اگرچه قیمت نقره ممکن است در کوتاهمدت تحتتاثیر عواملی مانند رشد ارزش دلار، کاهش نرخ بهره بانکی و بازیابی اقتصادی نوسان داشته باشد اما ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد که قیمت این فلز گرانبها طی سالهای آینده همراه با قیمت مس جهش قابلتوجهی را تجربه خواهد کرد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری «Seeking Alpha»، همانطور که بارها گفته شده است، فلز مس نقش بسیار پررنگی در گذار به انرژیهای تجدیدپذیر به ویژه در توسعه شبکههای برق، تولید وسایل نقلیه الکتریکی و گسترش فناوریهای مورد استفاده در تولید سیستمهای مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر ایفا میکند. با توجه به هدفگذاری اصلی تعیین شده یعنی کاهش ۱٫۵ درجه سانتیگرادی دمای هوای جهانی به قبل از زمان شروع انقلاب صنعتی مبتنی بر طرح برایند انتشار کربن صفر، انتظار میرود تقاضای جهانی مس به طور قابلتوجهی افزایش یابد.
در حالی که تغییرات کوتاهمدت قیمت نقره ممکن است تحت تاثیر عواملی مانند نوسانات ارز، نرخ بهره بانکی و رشد اقتصادی قرار داشته باشد، ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد قیمت نقره در سالهای آینده همراه با قیمت مس افزایش قابلتوجهی را تجربه میکند.
یکی از مدیران رسانه «Visual Capitalist» که با اینفوگرافیکهای چشمنواز خود به شهرت رسیده است، اخیرا طی گزارشی که با عنوان «آیا فلز مس بر جایگاه نفت تکیه خواهد زد» به چاپ رسیده است، عنوان کرد: به دلیل نقش حیاتی مس در فناوریهای انرژی پاک، این فلز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
در همین راستا، صندوق بینالمللی پول در سال ۲۰۲۳ پیشبینی کرد حجم تقاضای مس حدود ۶۶ درصد از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰ همگام با کاهش وابستگی جهانی به استفاده از نفت افزایش یابد. در همین راستا، مس به دلیل خواص منحصربهفردی که دارد، به طور گسترده در بخشهایی مانند ساختوساز، زیرساختها و صنایع دفاعی مورد استفاده قرار میگیرد.
بر اساس پیشبینیهای صورت گرفته مبتنی بر طرح برایند انتشار کربن صفر، انتظار میرود تقاضای جهانی مس به طور قابلتوجهی افزایش یابد و از ۲۵٫۹ میلیون تن در سال ۲۰۲۳، به ۳۹٫۱ میلیون تن تا سال ۲۰۴۰ برسد. پیشبینی میشود که بخش قابلتوجهی از این رشد به صنعت خودروهای الکتریکی مربوط باشد. در تولید وسایل نقلیه الکتریکی باتریدار به طور متوسط از حدود ۶۰ تا ۸۳ کیلوگرم مس استفاده میشود که چهار برابر بیشتر از مس مصرف شده در تولید خودروهای با موتور احتراق داخلی با مقدار ۱۵ تا ۲۰ کیلوگرم مس است.
از سوی دیگر، انتظار میرود مصرف نفت به میزان قابلتوجهی کاهش یابد و از ۱۰۱٫۹ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۳، به ۶۶ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۴۰ کاهش یابد. این روند کاهشی را میتوان به تلاشهای جهانی برای کاهش انتشار کربن تولیدی، رشد تصاعدی نرخ جذب انرژیهای تجدیدپذیر و پیشرفت در بهرهوری انرژی نسبت داد. همچنین، تدوین سیاستگذاریهای سختگیرانهتر نیز نقشی کلیدی در کاهش تقاضای نفت در آینده ایفا خواهد کرد.
پیر اندوراند، میلیاردر فرانسوی و مدیر یک صندوق سرمایهگذاری در اوایل سال جاری میلادی پیشبینی کرد که قیمت مس طی سالهای آتی به ۴۰ هزار دلار در هر تن افزایش یابد که بیش از چهار برابر قیمت فعلی فلز سرخ یعنی ۹ هزار و ۲۱۸ دلار در هر تن است.
وی در گفتوگو با روزنامه فایننشال تایمز، مطرح کرد: رشد تقاضای مس به دلیل حرکت به سمت فرایند الکتریکیسازی از جمله تولید وسایل نقلیه الکتریکی، پنلهای خورشیدی، مزارع بادی، توسعه صنایع نظامی و همچنین مراکز داده حدود دو برابر افزایش را به ثبت خواهد رساند.
