مدیر عامل شرکت الکتروزمزم تولیدکننده یخچالهای صنعتی با بیان اینکه از لولههای برنجی به دلیل خشک و شکننده بودن در ساخت یخچال صنعتی نمیتوان استفاده کرد، گفت: از معدود قطعاتی که برای تولید یخچال صنعتی در داخل کشور تولید میشود، لولههای مسی است.
البته در یخچالهای صنعتی از دو نوع لوله استفاده میشود، در برخی موارد از لولههای مسوار به جای لوله مسی نیز استفاده میشود که در این صورت این قطعه نیز از طریق واردات تامین میشود، در واقع کیفیت لولههای مسی داخلی از نوع خارجی آن بیشتر است و لولههای مسوار خارجی از نمونه مشابه داخلی آن باکفیتتر است.
محمد عسگری در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» با اشاره به افزایش قیمت مس، عنوان کرد: سه شرکت داخلی لولههای مسی باکیفیت تولید میکنند. کیفیت لوله و درصد خلوص مس آن تاثیر بسزایی در ساخت یخچال باکیفیت دارد، اگر مس لوله خالص نباشد در مدت زمان کوتاهی شروع به اکسید شدن میکند. طول عمر بالای مس سبب شده که این فلز انتخاب مناسبی برای لولههای یخچالهای صنعتی باشد، حتی آب اسیدی نیز نمیتواند مس را از بین ببرد. اگر مس آلیاژ داشته باشد هنگام پرچ کردن یا حرارت دادن، لوله ترک میخورد، به همین دلیل نمیتوان از برنج یا آلیاژ دیگری استفاده کرد. از لولههای مسی برای لوله کشی در کابینهای داخل بدنه یخچال استفاده میشود. به غیر از لولههای داخلی برای کندانسور نیز از مس استفاده میشود، کندانسور وسیله است که وظیفه خنک کردن سیّال و عمدتاً تبدیل بخار به مایع را بر عهده دارد که این لولهها از فلزات مختلفی تولید میشود و بهترین آنها مس است، البته پس از افزایش قیمت مس بیشتر از مسوار و آلومینیوم بدین منظور استفاده میشود. طول عمر مسوار و آلومینیوم بسیار کمتر از مس است.
عمده قطعات تولید یخچال صنعتی، وارداتی است
مدیر عامل شرکت الکتروزمزم با اشاره به اینکه یخچالهای مجموعه ما با کمترین امکانات تولید میشدند، اظهار داشت: ساخت یخچالهای صنعتی در کشور هنوز به طور کامل بومی نشده است چون قطعات اصلی ساخت یخچال صنعتی همچون موتور کمپرسور و مواد فوم همچنان وارداتی است، قیمت موتور که مهمترین جزء یک یخچال صنعتی است، بیشترین سهم را از قیمت یک یخچال دارد؛ منظور از فوم یک ماده پلیمری است که به عنوان نگهدارنده سرما یا گرما در یخچال مورد استفاده قرار می گیرد؛ با اینکه یخچالهای مجموعه ما با کمترین امکانات تولید میشدند اما کیفیت و استاندارد لازم را داشتند.
تعطیلی شرکت الکتروزمزم در پی نوسانات ارز
مدیر عامل شرکت الکتروزمزم با اشاره به نوسانات نرخ ارز در سال گذشته، بیان کرد: از اوایل سال ۹۷ مجبور شدیم تولید یخچالهای صنعتی مجموعه را به دلیل دسترسی دشوار به مواد اولیه متوقف و مجموعه را تعطیل کنیم، البته منظور از دسترسی دشوار، نبود مواد اولیه نیست بلکه با افزایش نرخ ارز که موجب افزایش قیمت مواد اولیه شد، دسترسی به این مواد تقریبا برای ما غیرممکن شد و تصمیم گرفتیم فعالیت مجموعه را متوقف کنیم؛ البته جدای از قیمت بالا، کمبود مواد اولیه نیز در بروز این بحران بیتاثیر نبوده است. عمده مواد اولیه صنعت ما از طریق واردات تامین میشود و افزایش نرخ ارز تاثیر مستقیم بر نوسانات قیمت و بروز مشکلات این صنعت داشته است.
عسگری در خصوص تکنولوژی ساخت یخچال، توضیح داد: تکنولوژی تولید یخچال صنعتی بسیار قدیمی است و در زمان فعالیت مجموعه با ماشینآلات قدیمی تولید میکردیم، تکنولوژی ساخت یخچال هنوز بومیسازی نشده و تامین آن از طریق واردات نیز برای ما میسر نیستِ، ورود ماشینهای بهروز خارجی، میلیاردها تومان هزینه میخواهد که از عهده ما خارج است. بیشتر تجهیزات تولید ما بسیار ابتدایی است البته قطعاتی همچون قالب، دستگاه پمپ تزریق را خودمان در حد رفع نیاز اولیه ساخته بودیم.
نبود نقدینگی و کاهش تقاضا دو دلیل توقف تولید یخچال
وی با عنوان اینکه از یخچالهای صنعتی بیشتر در فروشگاهها و مراکز فروش محلی یا به اصطلاح مینی مارکتها استفاده میشود، عنوان کرد: بازار اصلی ما همان مینیمارکتها بودند و زمانی که بازار خوب بود ما روزانه ۱۳ دستگاه یخچال تولید میکردیم اما به دلیل کاهش تقاضا به مرور این تعداد کاهش یافت. دلیل اصلی کاهش تقاضا، تامین یخچال مارکتهای محلی و کوچک توسط شرکتهای بزرگ تولیدکننده بستنی و لبنیات بود. فروشگاهها نیز با شرکتهای بزرگ یخپالساز قرارداد میبستند و رفته رفته فروش ما به حداقل رسید. نبود نقدینگی و کاهش تقاضا دو دلیل عمده توقف تولید یخچال مجموعه ما است. ابتدای فعالیت ۲۰ نفر پرسنل تولیدی داشتیم که متاسفانه پس از تعطیلی همگی بیکار شدند.
احیای مجموعه با وضعیت کنونی، برای ما دشوار است
مدیر عامل شرکت الکتروزمزم با آرزوی بهبود اوضاع اقتصادی کشور در پایان گفت: امیدوارم اوضاع اقتصادی کشور کمی بهبود یابد تا ما نیز بتوانیم واحدمان را مجددا فعال کنیم، چهل سال است که من در این شغل فعالیت میکنم و در حال حاضر حرفه دیگری بلد نیستم که بخواهم با آن امرار معاش کنم؛ اگر اوضاع به همین منوال پیش برود به هیچ وجه نمیتوانیم مجموعه را احیا کنیم؛ البته تعطیلی فقط مختص مجموعه ما نبود و متاسفانه تعداد زیادی از همکاران ما در تهران نیز مجبور به تعطیلی واحدهای تولیدی خود شدند. پس از افزایش قیمت دلار در اوایل سال ۹۷ فعالیت برای بسیاری از صنایع غیرممکن شد. به طور مثال کمپرسوری که ما با ۲۰۰ هزار تومان خریداری میکردیم به یکباره چندین برابر افزایش قیمت داشت و باید برای خرید یک کمپرسور یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان هزینه میکردیم. اگر قیمت دلار کاهش نمییابد، حداقل تکنرخی شود تا با پرسنل کم و تولید محدود بتوانیم مجددا آغاز کنیم.