بر اساس گفتههای سخنرانان سمینار بورس فلزات لندن که در روز ۲۴ اکتبر ۲۰۲۲ برگزار شد، علیرغم قوانین جدید غرب که به دنبال منطقهای کردن زنجیرههای تامین فلزات برای گذار به انرژی تجدیدپذیر است، نادیده انگاشتن روند عرضه از چین دشوار و شاید غیر ممکن خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Platts»، رابین مارتین، رئیس توسعه بازار بورس فلزات لندن، با اشاره به اینکه جهانی شدن در زنجیره تامین ممکن است در نهایت عملی شود، بیان کرد: روند منطقهای کردن صحت دارد اما این روند در بلندمدت ممکن است به طور اجتنابناپذیری به شکست منجر شود.
کالین همیلتون، مدیر عامل بازار سرمایه و تحلیلگر شرکت خدمات مالی و بانکداری بانک مونترال کانادا در هیئتی که به منظور جهانیسازی و منطقهای کردن روند عرضه در هفته بورس فلزات لندن گرد یکدیگر آمده بودند، عنوان کرد که دلیل جهانی شدن روند عرضه، کارآمدتر کردن زنجیرههای ارزش است.
وی در ادامه تصریح کرد که اکنون به دلایلی به نظر میرسد که این شرکت به سمت دیگری حرکت میکند و در همین راستا بخشبندیهای مختلفی وجود دارد اما در نهایت علم اقتصاد حکم میکند که باید طبق روند جهانی شدن عرضه عمل کرد.
کواسی آمپوفو، رئیس موسسه تحقیقاتی فلزات و معادن«BloombergNEF» مطرح کرد که ایالات متحده آمریکا با تصویب قانون اخیر خود مبنی بر کاهش تورم در این مسیر گام برداشته است. در واقع این قانون به دنبال ایجاد انگیزه برای رشد صنایع ایالات متحده آمریکا با نادیده گرفتن چین و انتخاب چند کشور دیگر به عنوان تامینکنندگان جایگزین است.
طبق این قانون، تولیدکنندگان منطبق با انرژیهای تجدیدپذیر و سایر تولیدکنندگان در صورت استفاده نکردن از مواد اولیه از جمله فلزات چین، میتوانند اعتبار مالیاتی دریافت کنند.
بنابراین رابطه کشور چین با ایالات متحده آمریکا بسیار حیاتی است. با این حال، بعید است که کشور چین استراتژیهای مرتبط با خودروهای الکتریکی یا استراتژی فلزات خود را در نتیجه تصویب قوانین در دیگر کشورها تغییر دهد.
وی افزود که این سیاستهای ایالات متحده آمریکا است که اکنون شاهد بزرگترین تغییرات خواهد بود.
این تحلیلگر موسسه «BloombergNEF» در ادامه اظهار کرد که ایالات متحده آمریکا نمیتواند برای فرایند کربنزدایی تنها به منابع معدنی داخلی کشور خود متکی باشد و میداند که قاره اروپا نیز توانایی تامین منابع معدنی مورد نیاز این کشور را ندارد.
افزایش استفاده از روند فرآوری از قراضهها
طبق تحقیقات موسسه بلومبرگ، تا سال ۲۰۳۵ همزمان با استفاده از روش بازیافت، میتوان حدود ۱۵ درصد از تقاضای لیتیوم برای باتریها و همچنین ۲۰ درصد تقاضای نیکل و ۱۰ درصد تقاضای کبالت را تامین کرد.
به گفته کلاید راسل، مقالهنویس روزنامه تامسون رویترز، امکان حذف چین از زنجیره تامین آمریکا به هیچ وجه وجود ندارد.
برخی بر این باو رند که قوانین محدودکننده جدید همراه با پیامدهای جنگ روسیه و اوکراین، میتواند جهان را به دو اردوگاه تقسیم کند. در همین رابطه، راسل تاکید کرد که کشورهای مستبد از یک سو خواستار تجارت با یکدیگر بوده و از سوی دیگر دم از دموکراسی غربی میزنند و خواستار ایجاد روابط تجاری بین شرکای خود هستند.
مدیر عامل بازار سرمایه و تحلیلگر شرکت خدمات مالی و بانکداری بانک مونترآل کانادا تصریح کرد که در همین راستا، یک سری از موانع تجاری در حال ایجاد شدن است.
وی در ادامه افزود که این شرکت خدماتی مالی در گذشته به هر آنچه که نیاز داشت دسترسی پیدا میکرد اما اکنون باید نگران امنیت عرضه باشد؛ چراکه این شرکت به اندازه کافی به ایجاد امنیت در روند عرضه بها نمیدهد.
