سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۰:۳۴ /چهارشنبه/۳ بهمن ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۸:۱۶ /شنبه/۱۴ آبان ۱۴۰۱

فولاد؛ صنعتی که بازار تجارت الکترودهای گرافیتی را کنترل می‌کند

الکترود گرافیتی در دو بخش مصارف الکتریکی و تولید فرآورده‌های فلزی ازجمله فلزات سیلیکونی و فولاد به روش کوره قوس الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد که با توجه به رشد صنایع مرتبط ازجمله صنعت هواپیمایی، الکترونیک و بسته‌بندی، پیش‌بینی می‌شود بازار الکترودهای گرافیتی، روند روبه‌رشدی را تجربه کند. میزان واردات و صادرات الکترودهای گرافیتی در جهان، طی سال 2021، به ترتیب حدود دو میلیون و 600 هزار تن و سه میلیون و 600 هزار تن بوده است که در این میان، کشور ایسلند با در اختیار داشتن 17 درصد از سهم بازار واردات، بزرگ‌ترین واردکننده و کشور چین با در اختیار داشتن 65 درصد از سهم بازار، بزرگ‌ترین صادرکننده الکترودهای گرافیتی در جهان شناخته می‌شود.

الکترود گرافیتی در دو بخش مصارف الکتریکی و تولید فرآورده‌های فلزی ازجمله فلزات سیلیکونی و فولاد به روش کوره قوس الکتریکی مورد استفاده قرار می‌گیرد که با توجه به رشد صنایع مرتبط ازجمله صنعت هواپیمایی، الکترونیک و بسته‌بندی، پیش‌بینی می‌شود بازار الکترودهای گرافیتی، روند روبه‌رشدی را تجربه کند. میزان واردات و صادرات الکترودهای گرافیتی در جهان، طی سال ۲۰۲۱، به ترتیب حدود دو میلیون و ۶۰۰ هزار تن و سه میلیون و ۶۰۰ هزار تن بوده است که در این میان، کشور ایسلند با در اختیار داشتن ۱۷ درصد از سهم بازار واردات، بزرگ‌ترین واردکننده و کشور چین با در اختیار داشتن ۶۵ درصد از سهم بازار، بزرگ‌ترین صادرکننده الکترودهای گرافیتی در جهان شناخته می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، الکترود یکی از قطعات مهم صنعتی است که قادر است جریان برق را با حداقل مقاومت از خود عبور دهد و برخورداری از این ویژگی توانسته است توجهات زیادی را در صنعت به خود جلب کند. این قطعه به‌ طور عمده برای انتقال جریان بالای الکتریسیته در کوره‌های قوس الکتریکی برای تولید فرآورده‌های فلزی ازجمله فولاد و فلزات سیلیکونی و فرایند ذوب در کارخانه‌های‌ تولید محصولات فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روند تولید فولاد در جهان رو به افزایش است که به واسطه کاربرد الکترودهای گرافیتی در تولید آن، بازار شاهد افزایش تقاضای الکترود در جهان است. علاوه‌‌براین، مصرفی بودن این قطعه مزید بر علت شده و روند صعودی الکترودهای گرافیتی در جهان را تحت تاثیر قرار داده است؛ چراکه پس از استفاده، در زمان مشخصی نیاز به تعویض دارند. همچنین انتظار می‌رود که افزایش تقاضا برای فولاد در ساخت‌و‌‌ساز، نفت و گاز، صنایع خودرو، استفاده از کوره قوس الکتریکی و در نهایت تقاضا برای این الکترودها را افزایش دهد. همچنین پیش‌بینی می‌شود رشد صنایع مختلف مانند هواپیمایی، الکترونیک و بسته‌بندی که بخشی از صنایع مصرف‌کننده الکترودهای گرافیتی هستند، منجر به رشد بازار الکترودهای گرافیتی شود.

با توجه به پیش‌بینی افزایش روند تقاضای الکترودهای گرافیتی در جهان، میزان تجارت آن طی سال‌های ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ نیز مورد بررسی قرار گرفته و در نمودارهای ۱ و ۲ ارائه شده است. لازم به ذکر است که کد تعرفه مورد بررسی در این گزارش، مربوط به مجموع الکترودهای گرافیتی مورد استفاده در مصارف کوره با کد ۸۵۴۵۱۱ و مصارف الکتریکی با کد تعرفه ۸۵۴۵۱۹ است.

