پنل دوم همایش احیا و فعالسازی معادن کوچک با حضور خداداد غریب پور رئیس هیات عامل ایمیدرو، جعفر سرقینی معاون امور معادن وزارت صمت، داریوش اسماعیلی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، علیرضا شهیدی رئیس سازمان زمین شناسی و عسگری عضو هیات مدیره بانک صنعت و معدن برگزار شد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» ریاست پنل دوم همایش رونق تولید با احیا و فعالسازی معادن کوچک برعهده غریب پور رئیس هیات عامل ایمیدرو بود و در این پنل مسائل حاکمیتی از قبیل قوانین و مقررات حاکم بر بخش معدن، نقس سازمانهای دولتی و غیر دولتی و تامین مالی بخش معدن بررسی شد.
در این پنل جعفر سرقینی سخنرانی کوتاهی داشت و صحبتهای خود را با شعری آغاز کرد و گفت: ارزش تولیدات معدنی کشور در سال گذشته به ۲۰ میلیارد دلار رسیده است و میتوان گفت به معنای واقعی سحر از سینه معدن بیرون آمده است.
وی در توضیح اهمیت فعالسازی معادن کوچک افزود: این معادن در استانهای محروم قرار دارند و درخواست میکنم مناطق محروم در اولویت قرار گیرند. معادن کوچک در مناطق محروم باید بهعنوان ابزاری برای اشتغال در این مناطق مورد توجه قرار گیرند.
سرقینی ادامه داد: ۶۵ درصد از اشتغال کلی معادن کشور به معادن کوچک اختصاص دارد. اهمیت این موضوع بهاندازهای است که دکتر رحمانی وزیر محترم صمت سفر خود را به اصفهان لغو کرد و به ما محلق خواهد شد.
اسماعیلی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن نیز بهعنوان دیگر سخنران این پنل اظهار داشت: نقشه راه معدن و صنایع معدنی به صورت مشترک میان مجلس و وزارت صمت مطرح و در سال ۹۷ تصویب شد. یکی از مباحث مطروحه در آن فعالسازی معادن متروکه و غیرفعال است.
وی به بیان مسائل و مشکلات فعالسازی معادن پرداخت و گفت: اولین گام فعالسازی معادن کوچک تقویت صندوق بیمه معادن است زیرا بانکها تاکنون کمتر زیر بار تامین مالی این معادن رفتند.
اسماعیلی موضوع حقوق دولتی معادن کوچک مساله دیگری دانست که باید با فرمول علمی، مشخص و توافق همه تدوین شود.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن بازار موضوع دیگری عنوان کرد که معادن کوچک با آن درگیر هستند و در این رابطه ادامه داد: در این مساله دولت و شرکتهای بزرگ مانند آنچه که در مورد محصولات کشاورزی انجام میدهد، وارد شوند و خرید از معادن کوچک را تضمین کنند.
وی به زیرساختها بهعنوان دیگر مشکل معادن کوچک اشاره کرد که وظیفه ایمیدرو و دولت ایجاب میکند که این مشکل را برطرف کنند.
اسماعیلی با اشاره به آموزش نیروی متخصص بهعنوان موضوع دیگر پرداخت و بیان کرد: این مساله به جد از سوی سازمان نظام مهندسی معدن و ایمیدرو پیگیری میشود و در سال گذشته ۶۰۰ معدن بخش خصوصی آموزش دیدند.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن عنوان کرد: قرار است متخصصان سازمان نظام مهندسی معدن با حضور در معادن کوچک و شناسایی نیازهای این معادن، مساله را با اساتید دانشگاهی مطرح و راه حل آن را پیدا کنند. چرا که طبق قانون باید بخشی از حقوق دولتی به تحقیق و پژوهش اختصاص یابد.
وی در نهایت پنجره واحد را مساله دیگری دانست که باید از سوی دولت و وزارت صمت پیگیری شود.
شهیدی رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور بهعنوان دیگر سخنران این پنل بیان کرد: سازمان زمین شناسی توانسته طبق وظایف حاکمیتی خود دوبار نقشه های یک۲۵هزارم و یک۱۰۰هزارم کشور را تهیه کند.
وی در توضیح تعاریف معادن کوچک اظهار داشت: در تعریف و آمار بانک جهانی معادن سنگهای قیمتی بیشتر از معادن فلزی برای معادن کوچک مورد توجه قرار میگیرند. به جز طلا که معادن کوچک ۲۵ درصد از تولیدات جهانی را تشکیل میدهند، سایر معادن فلزی مانند مس، سرب، روی و قلع کمتر از ۱۰ درصد را تشکیل میدهند.
شهیدی اعلام کرد: ۴۰ میلیون نفر در سال گذشته در معادن کوچک مقیاس دنیا اشتغال داشتند.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی در خصوص اکتتشافات گفت: عمق اکتشافات در ایران نیم متر و در آمریکا بیش از ۴۰۰ متر است. سازمان زمینشناسی قصد دارد با انجام اکتشافات ژئوفیزیک هوایی عمق اکتشافات را افزایش دهد.
وی در نهایت اظهار کرد: چندین پهنه به این سازمان واگذار شده و قرار است ۱۹۲ هزار کیلومتر مربع اکتشاف شود.
عسگری عضو هیات مدیره بانک صنعت و معدن نیز بهعنوان سخنران پایانی این پنل در خصوص تامین مالی معادن گفت: اولین محل تامین مالی پروژهها در ایران از طریق بانک است و آمارها نشان میدهد نرخ تامین مالی بانکی در ایران ۸۰ درصد است. در حالی که در دیگر کشورها سیستم بانکی تنها ۲۰ درصد از تامین مالی پروژهها را انجام میدهد.
وی افزود: مسیر اشتباه طی شده گذشته باعث شده تا بانکها کارایی خود را برای تامین مالی از دست بدهند. دنیا ۸۰ درصد از روشهای غیربانکی استفاده میکند و باید به این سمت برویم.
عسگری دلیل عدم تامین مالی بانکها برای فعالسازی معادن کوچک را عدم شناخت سیستم بانکی و ترس از ریسک های احتمالی دانست و خاطرنشان کرد: با شناخت و آکاهی مدیران و سیستم بانکی از بخش معدن میتوان روند تامین مالی را آسانتر کرد.
نماینده بانک صنعت و معدن به ریسکهای معدنکاری اشاره کرد و گفت: ریسکهای معدنکاری شامل ذینفعان و مسائل زیست محیطی، عدم شفافیت صورتهای مالی به ویژه داراییهای معدن هستند. تکنولوژیهای معدن و تخصص معدنکاران دیگر ریسکها را برای تامین مالی از بانکها تشکیل میدهند.
وی تصریح کرد: ایمیدرو، وزارت صمت، تشکلها و صندوق بیمه معادن میتوانند به سیستم بانکی آگاهی دهند.
عسگری با اشاره به اینکه متاسفانه مدلی برای تامین مالی معادن کوچک وجود ندارد، بیان داشت: ایمیدرو و صندوق بیمه معادن میتوانند با سیستم بانکی این مدل را ترسیم کنند. در این رابطه حتی میتوان از مشارکتهای مردمی هم کمک گرفت.
در پایان این پنل حاضران در همایش سوالات خود را بهصورت شفاهی و کتبی مطرح کردند و مسئولان نیز به این پرسشها پاسخ دادند.