مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات گفت: تکیه بر منابع نفتی، یکی از دلایل غفلت از پتانسیلهای معدنی کشور بوده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، اردشیر سعدمحمدی در سومین کنفرانس استیل پرایس به بررسی واقعیتهای اکتشافی ایران و جهان پرداخت و با اشاره به سهم ۲.۹ درصدی استخراج معادن در تولید ناخالص داخلی سال ۱۴۰۰، بیان کرد: ایران با دارا بودن یک درصد جمعیت دنیا، سهمی ۷ درصدی از منابع معدنی آن را در اختیار دارد؛ این در حالی است که سهم بخش معدن در تولید ناخالص داخلی حدودا ۶ هزار ۵۰۰ همتی در سال گذشته، تنها برابر با ۱۹۰ همت بوده است.
وی مطرح کرد: ارزش خالص تولیدات مواد معدنی در سال ۲۰۲۰ در کشور چین حدودا ۱۸۳ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار، استرالیا ۱۴۳ میلیارد دلار و شیلی حدودا ۴۱ میلیارد دلار و در کشور ما تقریبا ۳.۲ میلیارد دلار بوده است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات ادامه داد: تولید ناخالص داخلی کشور استرالیا در سال ۲۰۲۰، با مساحت ۴.۵ برابر و جمعیت یک سوم ایران، حدودا ۱۱ برابر کشور ما بوده که ۱۰ درصد آن را تولیدات معدنی به خود اختصاص داده است.
سعدمحمدی با بیان اینکه متراژ حفاری به عنوان یکی از شاخصهای تعیینکننده در فعالیتهای اکتشافی مورد توجه است، عنوان کرد: حفاری انجامشده در ایران طی ۹ سال گذشته، چیزی حدود یک میلیون و ۱۵۰ هزار متر بوده که معادل با میزان عملیات حفاری یک کشور توسعهیافته تنها در یک سال است.
وی پس از بررسی فعالیت کشورهای موفق معدنی که به تفصیل صورت گرفت، با اشاره به جزئیات فعالیت این کشورها، به مقایسهی فعالیتهای اکتشافی صورت گرفته در ایالات متحده، استرالیا و ایران پرداخت و ابراز کرد: تاکنون آمریکا بیش از ۲۰ میلیون کیلومتر و استرالیا حدود ۳۴ میلیون کیلومتر خطی برداشت ژئوفیزیک هوابرد انجام دادهاند؛ در حالی که در ایران مجموع برداشتهای هوابرد گزارششده از سال ۱۳۵۳ حدودا ۱.۹ میلیون متر بوده است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات تصریح کرد: مساحت آمریکا و استرالیا به ترتیب ۵.۸ و ۴.۵ برابر ایران است؛ در حالی که برداشتهای ژئوفیزیک هوایی در این دو کشور به ترتیب ۱۰ و ۱۸ برابر ایران است.
سعدمحمدی با اشاره به نتایج تکمیل پرسشنامهای که به دست معدنکاران صورت گرفت، تاکید کرد: بر اساس نتایج این پرسشنامه، کمبود نقدینگی و تجهیزات معدنی اصلیترین معضلات این بخش هستند.
وی در ادامه به دلایل متعدد موفقیت کشورهای مطرح معدنی از جمله قوانین شفاف و حمایتی و همچنین مشوقهای مالی اشاره کرد و گفت: در کشورهای کانادا، استرالیا، چین، شیلی و آمریکا هرساله بودجهی کلانی برای فعالیتهای اکتشافی تخصیص داده شده و تولید و انتشار دادههای پایه به طور مداوم صورت میگیرد. شرکتها از تجهیزات قوی و پشتیبانی مناسب برخوردار هستند.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات اظهار کرد: یکی از عوامل تاثیرگذار در موفقیت این کشورها که قابل توجه است، نقشآفرینی شرکتهای کوچک در فعالیتهای اکتشافی و حمایت از آنهاست.
سعدمحمدی به طراحی و آغاز برنامه «Uncover» که تلاشی هماهنگ از سوی صنعت، جامعهی تحقیقاتی و دولت استرالیاست، اشاره کرد و یادآور شد: چالش پیشروی استرالیا در اکتشاف ذخایر معدنی و قرار داشتن در رقابت اکتشافی جهانی، شناسایی و کشف ذخایر معدنی پنهان در زیر رسوبات و پوششهای فاقد کانیسازی است که حدود ۷۰ درصد مساحت کشور را پوشانده است. این برنامه که یک ابتکار ملی است، برای حل این چالش و اطمینان یافتن از سهم بلندمدت بخش معدن در اقتصاد استرالیا، از سال ۲۰۱۲ آغاز شده و یک نقشهی راه ۱۵ ساله برای افزایش نرخ کشف ذخایر عمدهی معدنی جدید بوده و تحت نظارت آکادمی علوم استرالیا است.
