معاون برنامهریزی و توسعه شرکت ذوب آهن اصفهان گفت: با توجه به اهمیت کاهش هزینههای تولید به ویژه در زمینههای تامین مواد اولیه و حاملهای انرژی در شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان مادر صنعت فولاد کشور، برنامهریزیهای لازم بر مبنای متوازنسازی ظرفیت واحدهای تولیدی به منظور به حداکثر رساندن بهرهوری این واحدها طی ماههای پیش رو را انجام دادهایم و به دنبال توسعه تولید و صادرات محصولات جدید و ارزشافزای فولادی در راستای رشد سودآوری هستیم.
مهران قمی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» در خصوص عمده هزینههای تولید در شرکت ذوب آهن اصفهان و چالشهای موجود در این زمینه، اظهار داشت: بخش مهمی از بهای تمام شده محصولات شرکت ذوب آهن اصفهان را تامین مواد اولیه متشکل از کک، زغالسنگ، سنگآهن، کمک ذوبها و فروآلیاژها شامل میشود. با توجه به اینکه ظرفیت معادن داخلی زغالسنگ از لحاظ کمی پاسخگوی نیاز شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد به روش کوره بلند در کشور نیست و همچنین از لحاظ کیفی نیز نتوانسته است انتظارات لازم را برآورده کند، بر همین اساس ما ناچار به واردات بخشی از زغالسنگ و کک مورد نیاز خود از بازارهای خارجی هستیم و همین مسئله مشکلاتی را برای مجموعه ایجاد کرده است. در حال حاضر قیمت کک و زغالسنگ وارداتی از نمونه مشابه داخلی آن بالاتر است و از این رو باید هزینه بیشتری را بابت تامین آن پرداخت کنیم. لازم به ذکر است که بیش از ۵۰ درصد هزینههای تولید در شرکت ذوب آهن اصفهان را تامین کک و زغالسنگ به خود اختصاص داده و موارد مرتبط با بیمه، حمل کک و زغالسنگ از طریق دریا و در نهایت ترخصیص آن، افزایش شدید هزینههای تولید در نخستین شرکت فولادی ایران را به همراه داشته است؛ ضمن اینکه تورم موجود در زمینه تامین مواد اولیه مورد نیاز شرکت ذوب آهن اصفهان و همچنین افزایش قیمت حاملهای انرژی و آب، تاثیر قابلتوجهی بر قیمت تمام شده محصولات گذاشته و فشار هنگفتی را بر مجموعه مدیریت و پرسنل شرکت تحمیل کرده است.
وی در ادامه به رکود حاکم در بازار محصولات تولیدی شرکت ذوب آهن اصفهان اشاره کرد و گفت: با وجود افزایش چشمگیر هزینههای تولید که پیشتر به آنها اشاره شد، متاسفانه با توجه به رکود حاکم بر بازار، برای پرداخت هزینههای مرتبط با تامین مواد اولیه و همچنین حاملهای انرژی با مشکلات زیادی مواجه هستیم .
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت ذوب آهن اصفهان در ارتباط با نقش دولت و سازمانهای بالادستی در کنترل و مدیریت هزینههای تولید در زنجیره فولاد کشور، عنوان کرد: با توجه به اینکه وضعیت اقتصادی کشور مستقیما بر روند تولید و سودآوری بنگاههای بزرگ فولادی و معدنی تاثیرگذار است و هرگونه تورم و یا رشد اقتصاد میتواند بر فعالیت تولیدکنندگان فولاد کشور تاثیر بگذارد، از این رو مدیریت موثر و کنترل عوامل اثرگذار بر هزینههای تولید اعم از تامین مواد اولیه، قیمت حاملهای انرژی، هزینه های مالی و… باید در دستور کار نهادهای مربوطه قرار بگیرد. تامین منابع مالی از طریق تسهیلات بانکی، یکی دیگر از چالشهای کنونی شرکت ذوب آهن اصفهان به شمار میآید؛ به طوری که با توجه به نرخ سود بانکی بالا و حاشیه سود پایین تولید «ذوب»، در بازپرداخت تسهیلات با مشکل مواجه شدهایم. بر همین اساس نیازمند اقدام فوری و موثر مسئولان و سازمانهای بالادستی در این زمینه هستیم تا بتوانیم بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را از طریق تسهیلات بانکی تامین کنیم.
نیازمند بازنگری در قیمتگذاری زنجیره فولاد کشور هستیم
قمی با بیان اینکه متاسفانه نحوه قیمتگذاری زنجیره فولاد در کشور باعث شده است که نتوانیم قیمت محصولات خود را متناسب با رشد هزینههای تولید افزایش دهیم، افزود: این معضل فشار مضاعفی بر بدنه تولید شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان مادر صنعت فولاد ایران وارد کرده است و امیدواریم در ادامه چارهاندیشیهای لازم در این زمینه توسط سازمانها و مسئولان مربوطه صورت پذیرد. از طرفی، هماکنون در حوزه صادرات و تعیین مشوقهای صادراتی نیز با چالش مواجه هستیم و این در حالی است که رفع موانع موجود در این بخش میتواند تاثیر بسزایی در رشد سودآوری شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان یک شرکت صادراتمحور بگذارد؛ همچنین امیدواریم کمبودهای موجود در زمینه تامین کمی و کیفی زغالسنگ و کک مورد نیاز شرکت ذوب آهن اصفهان در آینده برطرف شود تا ضمن بینیاز شدن از واردات، بتوانیم هزینههای تولید را به طور چشمگیری کاهش دهیم.
