مدیرعامل شرکت فولاد جاوید بناب گفت: وضعیت بازار فروش داخلی مقاطع فولادی تولیدی کشور که در ارتباط مستقیم با میزان عرضه و تقاضا است، مطلوب نیست و واحدی مثل شرکت ما که ظرفیت تولید ۶۹ هزار تن مقاطع فولادی را در سال دارد، تنها با ۱۵ درصد ظرفیت خود به کار ادامه میدهد.
فرهاد الهی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: در حال حاضر، از یک سو در بازار داخلی بهدلیل عدم انجام پروژههای عمرانی، تقاضای داخلی برای محصولات مقاطع فولادی بسیار ناچیز است؛ از سوی دیگر بهدلیل اینکه نقل و انتقالات ارزی ما با بسیاری از کشورها به واسطه تحریمها با مشکل همراه شده است، نگاه تولیدکنندگان داخلی فولاد به بازار کشورهایی مانند عراق، ترکیه و سوریه است.
تحریم، رکود و عدم حمایت نهادهای ذیربط از تولیدکنندگان
وی همچنین در مورد عوامل موثر دیگر در وضعیت نامطلوب تولیدکنندگان محصولات فولادی افزود: علاوه بر تحریمها و رکود بازار مسکن، عوامل دیگری مثل عدم حمایت دولت و بانکها از تولیدکنندگان، آنها را تحت فشار قرار داده و برای بازار تولید مقاطع فولادی کشور مشکل ایجاد کرده است.
الهی ضمن اشاره به مواردی همچون سیاستگذاری دولت مبنی بر بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه بانک مرکزی، خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی انتظار تولیدکنندگان داخلی از دولت این است که از آنها حمایت کند ولی در عمل مشاهده میشود که دولتمردان در حمایت از واحدهای تولیدی چندان خود را به زحمت نمیاندازند و به نحوی واحدهای تولیدی را به خط اول دریافتیها، بهویژه مالیات تبدیل کردهاند.
مدیرعامل شرکت فولاد جاوید بناب در توضیح این نکته اظهار کرد: حتی اگر کاری به کار تولیدکننده نداشته باشند، واحدهای تولیدی با وجود همه مشکلات در مسیر خود حرکت میکنند اما زنجیرهایی به واسطه مواردی مثل امور مالیاتی و ارزش افزوده به پای تولیدکننده بستهمیشود که چرخه تولید را دچار مشکلات جدی میکند.
وی در مقایسه حمایتهای دولتی کشورهای مختلف از تولیدکنندگان خود گفت: دولت چین هزینه حمل و نقل محصولات تولیدکنندگان خود را متقبل میشود و با این اقدام هزینه تولید را برای او کاهش میدهد اما در کشور ما عدم حمایتها موجب میشود که تولیدکنندگان نتوانند حتی با حضور در نمایشگاهها، قدرتی برای رقابت داشته باشند.
کاهش قدرت خرید با سرمایههای سال گذشته
وی با تاکید بر افزایش قیمت مواد اولیه و ناتوانی تولیدکنندگان خصوصی در تامین سرمایه در گردش گفت: با توجه به افزایش قیمتهایی که با آن مواجهشدهایم، سرمایه در گردشی که سال گذشته برای خرید مواد اولیه برای یک ماه و دربازه ۱۰ تا ۱۵ روز تولید در انبار کافی بود، در حال حاضر تنها برای سه روز کار کارخانه جواب میدهد و به این ترتیب، تولیدکننده بقیه ماه را بدون فعالیت میماند. در واقع تولیدکنندهای با میزان تولید ما، باید حداقل ۳ تا ۴ تن مواد اولیه در انبار داشته باشد ولی نمیتواند آن را تامین کند.
وامهای ویرانگر بخش تولید
الهی در ادامه صحبتهای خود، با اشاره به وامهای بانکی در نظر گرفته شده برای تولیدکنندگان، خاطرنشان کرد: بانکهای کشور نیز هماهنگی لازم برای کمک به تولیدکننده را ندارند و در سود دریافتی از واحدهای تولیدی اجحاف زیادی انجام میدهند. مثلا بانک برای تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی، وام با سود ۱۸ درصد تزریق میکند اما هنگام پرداخت، ۲۰ درصد از مبلغ وام را هم بلوکه میکند که «باید در حساب بماند»؛ و با یک حساب ساده متوجه میشویم که با احتساب ۱۸درصد سود مصوب، میزان پرداختی تولیدکننده رقمی نزدیک به ۲۵ درصد میشود. در کدام کشور بانکها برای این نوع وامها، از تولیدکننده ۲۵ درصد سود دریافت میکند؟!
مشکلات تولید محدود
مدیرعامل شرکت فولاد جاوید بناب، بیشتر بودن میزان تولید نسبت به تقاضا را از دیگر مشکلات تولیدکنندگان مقاطع فولادی دانست و عنوان کرد: واحدهای تولیدی به دلیل افزایش چندبرابری هزینهها و کمبود مواد اولیه مجبور هستند به نسبت تقاضا، تولید انجام دهند اما معمولا مشتری و بهخصوص مشتری خارجی صبر نمیکند تا تولیدکننده محصول مورد نیاز او را تولید کند و توقع دارد بلافاصله آن را دریافت کند. بنابراین این وضعیت نیز باعث میشود که این واحدهای تولیدی بخشی از مشتریان خود را از دست بدهند.
مواد اولیه و حذف رابطهگری!
الهی در بخش دیگری از صحبتهای خود به مشکلات چند وقت اخیر واحدهای تولیدی نورد برای تامین مواد اولیه و ورود وزارت صمت به این موضوع اشاره کرد و گفت: تا ۱۰ تا ۱۵ روز پیش تامین مواد اولیه به صورت انحصاری بود؛ یعنی مواد اولیه شمش بر اساس روابط به بازار تزریق میشد و دست بسیاری از واحدهای تولیدی را از مواد اولیه خالی میگذاشت اما با توجه به اعتراض تولیدیهای نوردی، خوشبختانه این رویه توسط وزارت صمت تغییر کرد و مواد اولیه تنها به واحدهایی که نوردکار هستند تحویل داده میشود و به سایر شرکتها و احتمالا دلالان واگذار نمیشود که این اقدام تا حدودی مشکل تامین مواد اولیه را برای واحدهای نورد کاهش داده است.
مدیرعامل شرکت فولاد جاوید بناب در پایان با حمایت از کیفیت مواد اولیه تولید کشور در حوزه فولاد تاکید کرد: کیفیت شمشهای تولیدی واحدهای داخلی به راحتی قابل رقابت با نمونههای خارجی است و شمشهای ایرانی از بهترین نوع این محصولات هستند.