مذاکرات جاری بین شرکت «Codelco» و شرکت «SQM» در صورت رعایت برخی اصول میتواند یک معامله برد-برد برای هر دو طرف باشد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، پروفسور تام مورنهوت در دانشکده روابط بینالملل و روابط عمومی دانشگاه کلمبیا و مرکز آن در سیاست انرژی جهانی، بیان کرد: مهمترین مسئله این است که افرادی که میدانند چه کاری انجام میدهند، این کار را بر اساس دانستههای خود انجام خواهند داد.
شرکت «SQM» به همراه شرکت «Albemarle»، از جمله شرکتهای هستند که در شورهزار «Salar de Atacama»، یک منطقه بیابانی در شمال شیلی فعالیت میکنند. قرارداد شرکت «SQM» برای فعالیت در این منطقه تا سال ۲۰۳۰ اعتبار دارد؛ در حالی که زمان قرارداد شرکت «Albemarle» در سال ۲۰۴۳ به اتمام میرسد.
به گفته مورنهوت، اگر قرارداد شرکت «SQM» پس از سال ۲۰۳۰ تمدید شود، انجام این مذاکرات به نفع هر دو طرف خواهد بود. در این صورت، این شرکت انگیزه لازم جهت سرمایهگذاری بیشتر مبتنی بر فناوریهای سازگار با محیطزیست و توسعه زیرساختهای تولید خود را خواهد داشت.
عدم قطعیت پیرامون انجام مذاکرات شرکت «SQM» و شرکت «Albemarle» برخواسته از یکی از بندهای قانون ملیسازی مرتبط با منابع لیتیوم شیلی با عنوان کنترل و نظارت توسط دولت است که توسط گابریل بوریک، رئیس جمهور شیلی در روز ۲۰ آپریل ۲۰۲۳ ارائه شد که شامل تاسیس یک شرکت دولتی جدید لیتیوم با مشارکت دولت شیلی در تمامی پروژههای استخراج و تولید لیتیوم در این کشور است.
در این قانون اعلام شده که دولت شیلی اکثریت سهام را در پروژههایی که برای این کشور استراتژیک تلقی میشوند، در اختیار خواهد داشت و در صورت نیاز درخواست مشارکت بخش دولتی و خصوصی را ارائه خواهد داد. همچنین تا زمانی که شرکت جدید دولتی لیتیوم ایجاد شود، شرکت دولتی «Codelco» و شرکت «Empresa Nacional de Mineria» نقش اصلی را در روند ملیسازی صنعت لیتیوم شیلی ایفا خواهند کرد.
شرکت «Codelco» و شرکت «SQM» در روز جمعه ۲۶ می ۲۰۲۳ اعلام کردند که مذاکرات خود را در چارچوب استراتژی ملیسازی صنعت لیتیوم که به دنبال مشارکت مستقیم دولت شیلی در فرایند تولید لیتیوم در در شورهزار «Salar de Atacama» است، آغاز کردهاند.
تمدید قرارداد شرکت «SQM»، یکی از موضوعاتی خواهد بود که در جریان مذاکرات با شرکت «Codelco» مورد بحث قرار میگیرد؛ در حالی که به گفته موسسه «Fastmarkets»، شرکت «Albemarle» به دلیل طولانیتر بودن زمان اتمام قرارداد خود هنوز مذاکراتی را آغاز نکرده است.
شرکت «Codelco» و شرکت «SQM» در مورد چالشهای پیش روی صنعت معدن در سطح جهانی، گفتوگوهایی را انجام دادند که در آن موضوعاتی چون تعیین استانداردها و شاخص محیطی، اجتماعی و حاکمیتی به بحث گذاشته شدند.
ماکسیمو پاچکو، رئیس هیئت مدیره شرکت «Codelco» پس از نشست اولیه با ریکاردو راموس، مدیر اجرایی شرکت «SQM» بیان کرد که بر اساس این معیارها، ایجاد ائتلاف میان شرکتهای دولتی و خصوصی برای تداوم فعالیتهای تولیدی در شورهزار «Salar de Atacama» ضروری خواهد بود.
یکی دیگر از مسائل مهم در مورد ادامه فعالیت شرکت «SQM» در این منطقه این است که مجوزهای استخراج و زیرساختهای اطراف معادن موجود در شورهزار «Salar de Atacama»، جزو دارایی شرکتهای متصدی امر آن محسوب میشود. به گفته مورنهوت، اگر تاریخ قراردادهای شرکتهای متصدی به اتمام برسد، این شرکتها میتوانند سهم داراییهای خود را برداشته و یا به شخص ثالث بفروشند.