وی در ادامه اقدامات شرکت ذوب آهن اصفهان در راستای کاهش هزینههای تولید و رشد سودآوری را شامل ارتقای بهرهوری عوامل تولید، استفاده بهینه و حداکثری از ظرفیت واحدهای تولیدی، کاهش ضایعات، مدیریت منابع و کاهش هزینه تامین مواد اولیه مصرفی با استفاده از مواد جایگزین، تعمیرات به موقع و اعمال مدیریت صحیح نگهداری و تعمیرات تجهیزات موجود در راستای کاهش توقفات غیربرنامهای، اتمام پروژههای نیمهتمام و موثر بر افزایش تولید و کاهش هزینهها، استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان، همکاری و همافزایی با معادن به منظور ارتقای سطح کمی و کیفی زغالسنگ برشمرد.
معاون برنامهریزی و توسعه شرکت ذوب آهن اصفهان در خصوص اقدامات این شرکت در راستای کاهش هزینههای ناشی از تحقق صنعت سبز، گفت: در حال حاضر تولید فولاد سبز به یک الزام در سطح جهان تبدیل شده است و فولادسازان داخلی از جمله شرکت ذوب آهن چارهای جز حرکت در مسیر تحقق این مهم ندارند. فولاد در شرکت ذوب آهن اصفهان به روش کوره بلند تولید میشود که مبنای آن، استفاده از کربن است. از طرفی، هماکنون بیش از ۷۰ درصد فولاد جهان نیز به روش کوره بلند تولید میشود که به نظر میرسد تحقق تولید فولاد سبز از طریق این روش در مقایسه با روش کوره قوس الکتریکی در واحدهای احیا مستقیم، مستلزم تغییرات بنیادیتری در خطوط تولید است؛ به نحوی که واحدهای ککسازی، کوره بلند، آگلومراسیون و حتی کنورتورها باید جمعآوری شوند که این امر، مستلزم هزینه هنگفت و بسیار بالایی است. از این رو کشوری مانند چین که در صدر تولید فولاد جهان به روش کوره بلند قرار دارد، متعهد به تولید فولاد سبز تا سال ۲۰۵۰ میلادی شده است و ما نیز به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد در ایران به روش کوره بلند، مطالعات لازم را آغاز کردهایم و ضرورت دارد که تغییرات لازم را به صورت تدریجی انجام دهیم. در همین راستا و در گام نخست، تولید برق سبز در نیروگاههای خورشیدی که یک الزام قانونی نیز هست، در دستور کار مجموعه قرار گرفته است و به مرور زمان سایر اقدامات لازم در مسیر تولید فولاد سبز را انجام خواهیم داد.
قمی با تاکید بر اینکه به دنبال تولید بیش از ۹۰ درصد فولاد کشور با استفاده از آهن اسفنجی در واحدهای احیا مستقیم، استفاده از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه اصلی تولید فولاد به روش کوره بلند مغفول واقع شده است، خاطرنشان کرد: شرکت ذوب آهن اصفهان به عنوان مهمترین مصرفکننده زغالسنگ ککشو در کشور به شمار میآید و از آنجایی که این ماده معدنی به طور عمده در مجموعه ما مورد استفاده قرار میگیرد، بر همین اساس شرکتهای معدنی فعال در صنعت زغالسنگ سرمایهگذاری قابلتوجهی در راستای توسعه تولید این ماده معدنی نکردهاند. در یک نگاه کلی، متاسفانه سرمایهگذاریهای لازم در صنعت زغالسنگ کشور متناسب با نیاز مصرفکنندگان داخلی متشکل از شرکت ذوب آهن اصفهان و یک یا دو شرکت تولیدکننده کک داخلی صورت نپذیرفته است و بر همین اساس شاهد عدم توسعه متوازن این صنعت طی سالیان اخیر بودهایم.
توسعه تولید و صادرات محصولات جدید و ارزشافزای فولادی
وی در پایان با اشاره به برنامهریزیهای شرکت ذوب آهن بر مبنای متوازنسازی ظرفیت واحدهای تولیدی با هدف به حداکثر رساندن بهرهوری این واحدها طی ماههای باقیمانده از سال «جهش تولید با مشارکت مردم»، یادآور شد: علاوهبراین، ما تولید محصولات جدید و ارزشافزای فولادی و توسعه بازارهای صادراتی طی ماههای پیش رو را در دستور کار قرار دادهایم؛ به نحوی که در کنار تولید محصولاتی همچون ریل و تیرآهنهای بالپهن، به دنبال تولید فولادهای آلیاژی هستیم و در این زمینه اقداماتی همچون تولید فولاد ۷۰Cr2 را انجام دادهایم. از طرفی، تاکید ویژهای بر کاهش ضایعات تولید و توقفات غیربرنامهای با هدف افزایش بهرهوری به علاوه کاهش وابستگی به مصرف آب زایندهرود داشتهایم و بر همین اساس تکمیل پروژه احداث تصفیهخانه پساب را با جدیت دنبال میکنیم. همچنین برنامهریزیهای لازم با هدف کاهش هزینه تامین مواد اولیه مصرفی در سال جاری را انجام دادهایم و در حال استفاده از مواد اولیه با قیمت کمتر و مناسبتر هستیم؛ ضمن اینکه اجرای پروژههای زیستمحیطی را با هدف عمل به مسئولیتهای اجتماعی خود مد نظر قرار دادهایم و از آنجایی که شعار ما «تولید پایدار، توسعه پایدار» است، پروژههای متعددی را در راستای برنامه جامع زیستمحیطی خود با همکاری سازمان محیط زیست تعریف کردهایم.
انتهای پیام//