یکی از فعالان بزرگ بازار ورق آلومینیوم با اشاره به قیمت جهانی آلومینیوم و دستمزدهای تعیین شده بر اساس استاندارد، گفت: در حال حاضر قیمت آلومینیوم در بازار داخلی پایینتر از قیمت جهانی است و افزایش قیمت بیشتر درآینده محتمل است.
وی که تمایلی به انتشار نامش نداشت، در گفتگو با «فلزاتآنلاین» با بیان اینکه در قیمت ورق آلومینیوم دو عامل شمش آلومینیوم و دستمزد نورد اهمیت دارد، افزود: تولید داخلی شمش آلومینیوم به اندازه تقاضای بازار نیست و لذا بخشی از آن باید از طریق واردات تامین شود که به دلیل نبود واردات و تحریمهای موجود، بخشی از نوسانات قیمت آن ناشی از وجود رانتها و واسطهها و مسائلی از این دست است.
این فعال حوزه بازار ورق آلومینیوم با بیان اینکه در ایران آلومینیوم فلز گرانی به شمار نمیرود و هنوز ظرفیت افزایش قیمت را دارد، گفت: قیمت جهانی هر تن شمش آلومینیوم ۱۹۰۰ دلار است که با ۲۰۰ دلار پریمیوم و حداقل ۷۰۰ دلار دستمزد، قیمت نهایی ورق آلومینیوم برابر با ۲۸۰۰ دلار معادل کیلویی ۳۹هزار تومان میشود. البته هزینههای گمرک، عوارض، بیمه، کرایه و… نیز اضافه میشود.
بر اساس گفتههای این فعال حوزه بازار ورق آلومینیوم، آذر سال گذشته، ورق آلومینیوم با قیمت واقعی در مقایسه با بازار جهانی معامله میشد و کیلویی ۴۳هزار تومان به فروش میرسید، اما در حال حاضر کیلویی ۳۲هزار تومان است؛ این نشان میدهد آلومینیوم نه تنها گران نیست بلکه ارزان هم هست و گرانتر نیز خواهد شد.
وی با توجه به این ارقام نتیجه گرفت که قیمت ورق آلومینیوم نسبت به بازار جهانی بالا به شمار نمیرود و گفت: مشکل اصلی بازار این است که دولت این ذهنیت را برای مردم ایجاد کرده است که دلار ۱۴هزار تومانی حباب و الکی است در صورتی که همه زندگی مردم بر اساس دلار ۱۴هزار تومانی محاسبه میشود.
این فعال بازار ورق آلومینیوم با بیان اینکه بهروز بودن زندگی مردم با توجه به نرخ واقعی ارز یعنی بین ۱۰ تا ۱۴هزار تومان است، تصریح کرد: این بین اگر کسی دلار ۴ یا ۶هزار تومان را مبنا قرار بدهد، فقط موجب میشود که عدهای از رانت ایجاد شده، استفاده کنند و مردم نیز اجناس را با قیمتهای بیشتری خریداری کنند.
ماههای آینده قیمت آلومینیوم تا ۱۵هزار تومان افزایش خواهد یافت
وی تاکید کرد: بدین ترتیب با توجه به قیمت واقعی ارز در بازار، قیمت آلومینیوم حداقل ماههای آینده ۱۰ تا ۱۵هزار تومان افزایش خواهد یافت و اگر دولت زیرساخت تولید را برای تولیدکنندگان فراهم نکند، رکود بیشتر هم خواهد شد؛ بنابراین راه نجات، واقعی شدن هزینههای تولید است.
این فعال حوزه ورق آلومینیوم با تاکید بر اینکه این افزایش قیمت امری اجباری است، توضیح داد: مشکل اصلی این است که دولتهای گذشته به تورم به عنوان یک فنر نگاه کردند و آن را مدام فشار دادند و وقتی دولت کنونی کمی فشار وارده را کم کرد، فنر پرید و جهشی در آن اتفاق افتاد.
به گفته وی، در این میان تولیدکننده داخلی، فلز آلومینیوم که قیمت جهانی مشخصی دارد را به جای اینکه به مصرفکننده داخلی به قیمت پایین بفروشد، در مرز عراق به قیمت جهانی و با دلار آزاد به فروش میرساند.
این فعال بازار ورق آلومینیوم یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت اجناس را باز بودن مرزهای ایران عنوان کرد و گفت: باز بودن مرز برای صادارت محصولات موجب افزایش قیمت آنها میشود و از سوی دیگر دولت قصد افزایش دستمزدها را دارد و این کار را با بالاترین نرخ انرژی در شب عید آغاز و اعلام کرد و در کنار آن نیز عوارض را افزایش داد.
وی با طرح این سئوال که چنین مسئلهای چه تاثیری در تولید شرکتی مانند ایرالکو که بنیاد آن با انرژی شکل گرفته است، میگذارد، اذعان داشت: با توجه به اینکه شرکت ایرالکو ۲هزار و ۶۰۰ نفر پرسنل دارد که افزایش دستمزد آنها ماهانه یک میلیاد و ۳۰۰ میلیون تومان در ماه برای شرکت سربار است؛ بنابراین ایرالکو برای تامین این رقم باید قیمت خود را افزایش بدهد وگرنه شرکت ورشکست خواهد شد.
