عضو هیات مدیره شرکت فولاد خوزستان در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی «فلزاتآنلاین» با بیان اینکه از ابتدای انقلاب شعارهای بسیاری در کشور داده شد و بالاخره باید در جایی این شعارها به عمل تبدیل شود، گفت: صنعت ابزار اعتلای فرهنگ است و در حقیقت صنعت فولاد، به دلیل اینکه یکی از صنایع مادر است، ابزار بسیار قویتری نسبت به سایر صنایع محسوب میشود. باید در صنعت فولاد نگاه اعتدالمحورانه داشت. برای این منظور اولین شرط لازم، انسانمحور بودن فعالیتها است.
محمد حسن عرفانیان اظهار داشت: در شرایطی که کشور هماکنون تحت محاصره اقتصادی هست و این حصر احتمالا تا ۴۰ سال آینده ادامه خواهد داشت، صنعت فولاد وظایفی محوری بر عهده دارد.
بنیانگذار شرکت فولاد مبارکه اصفهان با اشاره به اینکه نگاهی که هم اینک به صنعت و بهویژه بخش فولاد وجود دارد، نگاه اقتصاد محور است افزود: این مسئله به خصوص در طرح جامع فولاد نمایان به خوبی نمایان است.
عمده مسائل و مشکلات موجود در صنعت فولاد بهطور مثال کمبود مواد اولیه، ناشی از طراحی و جانمایی صنایع بر اساس نگاه اقتصادمحور است. بهعنوان نمونه با توجه به کمبود آب، تلاش شد تا کارخانههای فولاد در کنار دریا احداث شود تا ضمن بهرهمندی از منابع آب، امکان صادرات نیز از طریق نزدیک بودن به بنادر فراهم شود.
وی در ادامه گفت: اثر وضعی این نگاه در جامعه، منجر به بروز چالشهای اجتماعی میشود. در کشور تلاش کردیم تا این چالشهای اجتماعی را با توزیع یارانه برطرف کنیم و با این نگاه، اکنون به نقطهای رسیدیم که خزانه کشور خالی شده است. اینک که منابع لازم را جهت توزیع در اختیار نداریم، شاهد برخی اعتراضات اجتماعی هستیم.
بنابراین ماموریت صنعت فولاد عبارت است از اینکه ابتدا در درون خود ساختار انسانساز و عدالت محور را پیادهسازی کند و سپس طرح جامع فولاد بر این اساس دیده شود. اگر این نگاه غالب شود، به طور خودکار مساله اقتصادی نیز برطرف و اشتغالزایی کافی ایجاد خواهد شد و حتی معضل کمبود منابع آب نیز برطرف میشود.
عرفانیان با اشاره به اینکه در خصوص آب، یک صورت مسئله غلط مبنای تصمیمات قرار گرفته است گفت: در سالهای خشکسالی، کمترین میزان بارندگی در کشور، ۳۰۰ میلیارد مترمکعب بوده است. از این میزان، حداکثر ۷۰ میلیارد آن استحصال میشود و ۲۰ میلیارد مترمکعب نیز از زیر زمین استحصال شده که نشست زمین را در پی داشته است.
ناتوانی در استفاده از این میزان بارندگی در کشور نادیده انگاشته میشود، در حالی که بهشدت به میزان بالای مصرف آب در صنعت فولاد انتقاد میشود. جالب توجه است که مطابق آمارها، کل صنایع کشور از مجموع ۹۰ میلیارد مترمکعب آب بارندگی، حداکثر از ۵ میلیارد آن (در حدود ۵ درصد) استفاده میکنند.
عرفانیان در انتها خاطر نشان کرد: صنعت فولاد به همراه خود حوزههای نشری و جذبی زیادی دارد و مطابق برخی آمارها، به ازای هر شغل در فولاد ۴۳ شغل در حوزههای مرتبط با آن ایجاد میشود. در نتیجه اگر به بهانه کمبود آب توسعه این صنعت صورت نگیرد، تصمیم نادرستی است.
باید در نظر داشت که سهم صنعت از کل آب مصرفی در کشور تقریبا ۱ تا ۲ درصد است و صنعت فولاد نیز سهم ناچیزی را به خود اختصاص میدهد