با توجه به خروج آمریکا از برجام و سخت شدن جذب سرمایههای خارجی برای پروژههای توسعهای اوراق صکوک میتواند راه نوینی برای تامین مالی در شرکت مس باشد. «مجید هاتف وحید» مشاور حوزه معاونت مالی شرکت مس در یادداشتی به اهمیت این موضوع پرداخته است.
به گزارش «فلزاتآنلاین» و به نقل از مس پرس، پس از توافق تاریخی با کشورهای ۵+۱ موسوم به برجام برنامه جامع اقدام مشترک در تیرماه ۱۳۹۴ ، تحریمها به عنوان بزرگترین مانع شرکت ملی صنایع مس ایران برداشته شد و در این شرایط همه مذاکرات شرکت با طرفهای خارجی نسبتا به نتیجه رسید و قراردادها با شرکتهای اصلی و بزرگ خریدار به شکل مستقیم منعقد شد.
این توافق فصل جدیدی از روابط ایران را با کشورهای صاحب سرمایه و تکنولوژی دنیا باز کرد و فرصت مناسبی برای شرکت ایجاد کرد که در دوران اجرای برجام نسبت به تامین مالی پروژههای در حال اجرا و همچنین جذب سرمایهگذار خارجی اقدام موثری را دنبال کند. در اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، رئیس جمهور آمریکا رسما خروج آمریکا از برجام را اعلام کرد و به تمامی شرکتها و تجار فرصت داد ظرف مدت ۱۸۰ روز از فعالیت اقتصادی در ایران خارج شوند.
بهطور حتم با خروج آمریکا از برجام، شرکت از چند منظر دچار مشکل خواهد شد. در وهله اول وضعیت برای فروش محصولات صادراتی دشوار خواهد شد. دوم اینکه در حوزه تکنولوژی مجددا به شرایط پیش از برجام بر خواهیم گشت و درنهایت این که تامین مالی و فاینانسهای مربوط به آن برای اجرای طرحهای توسعهای با مشکل جدی مواجه خواهند شد.
طی سالهای گذشته، صنعت مس بهعنوان یک صنعت اشتغالزا در همه ابعاد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و… بیشترین نقش را داشته است و این امکان را دارد تا با این پتانسیل از طریق بازار سرمایه جذب سرمایه کند. با توجه به قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در سال ۱۳۸۸، بستر قانونی لازم جهت انتشار ابزارهای متنوع مالی فراه مشده است و با ورود ابزارهای مالی اسلامی صکوک به بازار سرمایه ایران از ابتدای سال ۱۳۸۹ شاهد انتشار انواع اوراق صکوک برای تامین مالی بنگاهها از بازار سرمایه بودهایم، بهطوریکه تاکنون ۵۳ مورد انواع صکوک به ارزش ۲۵ هزار میلیارد تومان از ابتدای ورود اوراق صکوک منتشر شده است.
با توجه به اینکه تاکنون شرکت مس از این ابزار در بازار سرمایه ایران استفاده نکرده است میتواند از این بازار نسبت به تامین مالی پروژهها استفاده کند. معمولا اوراق صکوک ۴ ساله و با نرخ سود کمی بالاتر از نرخ سود بانکی بوده و به پشتوانه داراییها شرکت صادر میشود و به دلیل وجود ساختار سرمایه مناسب شرکت مس و جذابیت آن برای سرمایهگذاران داخلی، فرصت مناسبی برای جذب سرمایه جهت تکمیل پروژهها را برای شرکت فراهم میآورد.