تغییرات شرایط تجارت جهانی به دنبال پافشاری بریتانیا برای خروج از اتحادیه اروپا میتواند اثری منفی بر اقتصاد جهانی داشته باشد. تولیدکنندگان فولاد بهعنوان بزرگترین محصول تجارت جهانی پس از نفت نیز از این قاعده مستثنی نخواهند بود. در این گزارش نگاهی به بازار فولاد بریتانیا در بحبوحه خروج این کشور از اتحادیه اروپا انداخته میشود.
از زمان شروع طرح خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا «British Exit» بسیاری از کارشناسان به تبعات ناشی از این اقدام بر اقتصاد اتحادیه اورپا و جهان هشدار دادهاند. این طرح که با سرنام برکسیت «Brexit» در محافل دنیا شناخته شده است در صورت تحقق کامل، در بازار اقتصاد جهانی، فلزات اساسی و بورسهای بینالمللی اثرات قابل توجهی خواهد داشت.
شرکت تاتا استیل یوروپ «Tata Steel Europe» نیز که با قراردادی تفاهمنامه سرمایهگذاری مشترک را با شرکت آلمانی تیس نکروپ «Thyssenkrupp» آغاز کرده بود در ادامه مسیر خود با مشکلات عدیدهای روبهرو شده است.
تاتا استیل که دفتر مرکزی آن در شهر لندن واقع شده دارای فعالیتهای گستردهای در بریتانیا و هلند است و گفته میشود که جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا اثرات نامطلوبی را برای ادامه فعالیتهای این شرکت ایجاد خواهد کرد.
اگر برکسیت شرایط صادرات و واردات فولاد بریتانیا را تغییر دهد که به احتمال فراوان چنین خواهد بود صنعت فولاد بریتانیا دچار تحولات عظیمی خواهد شد. شایان ذکر است که بریتانیا با تولید ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تن فولاد در سال ۲۰۱۷ در جایگاه بیست و دوم جهان قرار گرفت.
ادرات محصولات فولادی بریتانیا نیز ۵ کشور ترکیه ۱۰ درصد، ایرلند ۹ درصد، هلند ۸ درصد، فرانسه ۱۳ درصد، آلمان ۱۲ درصد و ۴۸ درصد باقیمانده سایر کشورهای جهان هستند. در این مورد نیز ۴ کشور ایرلند، هلند، فرانسه و آلمان در مجموع با ۴۲ درصد عمدهترین مقاصد صادرات محصولات فولادی بریتانیا بودند.
ناگفته پیداست که این کشورها نیز همگی در اتحادیه اروپا قرار دارند. نمودارهای ۱ و ۲ مقاصد صادراتی و مبادی وارداتی محصولات فولادی بریتانیا را با یکدیگر مقایسه میکند.
تا به امروز یکی از سیاستهای مهم اتحادیه اروپا، ایجاد بازار واحد و کارآمد بود؛ قانون تجارت آزاد کالاها در بین کشورهای عضو این اتحادیه نیز که شرایط صادرات و واردات را برای تسهیل میکند در همین راستا پایهریزی شد.
با این حال خروج بریتانیا از اتحادیه شرایط جدیدی را پیش روی این کشور قرار خواهد داد که مسلما بر مراودات اقتصادی در منطقه یورو اثر عمیقی خواهد گذاشت و صنعت فولاد بریتانیا بهعنوان یکی از مهمترین کالاهای صنعتی این کشور نیز از این امر متاثر خواهد بود. شایان ذکر است که بریتانیا، روز خروج قطعی از اتحادیه را ۲۹ مارس سال ۲۰۱۹ اعلام کرده است.