اجرت ساخت ورق آلومینیوم در ایران بسیار کم است
این فعال بازار ورق آلومینیوم تصریح کرد: بدین ترتیب این پروسه در نهایت موجب افزایش قیمت هر کیلو ورق آلومینیوم میشود که البته در تمام دنیا قیمت ورق آلومینیوم بر مبنای اضافه شدن اجرت نورد به قیمت شمش آلومینیوم تعیین میشود؛در ایران بالاترین اجرت را کارخانه نورد اراک با رقم ۵هزار تومان دارد که معادل ۴۰ سنت است. در صورتی که این عدد در کشور چین که همیشه پایینترین دستمزدها را دارد، ۹۰ سنت است.
به گفته وی، در گذشته مبلغ دستمزد تبدیل شمش به ورق در مقایسه با قیمت شمش آلومینیوم متناسب بود اما دستمزدهای کنونی همخوانی ندارد و کارخانهها نمیتوانند به فعالیت خود ادامه بدهند و روبه ورشگستگی هستند؛ بنابراین ورق آلومینیوم در ایران با کمترین قیمت در حال عرضه است و برای شمشی که ۲۸هزار تومان خریداری میشود، ۴ تا ۵ هزار تومان دستمزد تعیین شود و در نهایت ۳۲ تا ۳۳هزار تومان در بازار به فروش برسد.
وی همچنین با بیان اینکه واردات ورق آلومینیوم به دلیل تولید آن در داخل کشور، غیرمجاز و ممنوع است، گفت: ورق آلومینیوم در کشور به اندازهای تولید میشود که بازار را اشباع میکند؛ یعنی اگر تولید به درستی انجام شود، ظرفیت تولید ایران با توجه به سه کارخانه نورد آلومینیوم اراک با ظرفیت ۱۸هزار تن، آلومان کار با ظرفیت ۹هزار تن و آلومینیوم پارس با ظرفیت ۱۸هزار تن تولید سالانه، به قدری زیاد است که برای تامین آن مشکلی وجود ندارد.
این فعال بازار ورق آلومینیوم با این نتیجهگیری که واردات ورق آلومینیوم معمولی اصلا مقرون به صرفه نیست، تصریح کرد: برای واردات ورق آلومینیوم معمولی، ۲۵ درصد تعرفه و سود بازرگانی و ۹ درصد هم ارزش افزوده تعلق میگیرد که در مجموع ۳۴ درصد هزینه در بر دارد. فقط وریهای آلومینیومی آلیاژی که مصارف خاص دارند، توسط صنایع نظامی یا شرکتهای دارای مصارف خاص وارد میشوند.
وی همچنین به ارزیابی برندهای ایرانی تولیدکننده ورق آلومینیوم پرداخت و با بیان اینکه تفاوت برندهای ایرانی در کیفیت و نوع تولید آنهاست، گفت: آلومینیوم اراک، از روش نورد گرم استفاده میکند که بهترین روش تولید در دنیا به شمار میرود، اما سایر شرکتها دارای سیستم ذوب مستقیم (Caster) هستند که کیفیت پایینتر و هزینه تولید کمتری دارند مانند چین، هند و ترکیه؛ البته آلومان کار دستگاه نورد گرم وارد کرده، ولی هنوز راهاندازی نکرده است.
به گفته این فعال حوزه ورق آلومینیوم، نورد آلومینیوم اراک به دلیل سابقه زیاد و کیفیت محصولاتش تا سال ۱۳۹۵ بیشترین سهم بازار را در اختیار داشت، اما در حال حاضر این سهم در حال کاهش است.
وی اینکه عدهای خود اقدام به خرید شمش آلومینیوم کرده و آن را با پرداخت دستمزدی برای تولید ورق به کارخانه میدهند را عاملی بیتاثیر در قیمت ورق آلومینیوم در بازار اعلام کرد و افزود: کاهش قیمت همیشه بر اساس عرضه و تقاضا اتفاق میافتد.
سود اصلی را افراد دارای رانت اطلاعاتی میبرند
به باور این تاجر، در حال حاضر فعالیت در حوزه آلومینیوم به طور کلی زیانده است بهجز عدهای که رانت اطلاعاتی دارند و سود سرشاری به دست میآورند؛ سود اصلی نیز در بورس است و در صنایع پایین دستی سودی وجود ندارد.
آنگونه که وی توضیح داد: این افراد دارای رانت اطلاعاتی مثلا ۱۰هزار تن شمش آلومینیوم در انبار خود دارند و برای افزایش قیمت، ۵۰۰ تن دیگر را نیز با ۳۰۰۰ تومان بیشتر از قیمت، از بورس خریداری میکنند و با این کار قیمت اجناس درون انبار خود را نیز افزایش میدهند؛ بدین ترتیب سود فقط به عده خاصی میرسد.