ایسلند، بزرگ‌ترین واردکننده الکترودهای گرافیتی

همان‌ طور که در نمودار ۱ قابل مشاهده است، میزان واردات الکترودهای گرافیتی در جهان طی سال ۲۰۲۱، حدود  دو میلیون و ۶۰۰هزار تن بوده است که کشور ایسلند با در اختیار داشتن ۱۷درصد از سهم بازار، بزرگ‌ترین واردکننده الکترودهای گرافیتی در جهان شناخته می‌شود که میزان واردات آن با ۰.۲۷ درصد رشد سالانه، از حدود ۴۲۸ هزار تن در سال ۲۰۱۰ به حدود ۴۴۰ هزار و ۸۰۰ تن در سال ۲۰۲۱، رسیده است. ذکر این نکته ضروری است که ۹۸ درصد از واردات ایسلند، مربوط به الکترودهای مورد استفاده در مصارف کوره‌های الکتریکی برای تولید فولاد بوده است. از آنجایی که ایسلند یکی از کشورهای مطرح در تولید فولاد است، این امر قابل توجیه بوده و لازم به ذکر است که هلند و نروژ، هر یک با در اختیار داشتن ۵۸ درصد و ۴۰ درصد از بازار ایسلند، بزرگ‌ترین مبادی وارداتی آن به شمار می‌روند.

پس از ایسلند، کشورهای امارات و نروژ، هریک با در اختیار داشتن ۱۲.۶ درصد و ۱۱.۳ درصد از سهم بازار واردات در سال ۲۰۲۱، در جایگاه دوم و سوم کشورهای واردکننده الکترودهای گرافیتی در سال ۲۰۲۱ قرار دارند که میزان واردات امارات در بازه زمانی ذکر شده، با ۵.۵ درصد رشد سالانه، از حدود ۱۸۴هزار و ۵۰۰ تن به حدود ۳۳۲ هزار تن و میزان واردات نروژ با ۴ درصد رشد سالانه، از حدود ۱۹۵هزار تن به حدود ۲۹۸ هزار تن رسیده است.

چین با در اختیار داشتن ۹۲ درصد از بازار امارات و   ۵۱ درصد از بازار نروژ، بزرگ‌ترین مبدا وارداتی این دو کشور محسوب می‌شود. لازم به ذکر است که رشد تقاضای داخلی در صنعت الکتریکی، از دلایل بالا بودن واردات در این دو کشور است؛ به‌ طوری‌ که حدود ۹۷ درصد از واردات هر یک از کشورهای امارات و نروژ، مربوط به الکترودهای گرافیتی مورد نیاز در مصارف الکتریکی بوده است.

کانادا و روسیه نیز به ترتیب ۱۱.۲ درصد و ۹درصد از واردات الکترودهای گرافیتی در جهان را در اختیار دارند و جزو کشورهای مطرح واردکننده محسوب می‌شوند. میزان واردات کانادا با ۴ درصد رشد سالانه، از ۱۹۶ هزار تن در سال ۲۰۱۰، به حدود ۲۹۷ هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است که حدود ۹۰درصد از الکترودهای وارداتی کانادا به منظور مصارف الکتریکی و ۱۰ درصد از آن برای مصارف کوره مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین میزان واردات روسیه طی این بازه زمانی، تغییرات قابل توجهی را تجربه نکرده است؛ به طوری‌ که با حدود ۰.۰۷ درصد رشد سالانه، از حدود ۲۴۲ هزار تن به حدود ۲۴۴ هزار تن رسیده است.

فولاد، دلیل عمده نوسان واردات

با کاهش فشار ناشی از بحران اقتصادی جهان در سال ۲۰۰۸ و بهبود اوضاع کشورهای صنعتی در غرب و در نهایت افزایش تولید فولاد، میزان واردات الکترودهای گرافیتی در طول سال ۲۰۱۰ مطابق با نمودار ۱، با رشد ۲۵۰ هزار تنی مواجه بوده است. از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵، واردات الکترود روند یکنواختی داشته است اما از سال ۲۰۱۵، تولید جهانی فولاد به دلیل افت مصرف آن و افزایش رقابت در بازارهای بین‌المللی و ترفیع این مشکل در سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ و همچنین افزایش تولید فولاد در کشورهای آفریقای جنوبی از سال ۲۰۱۶، منجر به رشد واردات طی این دو سال شده است و از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱ با نوسان‌های هر چند اندک که حاصل افت‌و‌خیز در صنعت فولاد بوده است، روند یکنواختی را طی کرده است.