شاید تا این قسمت از گزارش یک سوال مهم ذهن خوانندگان را درگیر کرده باشد و آن اینکه «افزایش تقاضای مس چه ارتباطی با نقره دارد؟». در پاسخ به این سوال باید عنوان کرد آنچه در این میان مهم برشمرده میشود، تاثیر افزایش قیمت مس بر روند صعودی قیمت نقره است؛ اگرچه در حالت عادی قیمت فلزات گرانبها به ویژه نقره از نوسانات قیمت طلا تاثیر میپذیرد اما عوامل دیگری بر تغییرات قیمت فلز نقره تاثیرگذار است.
در واقع اینگونه میتوان بیان کرد که قیمت مس و نقره بسیار به یکدیگر وابسته هستند. در همین راستا، نوسانات قیمت مس چه به صورت صعودی و چه به صورت نزولی اغلب بر قیمت نقره تاثیر میگذارد. در نمودار یک، به نسبت نوسان و همپوشانی قیمت مس و نقره اشاره شده است. ناگفته نماند رابطه نزدیک میان نقره و مس، ناشی از عوامل مشترکی میان این دو است که بر روند عرضه و تقاضای آنها تاثیر میگذارد.
نمودار ۱٫ نسبت نوسان و همپوشانی قیمت مس و نقره
یک نکته در مورد نقره اینکه به ندرت این فلز گرانبها به تنهایی از معادن استخراج میشود و بیشتر به عنوان یک محصول جانبی به همراه مس و سایر فلزات مانند سرب، روی و طلا استخراج آن صورت میپذیرد. گفتنی است مس و نقره هر دو در صنایع کاربرد گستردهای دارند. در همین رابطه، حدود ۵۱ درصد از حجم تقاضای نقره به صنایع مربوط میشود؛ این در حالی است که تنها ۱۸ درصد از حجم سرمایهگذاری در بخش فلزات گرانبها را به خود اختصاص داده است. در واقع رشد تقاضای نقره در صنایع، علت ارتباط میان این فلز با مس را نشان میدهد.
در مقابل، حجم تقاضای طلا عمدتا ۴۴٫۵۷ درصد از حجم سرمایهگذاری برای فلزات گرانبها و در مجموع جواهرات سهم ۴۸٫۷۴ درصد از این سهم را به خود اختصاص دادهاند. قابل ذکر است که بخش قابلتوجهی از تقاضای جواهرات به کشورهای در حال توسعه مانند هند و چین مربوط میشود و به نوعی خرید جواهرات، یک سرمایهگذاری در کشورهای نامبرده در نظر گرفته خواهد شد. در نمودار شماره ۲، به سهم فلزات گرانبها از سرمایهگذاریهای انجام شده اشاره شده است.
نمودار ۲٫ سهم فلزات گرانبها از سرمایهگذاری
مس و نقره به دلیل تقاضای قابلتوجهی که در صنایع دارند، نسبت به طلا تاثیرپذیری بیشتری در برابر نوسانات اقتصادی از خود نشان میدهند. در زمان رشد اقتصادی، قیمت مس و نقره معمولا با در نظر گرفتن احتمال افزایش تقاضا در صنایع روندی افزایشی به خود میگیرد. در مقابل در زمان رکود اقتصادی به دلیل احتمال کاهش تقاضای دو فلز مذکور، قیمت آنها روندی نزولی را تجربه میکند.
از سوی دیگر، در حالت عادی فلز طلا به عنوان یک دارایی امن در نظر گرفته میشود و سرمایهگذارانی که به دنبال حفظ ارزش دارایی خود در زمان نوسانات شدید اقتصادی هستند، اقدام به خرید این فلز میکنند. رابطه بسیار نزدیک میان نقره و مس، اغلب با الگوریتمهای معاملاتی که برای پیشبینی قیمت یکی از این دو فلز ارائه میشوند، بیشتر نمایان میشود.
جالب اینجاست که اغلب پیشبینیهای ارائه شده برای یکی از این فلزها که تغییر قیمت آن بر دیگری نیز تاثیر میگذارد، اکثر اوقات محقق میشود. بر همین اساس سرمایهگذارانی که قصد سرمایهگذاری بر روی نقره و مس را دارند، همواره باید نوسانات هر دو بازار را از قبل ارزیابی کرده باشند.
به طور کلی میتوان ادعا کرد که سرمایهگذاران در بخش مس، بازار نقره را با دقت بیشتری نسبت به بازار طلا، چه در معاملات روزانه و چه در بازههای زمانی طولانیتر مورد ارزیابی قرار میدهند. در همین رابطه، در یک دوره قیمت نقره افزایش یافت اما قیمت طلا ثابت باقی ماند و حتی روندی کاهشی را تجربه کرد.
