سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۰:۳۴ /سه شنبه/۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۸:۴۹ /یکشنبه/۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

آینده‌ای سبز برای فولاد؛

فرصتی پرسود در دل یک بحران زیست‌محیطی

کربن‌زدایی صنعت فولاد، یکی از چالش‌های بزرگ تحقق اهداف اقلیمی به شمار می‌رود اما در عین حال می‌تواند فرصت سودآوری قابل توجهی برای دولت‌ها و شرکت‌هایی باشد که حاضر به پذیرش ریسک‌های آن هستند.

کربن‌زدایی صنعت فولاد، یکی از چالش‌های بزرگ تحقق اهداف اقلیمی به شمار می‌رود اما در عین حال می‌تواند فرصت سودآوری قابل توجهی برای دولت‌ها و شرکت‌هایی باشد که حاضر به پذیرش ریسک‌های آن هستند.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات‌آنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، صنعت فولاد حدود ۷ تا ۹ درصد از انتشار جهانی کربن را به خود اختصاص می‌دهد و در نتیجه یکی از اهداف اصلی مسیر رسیدن به انتشار صفر خالص تا سال ۲۰۵۰ محسوب می‌شود.

چالش اصلی آنجاست که نزدیک به ۸۰ درصد از این انتشار کربن، تنها در یکی از مراحل تولید فولاد رخ می‌دهد. یعنی تبدیل سنگ‌آهن به آهن خام یا چدن از طریق حذف اکسیژن و سایر ناخالصی‌ها؛ فرایندی که در حال حاضر عمدتا با مصرف گسترده زغال‌سنگ انجام می‌شود.

خبر خوب این است که فناوری‌هایی برای حذف عمده زغال‌سنگ از این فرایند در دسترس هستند؛ هرچند فولاد نهایی همچنان بدون انتشار آلاینده نخواهد بود اما می‌توان میزان انتشار کربن آن را به حدود ۳۰۰ کیلوگرم به ازای هر تن فولاد رساند؛ رقمی که تقریبا یک‌هفتم سطح فعلی یعنی ۲.۲ تن انتشار به‌ ازای هر تن است.

خبر بد آن است که پیاده‌سازی این فناوری‌ها در مقیاس موردنیاز، نه‌ تنها به سرمایه‌گذاری‌های عظیم نیاز دارد بلکه مستلزم دسترسی به مقادیر گسترده‌ای از انرژی سبز ارزان‌قیمت و همچنین سیاست‌گذاری‌های هماهنگ و مشوق‌های دولتی در سطح جهانی است؛ از کشورهای تامین‌کننده مواد اولیه مانند استرالیا گرفته تا تولیدکنندگان فولاد مانند چین و ژاپن.

استرالیا به‌ عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده سنگ‌آهن جهان، سالانه نزدیک به یک میلیارد تن سنگ‌آهن صادر می‌کند که بیش از ۸۰ درصد آن به چین می‌رود؛ کشوری که بزرگ‌ترین واردکننده سنگ‌آهن و تولیدکننده نیمی از فولاد جهان به‌ شمار می‌رود.

با توجه به اینکه سنگ‌آهن بزرگ‌ترین کالای صادراتی استرالیاست و زغال‌سنگ متالورژیکی نیز در میان پنج محصول اول قرار دارد، این کشور در برابر هرگونه تغییر ساختاری در صنعت فولاد جهان، به‌ شدت در معرض ریسک اقتصادی قرار می‌گیرد.

ارزش سالانه صادرات سنگ‌آهن استرالیا، حدود ۸۵ میلیارد دلار و زغال‌سنگ متالورژیکی، حدود ۳۴ میلیارد دلار است اما اگر این کشور به‌ جای صادرات مواد اولیه به تولید آهن سبز روی آورد، برآورد می‌شود که درآمد صادراتی آن تا ۲۵۲ میلیارد دلار در سال افزایش یابد.

این برآورد بر این فرض استوار است که بخش عمده‌ای از حجم کنونی صادرات سنگ‌آهن استرالیا طی فرایندی که از هیدروژن تولید شده با انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی بهره می‌برد، به آهن سبز تبدیل شود.

حتی اگر تنها ۴۰ درصد از تولید سنگ‌آهن استرالیا تا سال ۲۰۵۰ به این شیوه فرآوری شود، باز هم می‌توان به ارزشی در حدود ۱۱۰ میلیارد دلار در سال دست یافت؛ رقمی که با ارزش صادراتی ۶۰ درصد باقی‌مانده افزایش بیشتری خواهد یافت.

