پس از اینکه آلمان آخرین رآکتورهای هستهای باقیمانده خود در اوایل سال ۲۰۲۳ در بحبوحه تلاشهای مداوم برای نوسازی سیستم تولید انرژی خود را تعطیل کرد، تولیدکنندگان برق در این کشور برای اولین بار خود را برای زمستانی بدون استفاده از انرژی هستهای آماده میکنند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، مقامات آلمانی تصمیم گرفتند فعالیت آخرین راکتورهای هستهای باقیمانده این کشور را در ماه آوریل ۲۰۲۳ متوقف کنند. نیروگاههای هستهای این کشور اگرچه حجم ثابتی از انرژی برق را با کمترین آلایندگی ممکن تولید میکردند اما مقامات آلمان ترجیح دادند به جای سرمایهگذاری در صنعت هستهای، تمرکز خود را بر سرمایهگذاری بر منابع انرژی تجدیدپذیر معطوف کنند.
گفتنی است انرژی هستهای، به تدریج سهم خود را در تولید برق آلمان از دست داده و سهم آن در حجم کل برق تولیدی در این کشور از بیش از ۱۴ درصد در سال ۲۰۱۵، به حدود ۶ درصد در سال ۲۰۲۲ و تقریبا صفر در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
دادههای اندیشکده «Ember» نشان میدهد که حجم ۸٫۱ گیگاوات (GW) ظرفیت تولید برق از طریق نیروگاه هستهای آلمان که فعالیت آن در اوایل سال جاری متوقف شد، با افزایش ظرفیت تولید برق از طریق سیستمهای خورشیدی و بادی جبران شده است.
با این حال، مقدار تولید انرژی خورشیدی به عنوان دومین منبع بزرگ تولید برق پاک در آلمان پس از انرژی باد در زمستان سال ۲۰۲۴، به دلیل کاهش مدت زمان تابش نور خورشید در طول روز با روند نزولی مواجه خواهد شد. در عین حال، به نظر میرسد که حجم کل مقدار تولید برق از انرژیهای پاک در آلمان درست زمانی که میزان مصرف انرژی به دلیل افزایش حجم تقاضا برای استفاده از سیستمهای گرمایشی با افزایش همراه خواهد شد، روند صعودی به خود میگیرد.
مقدار تولید برق آلمان بر اساس منبع انرژی
تولیدکنندگان برق آلمان ممکن است مجبور شوند مقدار تولید برق خود از طریق سوختهای فسیلی مانند زغالسنگ و گاز طبیعی را افزایش دهند و بر همین اساس میزان انتشارات گازهای گلخانهای در بخش تولید برق این کشور با روند صعودی مواجه خواهد شد.
احتمال افزایش تولید برق از انرژیهای پاک
طی ۹ ماهه سال ۲۰۲۳، مقدار تولید برق از طریق انرژیهای پاک و فسیلی در آلمان نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ کاهش یافته که عمدتا به دلیل کاهش تقاضای برق از سوی صنایع است.
مقدار تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در این مدت، حدود ۵٫۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ کاهش یافته است؛ در حالی که مقدار تولید برق به وسیله سوختهای فسیلی با ۲۱ درصد کاهش، به کمترین میزان خود از سال ۲۰۱۷ رسیده است.
دادههای گروه بورس اوراق بهادار لندن نشان میدهد که افزایش قیمتهای فروش عمده برق، یکی از محدودیتهای اساسی در کل فرایند تولید بوده است. بر اساس این دادهها، نرخ عمدهفروشی برق در صنایع آلمان، حدود ۱۶۰ درصد افزایش را نسبت به نرخ اعلام شده در سال ۲۰۱۹ تجربه کرد و در سال ۲۰۲۲، روند نزولی حدود ۸۰ درصدی را به ثبت رساند؛ با این حال، تاثیر کاهش مصرف انرژی در صنایع از دادههای ارائه شده از مقدار تولید در بخشهای مهم انرژیبر کاملا مشهود است.
قیمت برق در آلمان از سال ۲۰۱۹
بر اساس این دادههای دریافتی، مقدار تولید مواد و کودهای شیمیایی در آلمان که قبلا با استفاده از گاز طبیعی فراوان و ارزان تولید میشد، در سال ۲۰۲۳ به کمترین میزان خود در بیش از یک دهه گذشته کاهش یافته است.
مقدار تولید خودروها، فولاد، باتریها و توربینهای بادی نیز در آلمان کاهش یافته که منجر به یک روند نزولی در بزرگترین اقتصاد اروپا در سال ۲۰۲۳ شده است. به منظور دستیابی به وضعیت بازیابی اقتصادی در صنایع آلمان، شرکتهای تولید برق تحت فشار هستند تا هزینههای برق را کاهش دهند و تاکنون نیز گامهایی برای افزایش مقدار تولید برق به وسیله انرژیهای تجدیدپذیر ارزانقیمت در سال جاری برداشتهاند.
با این حال، مقدار کل تولید برق از طریق انرژی خورشیدی در آلمان از ماه سپتامبر تا دسامبر، بیش از ۸۰ درصد کاهش یافته است که دلیل آن را میتوان کاهش شدید ساعات روز عنوان کرد.
مقدار تولید فصلی برق به وسیله انرژی خورشیدی در آلمان
از آنجایی که تولید برق از انرژی خورشیدی، بیش از ۲۰ درصد از حجم کل تولید برق در آلمان طی پنج ماه گذشته را به خود اختصاص داده است، چنین کاهش شدیدی در تولید برق پاک احتمالا موجب کاهش توان منابع تامین برق کلی در این کشور، درست زمانی که مصرف بخش خانگی و مشاغل در این کشور با فرا رسیدن فصل سرما افزایش پیدا میکند، خواهد شد.
برای جبران کاهش مقدار برق تولیدی از انرژی خورشیدی، شرکتهای تامینکننده برق به دنبال به حداکثر رساندن مقدار تولید برق به وسیله انرژی بادی هستند. گفتنی است سرعت وزش باد در طول ماههای زمستان در این کشور افزایش پیدا میکند.
در راستای افزایش مقدار تولید برق از انرژی بادی در آلمان، شرکتهای تامینکننده برق با توجه به افزایش تامین انرژی مورد نیاز در فصل سرما، به دنبال تامین برق از طریق استفاده از منابع دیگری همچون زغالسنگ و گاز طبیعی هستند تا کمبودی از این لحاظ در این کشور احساس نشود.
افزایش تولید برق با استفاده از سوختهای فسیلی در آلمان، به نوبه خود باعث افزایش میزان انتشار گازهای گلخانهای حین فرایند تولید میشود که ممکن است موجب تضعیف اثرات اقدامات این کشور به جهت کاهش آلایندهای تولیدی شود اما با توجه به عدم فعالیت راکتورهای هستهای در آلمان، ممکن است استفاده از سوختهای فسیلی امری اجتناب ناپذیر تلقی شود.
انتهای پیام//