معاون اول رئیسجمهور گفت: در این جنگ، نفت ما را به عنوان مهمترین منبع درآمدی کشور مورد هدف قرار دادند؛ این در حالی است که در اوج تحریمهای سازمان ملل، ما مجوز صادرات روزانه یک میلیون بشکه نفت را داشتیم؛ آنها پس از اعمال محدودیت برای فروش نفت ایران، جلوی مبادلات بانکی با ایران را گرفتند و سپس روی حمل و نقل فشار آوردند و در نتیجه این فشارها این شد که صادرات غیرنفتی ما به همت صادرکنندگان کشور افزایش یافت.
به گزارش «فلزات آنلاین»، اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری با تاکید بر اینکه در مقابله با ویروس کرونا و همچنین تحریمهای ظالمانه علیه کشور همانطور که تاکنون مردانه و سرفرازانه اقدام کردیم، از امروز به بعد نیز اقدام خواهیم کرد، اظهار داشت: امروز کشور در ایـــام سختـــی قـــرار دارد؛ از یک طــرف بــا تحریمهای ظالمانه و غیرانسانی آمریکا مواجهیم و از طرف دیگر یا یک ویروس نوظهور که در دنیــا همهگیــر شده و همه بخشهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دنیا را مورد تاثیر قرار داده، مواجه هستیم.
وی با اشاره به تاثیر عوامل محیطی بر توسعه صنعتی و اقتصادی افزود: در توسعه صنعتی و فراتر از آن یعنی توسعه اقتصادی علاوه بر سیاستهایی که مختص توسعه صنعتی است، محیط پیرامون اثرگذار اصلی است؛ این محیط است که حتی تعیین میکند که ما در دورهای از زمان چگونه سیاستهای صنعتی و اقتصادی خود را پیش بگیریم. سیاستهای اجتماعی، فرهنگی و به طور خاص سیاستهای خارجی عاملی تعیینکننده در سیاستهای صنعتی و اقتصادی است.
معــاون اول رئیــس جمهــور در ادامــه بــا اشاره بـــه تجربیـــات کشورهـــای مختلــف در سیاستگذاریهای اقتصادی، گفت: با نگاه به تجربه کشورهای موفق میبینیم که در دوران بعد از جنگ جهانی دوم، برخی کشورها توسعه صادرات و برخی دیگر کنترل و جایگزینی واردات را به عنوان سیاست اصلی خود در زمینه اقتصاد انتخاب کردند. امروز ایران نه در دوران توسعه صادرات و نه در دوران جایگزینی واردات است، بلکه در دورانی هستیم که باید سهم و جایگاه خود را در دنیا تعیین کنیم.
جهانگیری یــادآور شــد: دولــت در سال ۹۲ سیاستگذاری که انجام داد، سیاستگذاری بر مبنای شناسایی اولویتهای کشور بود. در سال ۹۲ بـــا اینکــه شاخصهـــای اقتصـــادی ازجملـــه نرخهای تورم و رشد اقتصادی در وضعیت خوبی نبود و اینکه تحریمهای شورای امنیت و سازمان ملل روی دوش کشور بود، مردم باور کردند و امیدوار شدند که این مجموعه قادر است کشور را به پیش ببرد که این امیدواری بیش از سایر عوامل بر شاخصها تاثیر گذاشت و به همین دلیل شاهد بودیم که پیش از شکلگیری تیم و انجام اقدامات همه شاخصهای اقتصادی رو به بهبودی حرکت کرد.
وی اظهار کرد: با توجه به سیاستهای اعلام شده و عملکرد دولت در دور اول، میشود گفت که در سال ۹۶ کارنامه دولت در انظار مردم قرار گرفت و حدود ۲۴ میلیون نفر از مردم پای آن کارنامه مهر تائید زدند و این کارنامه را به عنوان یک سرمایه برای ادامه برنامه در دور دوم داشتیم.