با این حال، ایجاد زیرساخت‌های لازم در بخش انرژی و فرآوری برای دستیابی به این هدف، مستلزم سرمایه‌گذاری عظیمی خواهد بود که به صدها میلیارد دلار بالغ می‌شود.

احتمال آن وجود دارد که هزینه تولید پنل‌های خورشیدی، توربین‌های بادی و سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی در آینده کاهش یابد؛ به‌ ویژه اگر تقاضای بالا باعث افزایش مقیاس تولید و صرفه‌جویی‌های ناشی از آن در چین شود. با این حال، پیش از آنکه سرمایه‌گذاری‌های چند ۱۰۰ میلیارد دلاری صورت گیرد، سرمایه‌گذاران نیاز به اطمینان و تعهدات مشخص دارند.

تعهد کشورها و تولیدکنندگان بزرگ

تولیدکنندگان بزرگ فولاد مانند چین، ژاپن و کره‌جنوبی باید تعهدات روشنی برای خرید آهن سبز ارائه دهند. این امر تنها در صورتی محقق می‌شود که این کشورها به سرمایه‌گذاری در جایگزینی فناوری‌های فعلی وابسته به زغال‌سنگ با کوره‌های قوس الکتریکی روی آورند؛ فناوری‌ای که می‌تواند آهن سبز را بدون نیاز به زغال‌سنگ به فولاد تبدیل کند.

تولیدکنندگان فولاد نیز باید با سرمایه‌گذاری در احداث کارخانه‌های تولید آهن سبز در استرالیا موافقت کنند و در تامین هزینه‌های اولیه مشارکت داشته باشند.

شرکت‌های معدنی که در استخراج و صادرات سنگ‌آهن مهارت دارند، باید بیاموزند که چگونه این ماده اولیه را با استفاده از هیدروژن سبز به چدن (آهن خام) تبدیل کنند. این امر در عمل به معنای یافتن شرکای تخصصی در حوزه احداث نیروگاه‌های تجدیدپذیر پایدار و تاسیسات تولید هیدروژن است.

هماهنگ‌سازی همه این بازیگران برای ایجاد صنعتی نوین، هرچند بر پایه ماده‌ای شناخته‌ شده یکی از چالش‌های اصلی این مسیر محسوب می‌شود اما در این میان، انتظار می‌رود دولت استرالیا به همراه چندین کشور آسیایی در تسهیل و حمایت از این تحول نقشی فعال ایفا کنند.

فولاد کم‌کربن، هزینه تولید بیشتری نسبت به فولادهای رایج دارد. از آنجایی که تجربه نشان می‌دهد مصرف‌کنندگان معمولا حاضر نیستند به‌ صورت داوطلبانه هزینه بیشتری بابت محصولات دوستدار محیط‌ زیست بپردازند، دولت‌ها باید با اعمال مالیات بر کربن صنایع را تحت فشار قرار دهند و یا از طریق پرداخت یارانه آن‌ها را به تغییر رویه تشویق کنند.

برخی کشورهای آسیایی در حال اجرای سیستم مالیات بر کربن هستند و برخی نیز مشوق‌هایی برای پروژه‌های سبز در نظر گرفته‌اند اما هنوز نشانه‌ای از شکل‌گیری یک چارچوب هماهنگ منطقه‌ای که بتواند به سرمایه‌گذاران اطمینان بدهد و مسیر سرمایه‌گذاری را هموار کند، دیده نمی‌شود.

نکته مهمی که عمده تحلیلگران بر آن باور دارند، این است که استرالیا هم دانش فنی لازم برای حرکت به‌ سوی آهن سبز را دارد و هم به نظر می‌رسد عزم خود را برای آغاز این مسیر جزم کرده است.

احتمالا گذار از مدل سنتی استخراج و صادرات سنگ‌آهن به مسیر جدید تولید آهن سبز در استرالیا، فرایندی تدریجی اما تحول‌آفرین خواهد بود. در حال حاضر این مسیر همچون یک ایده‌ نوپا نیازمند شتاب اولیه است و هرگونه پیشرفت در آغاز کار می‌تواند زمینه‌ساز توسعه‌ و رشد سریع در مراحل بعدی باشد.

باید توجه داشت که اگر این روند بدون برخورد با موانع جدی ادامه یابد، ظرفیت آن را دارد که به حرکتی فراگیر و تاثیرگذار در مقیاس بین‌المللی تبدیل شود.