چین، بزرگ‌ترین صادرکننده الکترودهای گرافیتی

با توجه به نمودار ۲، میزان صادرات الکترودهای گرافیتی در جهان با ۲ درصد رشد سالانه، از حدود دو میلیون و ۸۰۰ هزار تن در سال ۲۰۱۰، به حدود سه میلیون و ۶۰۰ هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است. چین با در اختیار داشتن ۶۵درصد از سهم بازار، بزرگ‌ترین صادرکننده الکترودهای گرافیتی در جهان شناخته می‌شود که میزان صادرات آن در این بازه زمانی، با ۵ درصد رشد سالانه، از حدود یک میلیون و ۳۰۰  هزار تن در سال ۲۰۱۰، به حدود دو میلیون و ۳۰۰هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است. یکه‌تاز بودن چین در تولید گرافیت، از مهم‌ترین دلایل این امر بوده و ذکر این نکته ضروری است که ۸۲ درصد از صادرات چین، مربوط به الکترودهای گرافیتی مورد استفاده در مصارف الکتریکی بوده است و کانادا و امارات، بزرگ‌ترین مقاصد صادراتی آن محسوب می‌شوند.

بعد از چین، کشورهای هلند و نروژ، هر یک با در اختیار داشتن ۱۱ درصد و ۹ درصد از سهم بازار صادرات در سال ۲۰۲۱، در جایگاه دوم و سوم کشورهای صادرکننده الکترودهای گرافیتی در سال ۲۰۲۱ قرار دارند که میزان واردات هلند، با ۳.۵ درصد کاهش سالانه، از حدود ۵۷۳ هزار تن در سال ۲۰۱۰، به حدود ۳۸۶ هزار تن در سال ۲۰۲۱ رسیده است. در همین راستا تقریبا نیمی از صادرات هلند، مربوط به مصارف الکتریکی و نیمی از آن، مربوط به مصارف کوره بوده است و نروژ و ایسلند، بزرگ‌ترین مقاصد صادراتی آن به‌ شمار می‌روند.

میزان صادرات نروژ نیز در بازه زمانی مورد بررسی با ۰.۵ درصد کاهش سالانه، از حدود ۱۹۰هزار تن به حدود ۱۸۰ هزار تن رسیده است که مربوط به صادرات الکترودهای گرافیتی به منظور مصارف الکتریکی بوده و به‌ طور عمده به ایسلند صادر شده است.

صادرات الکترود، تحت تاثیر صنعت فولاد

همان‌ طور که ذکر شده است، با کاهش فشار ناشی از بحران اقتصادی سال ۲۰۰۸، تولید فولاد و تجارت الکترودهای گرافیتی در سال ۲۰۱۰ روند رو‌به‌‌رشدی پیدا کرده و علاوه‌ بر افزایش واردات، منجر به افزایش ۴۳۴ هزار تنی صادرات الکترودهای گرافیتی شده است. از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳، صادرات الکترودهای گرافیتی روند یکنواختی را طی کرده است اما از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۵، بازار با کاهش ۷۴۰هزار تنی صادرات روبه‌رو بوده که مشابه با آنچه که در قسمت واردات نیز گفته شده است، افت قیمت سنگ‌آهن در آن سال‌ها، منجر به کاهش تولید فولاد و در نهایت کاهش تجارت الکترودهای گرافیتی شده است اما از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۱، صادرات الکترودهای گرافیتی روند صعودی داشته است که دلیل عمده آن، رشد حرکت صنعت فولاد در جهان به سمت تولید با استفاده از روش کوره قوس الکتریکی بوده است و منجر به افزایش قابل توجه تقاضای جهانی برای الکترود گرافیتی و در نهایت افزایش صادرات این قطعه در جهان شده است.

میزان واردات ورق سرد فولادی چین طی دوره مورد بررسی با افت همراه بوده است؛ به‌ طوری‌ که از سه میلیون و ۹۵۰ هزار تن در سال ۲۰۱۲، به دو میلیون و ۸۸۰ هزار تن در سال ۲۰۲۱ کاهش یافته است. واردات ورق سرد فولادی چین در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰، حدود ۱۳درصد افت داشت. میانگین واردات ورق سرد فولادی چین طی دوره زمانی مورد بررسی برابر سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن بود. بیشترین میزان واردات ورق سرد فولادی چین در سال ۲۰۱۳ رقم خورد که برابر چهار میلیون تن بود. گفتنی است چین در واردات ورق سرد فولادی در سطح جهان رتبه اول را در اختیار دارد. رشد صنایع در چین سبب شده است این کشور آسیایی بزرگ‌ترین متقاضی ورق سرد فولادی جهان باشد.

