مدیرعامل شرکت صبافولاد خلیجفارس گفت: با وجود خیل عظیم مشکلات اقتصادی در کشور، میزان تولید سالانه فولاد کشور به رغم تمام فشارهای اقتصادی و تحریمها، از ۲۱ میلیون تن به ۲۵ میلیون تن افزایش پیدا کرده است.
بایددر زنجیره تامین فولاد در کشور توازن ایجاد شود، ضمن اینکه برطرف کردن موانع صادراتی و نگرانیهای ارزی فولادسازان اهم موارد سیاستگذاری در سال آینده را تشکیل دهد.
مرتضی یزدخواستی در خصوص پیشبینی سال ۹۸ صنعت فولاد بیان کرد: این امر نیازمند در اختیار داشتن اطلاعات اقتصادی و شرایط بازار منطقهای است؛ با این وجود میتوان گفت که با توجه به اینکه در شروع سال جدید میلادی قیمت سنگ آهن افزایش پیدا کرده است، این موضوع هماکنون نیز بر بازار محصولات شرکتهای تولیدکننده فولاد تأثیرگذاشته است.
تولیدکننده ایرانی نمیتواند در تعیین قیمت جهانی فولاد دخل و تصرفی داشته باشد، اما اگر در کشور سیاستهای همسو با بازار جهانی ایجاد شود میتوان از فرصتهای پیشآمده نظیر فرصت کنونی بهره برد. تصور میکنم بهتر است فرآیندی در نظر گرفته شود تا بتوان توازنی در این زمینه برقرار کرد.
بر این اساس، نخست باید در جهت رفع موانع صادراتی تولیدکنندگان فولاد گام برداشت و در گام بعدی، نگرانی ناشی از مشکلات ارزی بهوجود آمده را برطرف نمود. هماکنون تولیدکنندگان در زمان فروش محصولات خود باید بهطور همزمان نرخ خرید مواد اولیه، نرخ ارز سامانه نیمایی و نرخ فروش را پایش کنند که دردسر زیادی بهوجود آورده و این پیچیدگی مانع جدی بر سر راه صادرات است.
یزدخواستی تاکید کرد: مهمترین نکته ایجاد توازن در زنجیره تأمین فولاد است. در واقع ایجاد توازن در زنجیره جهت صادرات، تأثیر خود را در بازار داخلی نیز بر جای خواهد گذاشت. در مقطعی از سال جاری، شرکت فولاد سبا و کارخانههای تولیدی مجاور آن با مشکل تأمین گندله مواجه بودند در صورتی که در اسکلههای بنادر کشور، محمولههای زیادی گندله در حال ارسال بود.
از این رو انتظار میرود تنظیم بازار داخلی نیز صورت گیرد. البته در این راستا هماکنون نیز تلاشهایی انجام میشود اما باید اقدامات موثرتری صورت گیرد.
وی در خصوص سیاستگذاریهای صنعت فولاد در سال آینده برای کاهش اثر تحریمها گفت: نخست باید ترتیبی اتخاذ کرد تا امکان انتقال ارز به کشور فراهم شود. شرکتهای فولادی را از این منظر به ۲ دسته میتوان تقسیم کرد: بخشی از صنایع، بخش خصوصی هستند و قابلیت ریسک کردن را دارند اما دسته دوم که به دولت وابستگی دارند، کمتر میتوانند ریسک کنند و کار سختی پیشرو خواهند داشت.
همچنین باید در جایی که تولید داخلی وجود دارد، جلوی واردات محصولات گرفته شود. این موارد، مشکلات اصلی هستند و در صورتی توسط وزارت صمت پیگیری و برطرف شوند، موارد باقیمانده توسط تولیدکنندگان قابل حل خواهد بود.
مدیرعامل شرکت صبافولاد خلیج فارس در خصوص امکان تداوم رشد تولید فولاد بیان کرد: حضور شرکتها در نمایشگاه فولاد نشان داد عزم کافی برای این هدف وجود دارد. هماکنون با وجود اینکه شرایط نامساعد اقتصادی در کشور حاکم است، برخی صاحبان واحدهای کوچک صحبت از توسعه مجموعه فولادسازی خود میکنند.
این تأثیری است که از شرکتهای بزرگ نظیر فولاد مبارکه، ذوبآهن، میدکو و مجتمع گلگهر ایجاد شده که اهداف توسعهای را دنبال میکنند. از این رو، انتظار میرود حتی در صورتی که سال آینده افزایش میزان تولید در صنعت فولاد رخ ندهد، میزان ۲۵ میلیون تن فعلی نیز دستخوش کاهش نشود.