معـاون اول رئیـس جمهــور ادامــه داد: بــه دنبال سیاستگذاری دولت یازدهم که مبتنی بر شتاب پیدا کردن رشد و توسعه کشور بود و در ایــن دوره بخــش خصوصــی میــداندار سیاست خارجی شده بود، اصلاح جدی برخی ساختارهــا ازجملــه ساختــار نظام بانکی در دستور کـار دولت قرار گرفت، اما شرایط ما از نظـــر بینالمللــی عـــوض شــد؛ در حـال حاضــر نمیخواهم درباره اینکه چه کسی مقصر بود و زمینههای این کار در داخل و خارج چه بود صحبت کنم، چون گاهی اوقات ورود به این بحث به معنــای ایــن اســت که میخواهیــم آمریکاییها را تبرئه کنیم.
جهانگیری اضافه کرد: در دوره دوم دولت تدبیر و امید تحریمهای سنگینی وضع کردند؛ این تحریمها به گونهای طراحی شده بود که در ابتدا میگفتند ایران ۴۰ سالگی خود را نمیبیند و بعدها که مایوس شدند، گفتند که اقتصاد از هم میپاشد؛ ما باید متناسب با این شرایط، سیاستهای خود را تغییر میدادیم؛ چراکه سیاستگذار و مدیر عاقل و دلسوز کسی است که ببینـد طراحـی کــه انجـام شده چیســت و متناســب بــا آن سیاستهــایی وضــع کنــد. سیاستهای ما در این دوره مبتنی بر این شد که در مقابل فشار های خارجی تحریم باید مقاومت کنیم و باید سازوکاری ایجاد کنیم که تابآوری ملت بالا رود و معیشت مردم آسیب نبیند و لذا سیاست شتاببخشی به روند توسعه به سیاست مقاومت و افزایش تابآوری تبدیل شد.
وی با بیان اینکه آمریکاییها تلقی شان از اعمال تحریمها، جنگ اقتصادی با ایران بود، تاکید کرد: در این جنگ نفت ما را به عنوان مهمترین منبع درآمدی کشور مورد هدف قرار دادند، این در حالی است که در اوج تحریمهای سازمان ملل، ما مجوز صادرات روزانه یک میلیون بشکـــه نفــت را داشتیــم؛ آنهــا پس از اعمال محدودیــت برای فــروش نفــت ایــران، جلوی مبادلات بانکی با ایران را گرفتند و سپس روی حمل و نقل فشار آوردند و در نتیجه این فشارها این شد که صادرات غیرنفتی ما به همت صادرکنندگان کشور افزایش یافت.
معاون اول رئیس جمهور با تاکید بر اینکه امروز صادرکنندگان و وارد کنندگان سربازان خط مقدم جنگ اقتصادی با آمریکا هستند و باید قدر آنها را بدانیم، یادآور شد: اشتباه است که فکر کنیم میخواهیم برای صادرکننده واقعی کشور پروندهسازی کنیم.
جهانگیری با اشاره به شیوع ویروس کرونا در دنیا از اواخر سال ۹۸ گفت: از اسفند ۹۸ در کنار تحریم موضوعی دیگر به نام کرونا اضافه شد که کل دنیا را درگیر خود کرد و به گفته سازمانهای بینالمللی بزرگترین رکود اقتصادی بعد از دهه ۳۰ با شیوع کرونا در دنیا رخ داده است؛ در همین زمینه صنعتگران باید در محاسبات خود به این موضوع توجه بسیار کنند.
وی اظهار کرد: در مقطع فعلی تمرکز ما بر سه موضوع است؛ اول اینکه سلامت مردم آسیب نبیند. دومین موضوع و تمرکز دولت معیشت مردم است؛ ما مجبوریم سیاستهایی را وضع کنیم تا اطمینان یابیم زندگی طبقات پایین جامعه از حداقلهایی برخوردار است. صیانت از اشتغال موجود از دیگر برنامههای دولت است؛ دولت تدبیر و امید در این دوره ۳.۵ میلیون فرصت شغلی یعنی حدودا سالانه ۵۰۰ هزار شغل ایجاد کرده است و این در شرایطی است که با محدودیت منابع مواجه بود و باید این میزان اشتغال ایجاد شده را با دورههای گذشته قیاس کنیم.