ورق سرد‌ فولادی در آلیاژهای ساده‌کربنی، آلیاژی و زنگ‌نزن کاربردهای وسیعی دارد. سرانه مصرف ورق سرد فولادی در چین به ازای هر نفر، حدود ۲۷ کیلوگرم برآورد شد. افزایش تقاضای ورق سرد فولادی در سطح جهان در پی رشد و توسعه صنایع مختلف است. بازار ورق سرد فولادی چین نیز با توجه به رشد صنایع در این کشور رو‌به‌رشد است.

­نایب رئیس انجمن تولید‌کنندگان سازه‌های فولادی:

۱۰:۱۸ /شنبه/۷ مهر ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت مهندسی آرمان صنعت آسیا عنوان کرد:

۸:۰۱ /دوشنبه/۲۶ شهریور ۱۴۰۳

در دو ماهه نخست سال 1403،

۹:۳۹ /چهارشنبه/۱۳ تیر ۱۴۰۳

علیرضا ارغائی، مدیرعامل مجتمع صنعتی اسفراین در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۳۲ /یکشنبه/۱ مهر ۱۴۰۳

صنعت فولاد در مسیر کربن‌زدایی به پیش می‌رود؛

۷:۰۴ /شنبه/۲۸ آبان ۱۴۰۱

مدیرعامل شرکت فنی مهندسی آرین مدرن جهان آرا:

۱۲:۵۳ /شنبه/۷ آبان ۱۴۰۱

محمد نعیمی، مدیرعامل شرکت آریا فولاد تاکستان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۳۱ /شنبه/۳۰ تیر ۱۴۰۳

بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۱۰ /یکشنبه/۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۱۵ /شنبه/۱۴ آبان ۱۴۰۱

بهرام سبحانی کارشناس صنعت فولاد در یادداشتی در «فلزات آنلاین» نوشت:

۱۲:۲۳ /شنبه/۷ آبان ۱۴۰۱

مرتضی یزدخواستی، کارشناس صنعت فولاد در یادداشتی در «فلزات آنلاین» نوشت:

۷:۲۷ /شنبه/۲۶ شهریور ۱۴۰۱

تداوم روند اصلاح قیمت ورق فولادی در جهان

۱۴:۰۷ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

کربن‌زدایی، محور برنامه‌های توسعه‌ای صنعت فولاد

۱۳:۵۱ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

عملکرد ۱۰ مجموعه فولادسازی کشور در حوزه صادرات؛

۵:۵۰ /شنبه/۵ بهمن ۱۳۹۸

گزارشی از دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران؛

۱۱:۲۳ /شنبه/۲۸ دی ۱۳۹۸

دانستنی‌هایی درباره دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران؛

۶:۱۶ /پنجشنبه/۳۰ آذر ۱۳۹۶
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

نقش حمایتی دولت‌ها در ارتقای رقابت‌پذیری و تاب‌آوری صنعت فولاد؛

۵:۲۷ /شنبه/۲۹ مهر ۱۴۰۲

بررسی عوامل موثر بر رشد درآمدهای شرکت آهن  و فولاد ارفع در سال 1400

۵:۲۵ /پنجشنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۱
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/11/2

245286

فلزات آنلاین

1403/11/2

665606

فلزات آنلاین

1403/11/2

1092273

فلزات آنلاین

1403/11/2

3548585

فلزات آنلاین

1403/11/2

24813

فلزات آنلاین

1403/11/2

14031

فلزات آنلاین

1403/11/2

41198

فلزات آنلاین

1403/11/2

48908

فلزات آنلاین

1403/11/2

44236

فلزات آنلاین

1403/11/2

42676

فلزات آنلاین

1403/11/2

31626

فلزات آنلاین

1403/11/2

30589

فلزات آنلاین

1403/11/2

29664

فلزات آنلاین

1403/11/2

38984

فلزات آنلاین

1403/11/2

37373

فلزات آنلاین

1403/11/2

60860

فلزات آنلاین

1403/11/2

28609

فلزات آنلاین

1403/11/2

43327

فلزات آنلاین

1403/11/2

48261

فلزات آنلاین

1403/11/2

5279700