عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران گفت: ما امسال توانستیم به تولید بیست و پنج میلیون تن فولاد رسیده و در رتبه دهم در جهان قرار بگیریم. تحریمها باعث شد تا یک همافزایی بین فولادسازان ایران بیفتد و تولیدکنندگان بتوانند با همدلی مشکلات را حل کنند. این امر یک نقطه عطف درتولید فولاد در کشور محسوب میشود.
سید رضا شهرستانی در گفتوگو با پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» با اشاره به ضرورت ایجاد یک اپلیکیشن برای شناسایی نیازها و کاستیها در کشور گفت: انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران اپلیکیشنی را طراحی و اجرا کرده است که در آن تمام کالاها وابسته به کشورهای خارجی چه از لحاظ مواد اولیه و چه قطعات مصرفی مورد شناسایی قرار میگیرد.
گروههایی ایجاد شدهاند تا صنعتگرانی که میتوانند این قطعات را تولید کنند، شناسایی و معرفی شوند. امیدواریم این طرح نه تنها در صنعت فولاد بلکه در تمامی صنایع کشور اتفاق بیافتد.
وی با تاکید بر استفاده از فرصت تحریم در شرایط کنونی افزود: نیاز، مادر اختراع است لذا فرصت تحریم باعث میشود وابستگی کشور به کشورهای توسعه یافته کمتر شده و در داخل به خودباوری برسیم. این باور کمک میکند تا مشکلات و معضلات کشورمان را شناسایی کرده و برای آنها در زمان مناسب چارهاندیشی کنیم.
شهرستانی افزود: متاسفانه در سال جاری با تغییرات وزیر صمت و بسیاری از معاونین و صدور بالغ بر ۱۵۰ بخشنامه متناقض با یکدیگر، مشکلات بسیاری برای کشور و مخصوصا برای صنایع ایجاد شد. رکود حال حاضر کشور، منجر به کاهش مصرف فولاد در ایران شده است. میزان مصرف داخلی در سال جاری بین ۱۲ تا ۱۳ میلیون تن بوده است.
معادل همین مقدار که مازاد محسوب میشود، باید صادر میشد. اما متاسفانه میزان صادرات از ۷٫۵ میلیون تن بیشتر نشده است. به نظر میرسد در بهترین حالت تا پایان سال تنها به صادرات ۸ میلیون تن دست پیدا کنیم.
وی گفت: دولت برای کمتر نشان دادن نرخ تورم، با دست گذاشتن بر روی صنایع مختلف مخصوصا فولاد باعث شد تا محصولات حتی تا کمتر از ۵۰ درصد از قیمتهای واقعی در بورس عرضه شوند. این امر باعث شد تا رانت ۳ تا ۵ هزار میلیارد تومانی ایجاد شود.
خوشبختانه بهتازگی تغییراتی که بوجود آمد و دولت نیز به این نتیجه رسید که تداوم این رویه و وجود مازاد در تولید بار مشکلات را دو چندان خواهد کرد. تولید فولاد کشور بیش از ۲ میلیون در ماه اما میزان مصرف کمتر از یک میلیون تن است. این یک میلیون تن مازاد در صورت عدم صادرات مسلما باعث کاهش تولید شده و این صنعت فولاد را بهسمت زیان بیشتر پیش خواهد برد.
شهرستانی افزود: امروز تولیدکنندگان بیش از پیش به حمایت دولت نیازمند هستند تا بتوانند با موفقیت تحریمها را دور بزنند. استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه مانند عراق و افغانستان, پاکستان یا کشورهای CIS برای صادرات خود نیازمند هماهنگی بین گمرک و بانک مرکزی، وزارت صنعت است تا امر صادرات را تسهیل کنند.
این امر خود منجر به ارزآوری برای کشور خواهد شد. خرید و فروش نیز با ارز آزاد و صورت گیرد و از هرگونه ایجاد دخالت در بازار خودداری شود. در حال حاضر صنعت فولاد کشور برای تولید ۲۵ میلیون تن تولید به حدود ۳ میلیارد دلار ارز نیاز دارد تا اجناس و کالاهای مهم خود را وارد کند البته با بومیسازی درست و بهموقع میتوان بین ۳۰ تا ۴۰ درصد از خروج ارز از کشور جلوگیری کرد.
وی ادامه داد: وضعیت صنعت فولاد برای سال آینده بستگی زیادی به نحوه تعامل کشور با دنیا و مخصوصا همسایگان ایران دارد. به نظر میرسد تا با تمرکز بیشتر بر صادرات، رشدی بین ۱۰ تا ۱۵ درصدی برای این امر شاهد خواهیم بود. در ضمن میزان تولید فولاد نیز به ۲۸ میلیون تن خواهد رسید که بیشتر آن مازاد خواهد بود.
شهرستانی با بیان اینکه شرکتهای خصولتی باید به بخش خصوصی واقعی واگذار شوند، افزود: واگذاری این شرکتها به بیمهها و صندوقها و ارگانهای دولتی و … اشتباه محض است. دولت تنها وظیفه نظارت و اخذ مالیات را به عهده دارد و تنها این بخش خصوصی واقعی است که خواهد توانست ارزش افزوده مناسبی را ایجاد کند. توجه به این امر مهمترین نیاز برای اقتصاد کشور است.