تکنولـوژی از جایـگاه ویـژهای در صنایع معدنی و فلزی برخوردار اسـت و تاثیـر بسـزایی بـر عملکـرد آنهـا دارد. ایـن جایگاه در صنعت سـرب روی بـا توجـه بـه قدمـت ۲۵ سـاله آن ویژهتـر اسـت. تکنولوژیهـای صنعـت سـرب و روی در ۳ حـوزه مـورد توجه قـرار دارند کـه عبارتند از معدنکاری، تجهیـزات تغلیـظ کـه بـه دو بخـش هیـدرو و پیرو تقسـیم میشـود و همچنیـن تکنولوژیهـای مرتبـط بـا فرآیندهـای ذوب و تولیـد. تجهیـزات بـه کار رفتـه در ایـن ۳ حلقـه بایـد همزمان پیشـرفت کننـد و بـه سـطح نرمـال جهانـی برسـند تـا در مجمـوع نتایـج مثبتـی حاصل شود.
در بسـیاری از کشـورهای پیشـرفته صنعتـی دنیا، هزینههای انرژی، دستمزد نیروی انسانی و …. بالاتـر از ایـران اسـت. امـا در نهایـت قیمـت تمـام شـده تولیـد محصول نهایـی، کمتـر از ایران اسـت. همین موضوع حکایت از آن دارد که این تفاوت قیمت در جای دیگری جبران میشـود و میتوان آن را به تکنولوژی نسبت داد. همچنین توجه به این نکته ضروری به نظر میرسد که در صنعت سـرب و روی دنیا، معادنی با عیار پایین به بهرهبرداری میرسند و فعالیت آنها درنهایت مقرون به صرفه است.
تهدید یا فرصت
تجهیـزات و تکنولوژیهـای مرتبط با صنعت سرب روی در طول سالیان گذشته، متناسب با سـطح نرمـال جهانـی رشـد نکردهاند. اگـر بتوان علـت اصلـی بـرای عـدم پیشـرفت همراسـتا بـا تکنولوژیهـای نویـن را کشـف کرد، بدون شـک زمینـهای بـرای رفـع مشـکلات صنعـت به وجـود میآیـد و آینـده آن تضمیـن خواهـد شـد. امـا ادامـه رونـد کنونی، به منزله تهدیـد بزرگی برای آینـده ایـن صنعـت محسـوب میشـود.
در طول سـالیان گذشـته، سـرمایه بسـیار بالایی در ایـن صنعـت صـرف شـده اسـت. سـهم عمـدهای از تولیـدات سـرب و روی کشـور صـادر میشـود و میتـوان گفـت کـه نقـش قابـل توجهـی در اشـتغالزایی، درآمدزایـی و ارزآوری دارد.
درنتیجـه میتـوان گفـت کـه ایـن صنعـت در معـرض تهدیـد بزرگـی اسـت، امـا اگـر از قابلیتهـای ایـن عرصـه اسـتفاده شـود، قطعـا فرصـت بزرگـی در اختیـار کشـور قـرار خواهـد گرفت. به علاوه پاسخی منطقی به کمبودهای ایـن بخـش، نقطـه عطفـی بـرای اسـتفاده از ظرفیـت ذخیـره قابـل توجـه معـدن مهدیآبـاد خواهد بود.
علت اصلی کمبودهای کنونی در صنعـت سـرب و روی را بایـد بـه نبـود متولـی بـرای ایـن بخـش نسـبت داد. صنعـت سـرب و روی در دنیـا از سـه حلقـه زنجیـر تشـکیل شـده است که عبارتند از: .۱ معدن و معدنکاری. .۲
تغلیـظ. .۳ تولیـد. ایـن سـه حلقـه در کل دنیا به هـم متصـل هسـتند.
امـا ایـران جـزو معـدود کشـورهایی محسوب میشـود که متولی ثابت بـرای ایـن سـه حلقـه زنجیـر نـدارد. در کشـور مـا معـدن در اختیـار دولـت اسـت.
حلقـه دوم یـا تغلیـظ در اختیـار بخشـی از متولیـان بخـش خصوصـی قـرار دارد. حلقـه سـوم نیـز در اختیار عـده دیگـری از بخـش خصوصـی قـرار گرفتـه اسـت. حال اگر حلقههای یاد شـده در کنار هم قـرار نگیرنـد، و یـک متولـی واحـد بـرای آنهـا تعییـن نشـود، مشـکل ورود تکنولـوژی بـه ایـن صنعت مرتفع نمیشود.