انتهای پیام//

معاون سیاسی وزیر کشور:

۱۴:۰۴ /سه شنبه/۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان عنوان کرد:

۸:۰۷ /سه شنبه/۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

در فروردین ماه 1404،

۷:۴۶ /سه شنبه/۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

طی حکمی از سوی ابراهیمی،

۱۶:۱۲ /دوشنبه/۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

همگام با تقدیر از طالبی برگزار شد؛

۱۳:۲۷ /دوشنبه/۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

به دنبال تغییر سیاست‌گذاری‌ها،

۶:۲۵ /دوشنبه/۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

علیرضا شریفی، مدیر تحقیق و توسعه شرکت مهندسین مشاور پیشگامان فولاد جنوب در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۳۰ /چهارشنبه/۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۴

امین صفری، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد ارفع در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۶ /شنبه/۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

رضا طالبی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۴۷ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

علیرضا مخبر دزفولی، قائم مقام مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان در امور ستادی و مسئولیت‌های اجتماعی در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۴:۱۳ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

علی امرایی، مدیرعامل شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۱۱:۰۸ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

احمد صادقیان، مدیرعامل شرکت آهن و فولاد غدیر ایرانیان در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۸:۲۱ /سه شنبه/۷ اسفند ۱۴۰۳

بهرام سبحانی، رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۷ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

ابراهيم جانقربانيان، عضو هيئت مديره و معاون بازرگانی شرکت صبا فولاد خليج فارس طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۸ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

حسين کاظمی‌مهر، نايب رئيس هيئت مديره شرکت مجتمع فولاد و نورد آسين ابهر طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۴:۵۴ /شنبه/۳ آذر ۱۴۰۳

سید رضا شهرستانی، مدیرعامل شرکت لوله و اتصالات چدنی (کلاچ) طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۰۳ /شنبه/۲۴ شهریور ۱۴۰۳

مصطفی چمران، معاون فروش شرکت آهن و فولاد ارفع طی یادداشتی نوشت:

۷:۴۹ /سه شنبه/۱۳ شهریور ۱۴۰۳

صادق قاسمی فلاورجانی، مديرعامل شرکت فنی مهندسی آرين مدرن جهان‌آرا طی یادداشتی نوشت:

۷:۲۹ /شنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۳

همگام با اجرای طرح‌های توسعه‌ای،

۶:۴۷ /دوشنبه/۲۷ اسفند ۱۴۰۳

در نشست خبری مدیرعامل شرکت فولاد خوزستان مطرح شد؛

۱۶:۴۱ /دوشنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۴

«کگهر» در مسیر توسعه و رشد سودآوری؛

۱۴:۲۱ /شنبه/۳۰ فروردین ۱۴۰۴

با تایید سهام‌داران در مجمع فوق‌العاده،

۱۱:۴۲ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

در 11 ماهه 1403 محقق شد؛

۹:۱۰ /شنبه/۲۵ اسفند ۱۴۰۳

اینفوگرافیک شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین؛

۵:۴۸ /شنبه/۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت فولاد هرمزگان؛

۵:۳۵ /شنبه/۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک فولاد خراسان؛

۵:۴۲ /شنبه/۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت فولاد خوزستان؛

۵:۵۲ /شنبه/۶ اردیبهشت ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت اپال پارسیان سنگان؛

۶:۳۶ /شنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۴

اینفوگرافیک شرکت صنعت فولاد شادگان؛

۱۱:۵۹ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/02/22

235500

فلزات آنلاین

1404/02/22

869230

فلزات آنلاین

1404/02/22

1398405

فلزات آنلاین

1404/02/22

1167989

فلزات آنلاین

1404/02/22

28353

فلزات آنلاین

1404/02/22

16433

فلزات آنلاین

1404/02/22

43843

فلزات آنلاین

1404/02/22

65608

فلزات آنلاین

1404/02/22

47680

فلزات آنلاین

1404/02/22

44103

فلزات آنلاین

1404/02/22

37364

فلزات آنلاین

1404/02/22

35545

فلزات آنلاین

1404/02/22

35233

فلزات آنلاین

1404/02/22

43700

فلزات آنلاین

1404/02/22

39059

فلزات آنلاین

1404/02/22

59217

فلزات آنلاین

1404/02/22

32869

فلزات آنلاین

1404/02/22

42261

فلزات آنلاین

1404/02/22

56214

فلزات آنلاین

1404/02/22

6648200