مورنهوت تاکید کرد: این موضوع میتواند درست زمانی که کسری لیتیوم در بازار به وجود خواهد آمد، چالش بزرگی ایجاد کند. مطالعات مختلف نشان داده است که جهان تا پایان سال ۲۰۳۰، حدود ۱۲٫۵ درصد کسری در عرضه لیتیوم را تجربه خواهد کرد.
بر هین اساس کارشناسان موسسه «Fastmarkets»، کسری حدود ۸۸ هزار و ۹۵۰ تن کربنات لیتیوم معادل را برای سال ۲۰۲۴ در بازار پیشبینی کردند.
موسسه «Fastmarkets» اعلام کرد که با توجه به سوابق مناسب شرکت «Codelco» به عنوان یک تولیدکننده مس، مشارکت این شرکت در عملیات استخراج و تولید در معادن میتواند بسیار مثمر ثمر باشد.
به گفته مورنهوت، نتایج این مذاکرات منجر به جذب یا پا پس کشیدن استخراجکنندگان بالقوه لیتیوم در جهان که به دنبال ورود به بازار شیلی هستند، خواهد شد اما اعتبار بالای شرکت «Codelco» به عنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح مس در جهان، منجر به تزریق امید و انرژی مثبت در مذاکرات خواهد شد. لازم به ذکر است که شرکت «Codelco» با تولید ۱٫۴۴۶ میلیون تن مس در سال ۲۰۲۲، رده دوم بزرگترین تولیدکننده مس در جهان را از آن خود کرد.
ذخایر حیاتی لیتیوم
شورهزار «Salar de Atacama» دارای بزرگترین ذخایر لیتیوم جهان با حجمی حدود ۹٫۲ میلیون تن بوده که حدود ۳۷ درصد از ذخایر لیتیوم جهان را در خود جای داده است.
مورنهوت عنوان کرد: در واقع شورهزار «Salar de Atacama» بزرگترین ذخیره لیتیوم در آب شور جهان است. به بیان سادهتر به ازای هر لیتر آب شوری که پمپاژ شود، مقدار لیتیوم بیشتری از این منابع استخراج میشود.
در کنار آرژانتین و بولیوی، کشور شیلی بخشی از منطقه دارای ذخایر لیتیوم است که حدود ۵۴ درصد از ذخایر لیتیوم جهان در قرار دارد. شورهزار «Salar de Uyuni» در بولیوی، شورهزار «Salar de Atacama» در شیلی و شورهزار «Salar del Hombre Muerto» در آرژانتین مناطقی بوده که دارای ذخایر فراوان لیتیوم هستند. در سال ۲۰۲۲، شرکت «SQM» در شورهزار «Salar de Atacama» توانست حدود ۱۵۲ هزار و ۵۰۰ تن کربنات لیتیوم استخراج و تولید کند.
مورنهوت خاطرنشان کرد: با افزایش قیمت لیتیوم، شرکت «SQM» از طریق مشارکت شرکتهای دولتی و خصوصی میتواند از این مسئله استفاده کند و از منافع اقتصادی آن سهمی ببرد.
ارزیابی موسسه «Fastmarkets» برای کربنات لیتیوم با غلظت حداقل ۹۹٫۵ درصد، مورد استفاده در تولید باتری جهت عرضه در بازار فیزیکی و پرداخت تعرفه گمرکی در اروپا و ایالات متحده آمریکا در روز پنجشنبه اول ژوئن ۲۰۲۳، قیمت ۳۷ تا ۴۱ دلار به ازای هر کیلوگرم را نشان داد که نسبت به قیمتهای تاریخی ۸۰ تا ۸۲ دلار در هر کیلوگرم در روز ۱۵ دسامبر ۲۰۲۲ کاهش داشت.
این روند نزولی قیمت لیتیوم همزمان با کاهش حجم تقاضا در بازار برای خودروهای الکتریکی در چین اتفاق افتاد اما قیمت لیتیوم از زمانی که موسسه «Fastmarkets» برای اولین بار فرایند ارزیابی قیمت را آغاز کرد، از ۱۳٫۵۰ تا ۱۷٫۵۰ دلار به ازای هر کیلوگرم در روز پنجم ژوئیه ۲۰۱۷، حدود ۱۵۱٫۶۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرده است.
انتهای پیام//