نگاه ویژه ایمپاسکو به مناطق کمتر توسعه یافته
علیرغم اهمیت حوزه معدن و ذخایر معدنی، سهم این بخش مهم و تاثیرگذار در اقتصاد کشور حدود یک درصد است. توسعه و گسترش عملیاتهای مختلف معدنی به ویژه اکتشاف طی سالیان اخیر، در دستور کار سازمانهای دولتی مرتبط و همچنین بخش خصوصی قرار گرفته است و بر همین اساس، میتوان با تکیه بر دانش و تخصص متخصصان داخلی و همچنین سرمایهگذاری مناسب و حمایت بیشتر از شرکتهای دانشبنیان، به این مهم سرعت بخشید. در همین راستا، خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با امیرعلی طاهرزاده، مدیرعامل سابق ایمپاسکو گفتوگویی را تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران چه اقداماتی را در زمینه اکتشاف مواد معدنی در سال ۱۴۰۰ انجام داده است و برنامههای این شرکت در سال جاری در این بخش چیست؟
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در سال گذشته در بخش معدن و عملیاتهای معدنی اعم از انجام حفاری با متراژ حدود ۸۰ هزار متر در سه حوزه سنگآهن، زغالسنگ و پلیمتال، تهیه نقشههای ۱:۱۰۰۰، ۱:۵۰۰۰ و ۱:۲۰۰۰۰ در حوزه پلیمتال و سنگآهن در مجموع حدود یک هزار و ۱۶کیلومترمربع، برداشت مغناطیسسنجی به تعداد حدود ۸۴ هزار قرائت در حوزه پلیمتال و سنگآهن، حفر ترانشه در حدود ۱۷ هزار مترمکعب در حوزه پلیمتال و انجام نمونهبرداری و آنالیز به تعداد حدود ۵۰ هزار عدد در حوزههای پلیمتال، سنگآهن و زغالسنگ داشته است. ضمن اینکه این شرکت اقدامات مهمی را طی سال گذشته در حوزه اکتشاف و اخذ مجوزهای اکتشافی شامل اخذ ۱۶ فقره پروانه اکتشاف جدید و اخذ یک فقره گواهی کشف مربوط به معدن مس – طلای جانجا به میزان ۳۰۳ میلیون تن ذخیره قطعی و احتمالی اولیه در حوزه پلیمتال انجام داده است. همچنین این شرکت برنامه حفاری ۱۰۳ هزارمتری شامل ۱۰هزارمتر زغالسنگ، ۱۴ هزارمتر سنگآهن و ۷۹هزارمتر پلیمتال را در سال جاری در دستور کار خود قرار داده است. ضمن اینکه تهیه نقشه در وسعت ۴۵۰ کیلومترمربع، اخذ ۳۰ مورد پروانه اکتشافی و اخذ چهار مورد گواهی کشف، از جمله برنامههای راهبردی این شرکت در سال جاری پیشبینی شده است.
اهمیت جایگاه بخش معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور را چگونه ارزیابی می کنید و آیا اقدامات لازم به منظور رفع موانع موجود در این بخش طی سالیان اخیر انجام شده است؟
بخش معدن و صنایع معدنی ایران از ظرفیتهای بالقوه قابل توجهی برای کمک به رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در اقتصاد ایران برخوردار است. با توجه به وجود ذخایر گسترده معدنی و با در نظر گرفتن پیوندهای بسیار قوی و طولانی میان فعالیتهای معدنی با طیف وسیعی از صنایع و خدمات کشوری و در راستای برنامه ششم توسعه و چشمانداز ۱۴۰۴، بخش معدن یکی از پیشرانهای اصلی رشد اقتصادی به شمار میرود. در این میان موانعی در جهت محقق نشدن اهداف از قبل پیشبینی نشده وجود دارد که با توجه به ریسکهای موجود، میتوان به لزوم اکتشاف سیستماتیک و کافی محدودههای معدنی، نبود زیر ساختهای مناسب به ویژه در بخش ارزی و حمل و نقل به واسطه قرارگیری اکثر معادن در مناطق کمتر برخوردار، لزوم نوسازی تجهیزات و ماشینآلات متناسب با فناوری روز، لزوم هدایت نقدینگی به بخش معدن و صنایع معدنی و برخی قوانین که سبب کندی پیشرفت و حصول نتیجه میشود، اشاره کرد.
در همین راستا، همچنان که مطرح شد، در جهت کاهش ریسک سرمایهگذاری در بخش معدن، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران نسبت به انجام فعالیتهای اکتشافی گسترده در سطح کشور در قالب ۳۰ پهنه با مساحتی بالغ بر ۱۰۷ هزار کیلومتر که منجر به شناسایی ۱۷۲محدوده امیدبخش شد، اقدام کرده است که ادامـــه فعالیتهـــای اکتشـــافی جهـــت ثبـــت محدودهها و دریافت پروانه اکتشاف و در صورت اخذ نتایج مثبت دریافت گواهی کشف، در دست انجام است. ضمن اینکه علاوه بر اکتشاف در پهنهها، انجام عملیات اکتشافی در پروانههای اکتشاف مرتبط و انجام اکتشاف تکمیلی در برخی محدودههای بهرهبرداری، در دست اقدام است که نتیجه فعالیتهای اکتشافی تاکنون، منجر به اکتشاف حدود ۳٫۳ میلیارد تن ذخایر قطعی و احتمالی با ارزش برجای برآوردی ۱۱۰ میلیارد دلار بوده است. لازم به ذکر است این شرکت در راستای بند ت ماده ۳۵ قانون رفع موانع تولید، نسبت به برگزاری فراخوان جذب سرمایهگذار اقدام و در این بخش تلاش کرده است از نظر ظرفیت بخشهای توانمند کشور و هدایت و جذب نقدینگی به بخش معدن و صنایع معدنی اقدام کند. به عنوان مثال در سال ۱۴۰۰، از این طریق برای ۱۴ هزار میلیارد تومان سرمایه اقدام شده است.
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، مجری طرح فعالسازی معادن کوچکمقیاس در کشور است. با توجه به اینکه معادن بسیاری در سطح کشور وجود دارد که همچنان غیرفعال هستند، استراتژی این شرکت جهت فعالسازی این معادن در سال جاری چیست؟
ایمپاسکو به عنوان بازوی اجرایی سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، در راستـــای احیـــا و فعالسـازی و توسعــه معادن کوچکمقیاس بنا به دستور رئیس هیئت عامل ایمیدرو اقدامات لازم را در دستور کار خود قرار داده است. یکی از اهدافی که در سال ۱۴۰۱ توسط طرح احیا و فعالسازی معادن کوچکمقیاس در حال پیگیـــری اســت، ارائــه پیشنهادات بستههای سرمایهگذاری جهت احیا و فعالسازی معادن در استانها است. دلیل این امر آن است که واگذاری معادن کوچکمقیاس با ذخایر کم، سبب تکمیل نشدن زنجیرههای تولید خواهد شد و توجیه اقتصادی امکان سرمایهگذاری جهت احداث واحد فرآوری را کم میکند. بنابراین با تجمیع محدودههای معدنی مزایدهای، این امکان فراهم میشود که شرکتهای صنعتی و معدنی بتوانند پس از برنده شدن در مزایده، نسبت به تکمیل کل زنجیره معدن در قالب بسته سرمایهگذاری اقدام کنند.
گفتوگو: محمدرضا طارمی
انتهای پیام//