مدیرعامل شرکت فروآلیاژ اکسین گفت: تحریمها و مشکلات اقتصادی موجود کشور، باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی نتوانند محصول خود را به قیمت عرضه در بازارهای جهانی به فروش برسانند اما با این حال، اگر مشکلات داخلی موجود بر سر راه صادرات حل شود و بستر فروش صادراتی فراهم شود، صنعت فروآلیاژها میتواند منبع مناسبی برای ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری کشور باشد.
امیر خــردهـــوش در گفــتوگــو با خبرنگـار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» در مورد وضعیت بازار فروسیلیسیــم در کشور، اظهار داشت: در حال حاضر تولید فروسیلیسیــم در کشور ما وضعیت مطلوبی دارد و فعالان این حــوزه با توجـــه بـــه میـــزان سرمایـــهگذاری، بـــا ظرفیتهای مختلف به این عرصه ورود پیدا کردهاند.
در واقع این میزان از تولید، میتواند هم پاسخگوی نیاز داخلی باشد و هم مازاد آن به کشورهای دیگر صادر شود. البته نباید از این نکته غافل باشیم که با توجه به تحریمهای اعمال شده علیه ایران، همچنان در مورد تامیـن مواد اولیه تولید آن، تا حدودی دچــار مشکل هستیم.
مدیرعامل شرکت فروآلیاژ اکسین در مورد امکان تامین این مواد اولیه از صنایع داخلی کشور عنوان کرد: در مورد موادی مثل کک که نوع متالوژی آن در کشور تنها توسط شرکت ذوب آهن اصفهان و زرند کرمان تولید میشود، امکان تهیه آن از منابع داخلی دیگر امکانپذیر نیست. البته میتوان از ککهای سنتی نیز برای تامین کک مورد نیاز استفاده کرد ولی در این صورت، به همان نسبت زمان فرآیند بیشتر شده و فرآیند تولید را دچار مشکل میکند.
وی بـــا اشــاره به ظرفیــت ۶ هزار تنــی ایـــن شرکـــت در تولیــد فروسیلیسیـــم، در خصــوص حاشیه سود موجود در بازار فروش این فروآلیاژ، تصریح کرد: با توجه به افزایش ظرفیت صنایع فولادی کشــور، در حـــال حاضـــر حاشیــه ســـود مناسبی در این صنعت وجود دارد ولی به نظر میرسد که اگر روند موجود به همین صورت ادامه داشته باشد، با افزایش هزینههایی مثل دستمــزدهــا و همچنیـــن بالا رفتــن قیمـــت حاملهای انرژی مثل برق، در سال آینده حاشیه ســود ایــن صنعـــت کاهــش پیــــدا کنــــد و تولیــدکننــدگان فروسیلیسیم با چالشهایی مواجه شوند.
فراوانی سیلیس در کشور
خردهوش در خصوص رقابت فروسیلیکومنگنز با فروسیلیسیم و جایگزینی استفاده از آن در صنایع فولادسازی، یادآور شد: در حال حاضر، در کشور ما این دو فروآلیاژ، در دو حوزه جدا از هم قرار دارند. در واقع اگرچه در سطح جهانی، صنایـــع فــــولادی بــــه سمــــت استفـــاده از فروسیلیکومنگنز به جای فروسیلیسیم گرایش پیدا کردهاند ولی با توجه به اینکه استفاده از فروسیلیکومنگنز به جـای فروسیلیــس، مــدت کمــی اســت کـــه در کشــور انجام میشــود، به نظــر میرســد کـــه در حــال حاضـــر رقیـــب چنـــدان جـــدی بـــرای فروسیلیسیم محسوب نشود.
مدیرعامل شرکت فروآلیاژ اکسین در این باره افزود: علاوهبراین باید توجه داشت که کشور ما اگرچه ذخایر فراوانی از سنگ سیلیس را در اختیار دارد و از منابع بزرگ این سنگ در دنیا شناخته میشود اما در مقابل از نظر ذخیره سنگ منگنز چندان غنی نیست و یا به بیـــان دیگــر در بخــش معــادن سنـگ منگنز سرمایهگذاری درستی انجام نشده است. به همین دلیل عمدتا برای تولید فروسیلیکومنگنز نیاز به واردات سنگ منگنز از کشورهای دیگر وجود دارد و چون واردات در شرایط فعلی به دلیل تحریمها و مشکلات ارزی، با مشکلاتی مواجه است، شرکتهای کمی برای این کار سرمایهگذاری میکنند.
وی ادامــه داد: در حـــدود ۶ ســـال پیـــش، شرکـــت مــا نیـــز بـــه تولیـــد فروسیلیکومنگنز میپرداخت اما به دلیل بروز همین مشکلات، تصمیم بر این شده که محصول شرکت را به فروسیلیسیم تغییر دهیم.
پتانسیل فروش صادراتی فروسیلیسیم
مدیرعامل شرکت فروآلیاژ اکسین درباره بازار فروش این محصول، ابراز داشت: خوشبختانه این فروآلیاژ در تمامی صنایع فولادسازی در دنیا مورد نیــاز اســت و در وضعیــت فعلی در این زمینه مشکلی وجود ندارد زیرا علاوه بر اینکه تمـــام فولادسازیهـــا، صنـــایع خودروســـازی و صنـــایع نظامـــی کشــــور میتواننـــد جـــزو مشتریــــان فروسیلیسیم باشند، ما در بحث صادرات نیز میتوانیم ورود پیدا کنیم و این محصول را به مشتریان خارجی نیز ارائه دهیم.
پزیرا فروسیلیسیم تولید شده در کشور، جزو کالاهای بسیار مرغوب، دارای قیمت مناسب و در عین حال مطابق با استانداردهای جهانی است که در کشورهای منطقه و حتی کشورهای اروپایی خریدار دارد.
خردهوش در مــورد امکــان و نحــوه ارائه فروسیلیسیم تولید ایران در بازارهای خارجی نیز توضیح داد: با وجود اینکه تحریمها و مشکلات اقتصادی تحمیل شده و موجود کشور، باعث شده تا تولیدکنندگان داخلی نتوانند محصول خود را با قیمتهای معمول و متعارف بازارهای جهانی به فروش برسانند اما با این حال اگر مشکلات داخلی موجود بر سر راه صادرات فروسیلیسیم و بقیه فروآلیاژها حل شود و بستر مناسب فروش صادراتی برای تولیدکنندگان فراهم شود، صنعت فروآلیاژها میتواند منبع مناسبی را برای ایجاد ارزش افزوده و ارزآوری کشور نیز ایجاد کند.
وی با اشاره به دستهبندیهای کمعیار و پرعیار در مورد فروسیلیسیم، درباره بازار فروش هر یک از انواع فروسیلیسها، تصریح کرد: در اغلب موارد مصرف گرید C فروسیلیسیم در صنعت فولاد بیش از باقی گریدها متداول است.
کربن این گرید معمولا بین ۱۴ تا ۱۵ درصد قرار میگیرد و در صنایع فولادسازی به خصوص در ایران که فولادها با ویژگیهای مشخصی تولید میشوند از این دسته بیشتر از سایر گریدها استفاده میشود. با این حال ممکن است با توجه به نیاز فولادساز برای رسیدن به نوع خاصی از آلیاژ، گریدهای دیگری از این فروآلیاژ نیز مورد استفاده گروههای مختلف قرار گیرد.