وی تاکید کرد: از جمله اولویتهای برنامه «uncover» میتوان به کسب دانش از طریق تحقیقات جدید علمی و تمرکز ویژه بر علم زمینشناسی، استفاده از فناوریهای پیشرفته متمرکز بر اتوماسیون و هوش مصنوعی و بهروزرسانی سریع و یکپارچهسازی دادههای جدید اشاره کرد.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات مطرح کرد: یکی از دلایل موفقیت کشور شیلی در فعالیتهای اکتشافی، عدم وجود سیاستهای محدودکننده و مجوز ورود سرمایهگذاران خارجی از کشورهایی چون آمریکا و کانادا و استرالیاست. ۱۱۰ شرکت اکتشافی در کشور شیلی در حال فعالیت است که عمدهی آن با سرمایهگذاری خارجی بوده و همچنین ۷۴ عدد از آنها در زمرهی شرکتهای کوچک است.
سعدمحمدی در ادامه به معرفی تعداد زیادی شرکتهای اکتشافی و استارتآپی موفق در سطح دنیا پرداخت که نقطهی اشتراک قابل توجه در تمامی این شرکتها تمرکز ویژه بر استفاده از فناوریهای نوین اتوماسیون و هوش مصنوعی است.
وی به تفصیل به بررسی چالشها و تهدیدهای حوزهی اکتشاف در ایران پرداخت و گفت: از جمله این چالشها میتوان به قوانین دستوپاگیر و بخشنامههای متعدد و بیرویه اشاره کرد که موجب تضعیف فعالیتهای معدنی، خروج سرمایه از بخش معدن و عدم اعتماد سرمایهگذاران به آیندهی این بخش به دلیل عدم پایداری سیاستهای کلان و تغییرات مکرر قوانین، شده است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات ادامه داد: از دیگر عوامل میتوان به احتمال ورشکستی شرکتهای فعال بخش خصوصی، همزمانی افزایش شدید حقوق دولتی معادن و کاهش قیمتهای جهانی، عدم برنامهریزی برای واحدهای معدنی، نبود تجهیزات مناسب و پیشرفته به دلیل تحریمها، فرسودگی ماشینآلات و عدم تخصیص بودجه کافی در بخش اکتشاف، اشاره کرد.
سعدمحمدی تصریح کرد: در اکثر کشورهای معدنخیز جهان، مسئولیت انجام مطالعات اولیه، اکتشافات ناحیهای و ایجاد زیرساختهای سختافزاری و نرمافزاری به عهده دولت و حاکمیت است، به طوری که تقریبا تمامی بودجه و اعتبار مورد نیاز توسط دولت تامین میشود. در ایران نیز به منظور جهش و تحول در صنعت معدنکاری به عنوان یکی از بخشهای تاثیرگذار در اقتصاد غیرنفتی کشور و نیل به استانداردهای جهانی، نیاز به تفکر جهانی و صرف منابع در این سطوح، وجود دارد.
وی اظهار کرد: در سال ۲۰۱۸ به طور متوسط برای اکتشاف فلزات غیرآهنی در جهان چیزی حدود ۱۱ میلیارد دلار هزینه شده؛ در حالی که کل بودجه سازمان زمینشناسی و اکتشافات مواد معدنی کشور در لایحه سال ۱۳۹۹ برابر با ۷.۵ میلیون دلار بوده است.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات مهمترین چالش اکتشافات معدنی در سطح دنیا را نیاز روزافزون به ارتقا تکنولوژیها و بهروزرسانی مداوم علوم دانست و ابراز کرد: در کل دنیا نیاز به اکتشافات در عمق بیشتر در حال افزایش است؛ پیچیدگی این امر بسیار بیشتر از اکتشافات سطحی بوده و کشورهای پیشرفته برنامههای منظم و منسجمی برای حل این چالش را در دستور کار خود قرار دادهاند و هماهنگی قابل توجهی بین مراکز علمی، بخش خصوصی و دولت در این کشورها وجود دارد.
سعدمحمدی از عملکرد شرکت ملی صنایع مس ایران به عنوان یک الگوی موفق داخلی یاد کرد و افزود: نگرش مثبت به اکتشافات معدنی و اهمیت ویژه قائل شدن برای آن، موجب افزایش قابل توجه ذخایر زمینشناسی شرکت ملی مس شده است.
همچنین وی مزیت کشور ایران را در استفاده از دانش بومیشدهی پهپادها در اکتشاف مواد معدنی در برداشتهای فوتوگرامتری، توپوگرافی، مغناطیسسنجی، الکترومغناطیس و تصاویر فراطیفی پهپادی دانست.
مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در پایان ضمن درخواست ایجاد مرکز دادهکاوی اکتشاف کشور به ارائهی پیشنهادات و راهکارهایی جهت اصلاح بخش اکتشافات معدنی کشور پرداخت که از جمله آنها میتوان به تقویت مرکز ژئوفیزیک هوابرد و اطلاعات ماهوارهای در سازمان زمینشناسی، نظارت، تقویت و پایش مستمر طرحها و سیاستهای کلان دولت در حوزهی اکتشاف، تکمیل سامانهی آنلاین صدور مجوزها، توسعهی پایدار و صیانت از محیط زیست، اصلاح قوانین و اولویت فرهنگسازی در موضوع معارضان محلی، برگزاری دورههای تخصصی، بهروزرسانی استانداردهای ملی برای اکتشاف عمومی و تفصیلی، توسعه حملونقل کشور (ریلی، بندری، دریایی و فرودگاههای محلی)، جذب سرمایهگذار از بخش خصوصی داخل و خارج از کشور اشاره کرد.
انتهای پیام//