این فعال بازار ورق آلومینیوم درباره نوسانات قیمت بازار نیز اظهارداشت: تجار میلیاردها تومان با اسکناس روز هزینه کرده و شمش را خریده و به کارخانه میدهند تا آن را تبدیل به ورق کند، اما یک ماه زمان میبرد تا محصول تحویل داده شود؛ پس از یک ماه پروسه فروش ورق شروع میشود که در بهترین حالت اگر به فردی آشنا فروخته شود، ۲۰ روز دیگر پولش نقد میشود. بدین ترتیب در هر کیلو، ۵۰۰ تومان هم سود به دست نمیآید.
این فعال حوزه ورق آلومینیوم همچنین با بیان اینکه در حال حاضر امکان خرید اعتباری وجود ندارد، یادآور شد: در گذشته امکان خرید اعتباری از کارخانه وجود داشت و ۲ ماه بعد پول آن پرداخت میشد؛ بدین ترتیب خریدار، پس از فروش ورق با قیمت و سود مناسب برای بازار، پول کارخانه را پرداخت میکرد.
وی با بیان اینکه با این روش، سرمایه خریدار ورق در جای دیگری مشغول بود و خط تولید و فروش کارخانه نیز فعال بود، تصریح کرد: در حال حاضر با توجه به نقدی شدن معاملات، تولید نیز کاهش یافته است زیرا قیمتها افزایش داشتهاند و توان خرید مردم و به دنبال آن تقاضایشان نیز کم شده است.
انتظاری که وی به عنوان فعال در حوزه بازار ورق آلومینیوم دارد، این است که مشکل از سرچشمه حل و زمینه برای تولید فراهم شود، بهره بانکی کاهش و قدرت خرید مردم افزایش یابد، مسئولان شفاف باشند و امکانات درست در اختیار افراد درستی قرار بگیرد.
باید نرخ دلار و قیمتها واقعی شود
به باور این فعال حوزه بازار ورق آلومینیوم، باید نرخ دلار و همینطور قیمتها واقعی شوند زیرا در دنیا برای ارز، نرخ تعیین نمیکنند؛ دلار واحد بینالمللی پول دنیاست و پول سایر کشورهای ابرقدرت نیز با آن سنجیده میشود بدین ترتیب که ارزش پولی آنها براساس تولید ناخالص ملی، صادرات، درآمد ارزی و حجم پول در گردش تعیین میشود. هیچ کشوری سعی نمیکند با چاپ اسکناس مشکلاتش را برطرف کند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر قیمت ورق آلومینیوم در ایران زیاد نیست و از اسفند سال گذشته نیز کاهش داشته است، توضیح داد: تولیدکننده میتواند هر تن شمش را به قیمت ۱۹۰۰ دلار صادر کند و در مرز ترکیه پولش را تحویل بگیرد؛ هزینه واردات شمش آلومینیوم نیز ۲۱۰۰ دلار میشود زیرا ۲۰۰ دلار پریمیوم به آن تعلق میگیرد. صرف نظر از قیمت پریمیوم، قیمت جهانی هر تن آلومینیوم بر اساس دلار ۱۴ هزار تومانی حدود ۲۶٫۶ میلیون تومان است که در مقایسه با قیمت ۲۶٫۸ میلیون تومانی فعلی بازار اصلا گران نیست.
این فعال حوزه بازار ورق آلومینیوم اینگونه گلایه کرد: در شرایطی که دولت به سامانه نیما دلار نمیدهد، انتظار دارد با دلار ۱۴هزار تومانی مواد اولیه را خریداری، تولید و صادر کند و با دلار ۹هزار تومانی پولش را بگیرد، بنابراین کسی صادرات نمیکند.
وی با اظهار اینکه ورق آلومینیوم به عراق، ترکیه و درصد کمی نیز به افغانستان صادر میشود، گفت: در حال حاضر ترکیه چون تولیدکننده ورق آلومینیوم است، واردات از ایران را متوقف کرده است.
وی هـــــــمچنین با بیان اینکه اصـــــلیتریـــــــن مصـــــــرفکنــــــــندگان، سازمانهای دولتـــــی هســــــتند کــــــــه هیچگونه پولی ندارند، افزود: زمانی میتوانید آلومینیوم را خوب بفروش برسانید که یک پروژه دولتی مانند پتروشیمی در حال انجام باشد؛ کارخانههای بزرگ نیز پول ندارند و نقدینگی به دلیل نوسانات بازار کم است، ضمن اینکه مشتری با پولی که یک سال پیش میتوانست ۱۰۰ تن ورق آلومینیوم بخرد، امروز قادر به خرید یک سوم آن است.
وی با بیان اینکه ورق آلومینیوم در صنایع خودروسازی، پوشش، ساختمان و ظروف کاربرد دارد، گفت: کارگاههای کوچکی مانند سیخسازی، منقلسازی، لوازم تزئینی و… نیز ورق آلومینیوم را به صورت خرد خرید میکنند.