در یک دوره دیگر، قیمت نقره همراه با قیمت مس کاهش پیدا کرد؛ در حالی که همزمان قیمت طلا صعودی شده بود. از میان سه فلز طلا، مس و نقره، فلز اول بیشترین روند صعودی را طی سه سال گذشته به ثبت رسانده است. در نمودار ۳، نوسانات قیمت طلا در سال گذشته میلادی مشاهده میشود.
نمودار ۳٫ نوسانات قیمت طلا در سال ۲۰۲۴
در مقابل، قیمت مس در ماه می و نیز در اوایل ماه اکتبر ۲۰۲۴ به اوج خود رسید و از آن زمان تاکنون روندی نزولی را دنبال میکند. در نمودار ۴، به نوسانات قیمت فلز سرخ در سال ۲۰۲۴ اشاره شده است.
نمودار ۴٫ نوسان قیمت مس در سال ۲۰۲۴
علیرغم روند افزایشی چشمگیر قیمت طلا در ماههای گذشته، قیمت فلز نقره رشد چندانی را به ثبت نرسانده است. همچنین قیمت نقره به اندازه قیمت مس افت را تجربه نکرده است. از منظر تئوریکی، افزایش پیشبینی شده برای تقاضا موجب رشد قیمت مس میشود و به طور بالقوه قیمت نقره نیز همراه با قیمت مس صعودی خواهد شد. در یک سناریوی فرضی دیگر، اگر قیمت مس وارد یک محدوده صعودی قابل توجه شود، این مسئله میتواند به یک عامل کلیدی برای افزایش قیمت چند ۱۰۰ دلاری در هر اونس برای فلز نقره تبدیل شود.
نکته مهم در خصوص این سناریوی احتمالی اینکه پیشبینی افزایش چشمگیر تقاضای مس، یک روند بلندمدت بوده است که انتظار میرود طی دو تا سه دهه آینده نمایان شود. به همین دلیل تاثیر محدودی بر روند نوسانات قیمتی کوتاهمدت در فلز نقره خواهد گذاشت. گفتنی است در حال حاضر، قیمت مس و نقره هر دو تحت فشار نزولی قرار دارند که عمدتا به دلیل تقویت ارزش دلار آمریکا بوده است و معمولا بر قیمت کالاها تاثیر میگذارد.
احتمال افزایش قیمت مس و نقره پس از ارائه طرح رشد سرعت بازیابی اقتصادی توسط دولت چین که متن آن اخیرا منتشر شد، یکی دیگر از مواردی به شمار میآید که در کوتاهمدت باید مهم تلقی شود. چنین طرحهایی اغلب بر تقویت زیرساختها و توسعه اقتصادی متمرکز هستند و به طور معمول بر بازارهایی مانند بازار مس تاثیر مثبتی میگذارند.
برخی استدلال میکنند که افزایش تقاضای مس با توجه به اینکه نقره اغلب یک محصول جانبی در استخراج مس به شمار میرود، میتواند منجر به ایجاد وضعیت مازاد عرضه نقره شود؛ البته واقعیت این است که راهاندازی و توسعه معادن جدید، یک فرایند طولانی و پیچیده بوده و حجم ذخایر سنگ معدن مس پرعیار در جهان کاهش یافته است. با در نظر گرفتن این موضوع، بعید به نظر میرسد که در کوتاه و میانمدت حجم زیادی از نقره و مس در بازار عرضه شود.
علاوهبراین، تقاضای صنایع برای استفاده از نقره به شدت همگام با روند صعودی تقاضای مس با توجه به روند روبهرشد توسعه فناوریهای مبتنی بر انرژیهای پاک و وسایل نقلیه در حال افزایش است. با توجه به اینکه تقاضای مس در بلندمدت ناشی از گذار جهانی به سمت انرژیهای تجدیدپذیر و فرایند الکتریکیسازی روندی صعودی به خود میگیرد و با در نظر گرفتن ارتباط تنگاتنگ میان تاثیرپذیری قوی نقره و مس از یکدیگر، سرمایهگذاری بر روی نقره در بلندمدت سود قابلتوجهی را برای سرمایهگذاران به همراه خواهد داشت.
در پایان میتوان اذعان کرد اگرچه قیمت نقره ممکن است در کوتاهمدت تحتتاثیر عواملی مانند رشد ارزش دلار، کاهش نرخ بهره بانکی و بازیابی اقتصادی نوسان داشته باشد اما ارزیابیهای انجام شده نشان میدهد که قیمت این فلز گرانبها طی سالهای آینده همراه با قیمت مس جهش قابلتوجهی را تجربه خواهد کرد.
انتهای پیام//