این فعال اقتصاد جهانی مطرح کرد که در همین رابطه تاجران نقش بزرگی در تنظیم قراردادهای بلندمدت ایفا میکنند. همیلتون گفت که سناریوی عرضه کالاها در حال تغییر به روابط روند عرضه منحصربهفرد است و در آینده اروپا ممکن است شاهد افزایش تاسیسات برای تامین مواد از قراضههای بیشتری نسبت به تاسیسات تامین مواد از منابع معدنی باشد.
شرکتکنندگان در این سمینار که در چین برگزار شد، عنوان کردند که کشور چین نه تنها در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر در جهان پیشرو است بلکه به دلیل انعطافپذیری روند تولید و فروش و صادرات خودروهای الکتریکی خود از دیگر کشورهایی که در مسیر گذار به انرژیهای تجدیدپذیر گام برمیدارند، حمایت میکند. به همین دلیل هماکنون چین بیشترین سرمایهگذاری را روی انرژیهای تجدیدپذیر نسبت به دیگر کشورهای جهان انجام داده است.
جولیان کتل، نایب رئیس سازمان تحقیقاتی فلزات و معادن «WoodMac» اعلام کرد که کشور چین به دلیل سرمایهگذاریها و سیاستهای قبلی خود که از سالهای پیش آغاز شده است، میتواند در رسیدن به هدف خالص انتشارات صفر گازهای گلخانهای خود موفق عمل کند.
وی افزود که طی ۱۰ سال آینده، میتوان شاهد تداوم و افزایش تسلط چین بر زنجیرههای تامین مواد معدنی حیاتی به دلیل سرمایهگذاریهای این کشور بر انرژیهای تجدیدپذیر بود.
کتل در ادامه بیان کرد که قوانینی مانند قانون کاهش تورم ایالات متحده آمریکا و قانون مکانیسم سازگاری حدود کربن اتحادیه اروپا ممکن است تا زمانی که به ایجاد زنجیرههای تامین مواد معدنی به صورت منطقهای مربوط باشد، به عنوان نوشدارو پس از مرگ سهراب تعبیر شود.
کتل در همین رابطه بیان کرد که چین به طور فزایندهای به واحدهای تولید لیتیوم اهمیت میدهد و در حال حاضر ۷۰ درصد از پالایشگاههای لیتیوم و ۸۰ درصد از تولید پیشماده لیتیوم در جهان را در اختیار دارد. علاوهبراین، چین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و فرآوریکنندگان فلزات در جهان است.
وی در ادامه عنوان کرد که سازمان «WoodMac» به دنبال درخواست از چین برای فراهمآوری امکان ایجاد دسترسی به زنجیره تامین این کشور است اما به نظر میرسد که چین به دلیل عدم سرمایهگذاری کشورهای غربی در انرژیهای تجدیدپذیر این اجازه را صادر نکند.
جینی یانگ، اقتصاددان ارشد چین در بانک «ICBC» لندن گفت که شی جینپینگ، رئیس جمهور چین در آخر هفته گذشته بر این موضوع تاکید کرد که چین و دیگر کشورهای جهان، همچنان به وابستگی متقابل در روند تجارت خود ادامه میدهند و ایجاد هرگونه تغییر در این زمینه به طور بالقوه، دهها سال به طول میانجامد.
یانگ خاطرنشان کرد که چین در حال مشارکت با سایر کشورهای در حال توسعه برای ایجاد زیرساخت به منظور کمک به محافظت در برابر فاجعههای اقلیم جهانی به عنوان بخشی از طرح مبتکرانه توسعه و بازآفرینی کمربند و جاده ابریشم این کشور است.
هیئت شرکتکنندگان در این سمینار همچنین اذعان کردند که قیمت فلزات اساسی در روزهای اخیر تا حد زیادی با شاخص فعالیت چین تغییر کرده است که نشاندهنده تداوم تسلط چین بر بازارهای این فلزات است.
سون اسمیت، شریک ارشد شرکت «McKinsey & Company»، در سخنرانی خود بیان کرد که سرمایهگذاری جزئی در بحث انرژی و کالاها در کشورهای غربی، منجر به تضعیف زنجیره تامین شده است.
وی در ادامه یادآور شد که باید قوانین عرضه اصلاح شوند و این شرایط، بحرانی است که فقط با استفاده از برنامهریزیهای صورت گرفته میتوان بر آن فائق آمد.