معاون اول رئیس جمهور، سومین اولویت کشور را توجه به بودجه عنوان کرد و گفت: تحریم و کرونا بودجه کشور را تحت تاثیر قرار داده است؛ برای تامین کسری بودجه باید به گونهای برنامهریزی کنیم که پایه پولی و تورم و نقدینگی افزایش نیابد.
جهانگیری بابیان اینکه دولت ایران به معنای حاکمیت ایران دولت ثروتمندی است، تاکید کرد: مهم این است که بتوانیم این داراییها را مولدسازی کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم.
وی در ادامه صحبتهای خود با تاکید بر اینکه بخش صنعت کشور با شیوع کرونا عالی درخشید، اضافه کرد: من در روزهای نخست شیوع کرونا با تمام وجود در برابر کادر درمان کشور احساس شرمندگی میکردم که چگونه میخواهند بدون در اختیار داشتن تجهیزات کافی به بیمارستانها بروند اما صنعتگران کشور در حد معجزه کار کردند و به گونهای عمل کردند که امروز علاوه بر تامین نیازهای داخل، به صادرات رسیدهایم.
معــاون اول رئیــس جمهـــور افـــزود: امـــروز مهمترین انتظارات ما از بخــش صنعــت ایــن است کـه همچنان تامین نیازهای بخش درمان و همچنین حفظ سلامتی کارکنان این بخش را در دستور کار خود قرار دهد و موضوع استفاده از ماسک کــه رهبــری و رئیس جمهوری بر آن تاکید کردند باید مورد توجه قرار بگیرد. انتظار دیگری که از بخش صنعت وجود دارد کمک به کشور در زمینــه تامیــن نیـــاز ارزی اســت. یکـــی از فشارهای تحریم و کرونا مسئله نیاز ارزی است؛ تامین ارز کشور در حال حاضر که فشار سنگینی بر بخش نفت وجود دارد، بر عهده صنعتگران است. کشور از صنعتگران در این شرایط دشوار انتظـار دارد کــه مردانــه بــه صحنــه بیاینــد و صادرات انجام دهند و ارز آن را به چرخه اقتصاد کشور بازگردانند.
جهانگیری همچنین با بیان اینکه موضوع تولیــد داخلی بسیــار جــدی اسـت، اشاره کرد: تحریم و کرونا باعث شده تا واردات دو هزار و ششصد قلم تعرفه ممنوع شود؛ بر اساس قانون دولت اجازه ندارد واردات کالایی را ممنوع کند اما در این شرایط با اختیاری که به وزیر صمت داده شده، این تصمیمات اتخاذ شده است؛ این تصمیم از یک طرف سیاست گذاری اداری است و ممکن است عدهای نسبت به آن انتقاد داشته باشند اما از طرف دیگر فرصتی برای صنعتگران کشور ایجاد کرده است و برای صنعتگران فرصتی برای تولید و عرضه کالا است.
وی با تاکید بر اینکه صنعتگران میتوانند به ساخت داخل تکیه کنند، خاطرنشان کرد: امروز حتی برای اجرای یک فاز پارس جنوبی میتوان به شرکتهای داخلی تکیه کرد. امروز ایران تبدیل به کشوری توانمند در صنعت شده است و صنعتگران ایران امروز خدمات فنی و مهندسی خود را به خارج از کشور صادر میکنند.
بــر اســاس گزارشــی از ایسنــا، معـــاون اول رئیس جمهوری در پایان با بیان اینکه در سال ۹۱ کشور صد میلیارد دلار درآمد نفت داشته، سال قبل این درآمد هشت میلیارد دلار بوده و امسال نیز کمتــر میشــود، خاطرنشــان کرد: از همه صنعتگران میخواهم کــه اظهــار نظــر و دولت را نقد کنند و هر اشکالی که میخواهند از دولت بگیرند اما بهعنوان یک انسان منصف شرایط کشـور را نیــز در نظــر بگیرنــد؛ با توجه به این شرایط در هر زمینهای که لازم بود دولت را راهنمایی کنند.