آغاز نوسان نرخ دلار در ماههای اخیر، بازارهای مختلف کالایی را دچار التهاب کرد و دلالان و سوداگران نیز از این فرصت استفاده کرده و به گرانیها دامنزده و حتی موجب کمبود برخی کالای مورد نیاز صنایع مختلف شدند.
معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رییسجمهوری با بیان اینکه دلالان و سوداگران از گذشته با جوسازی و ارائه آدرسهای غلط به مسئولان، قصد تخریب بورس را داشتهاند، گفت: بدون شک اگر محصولات در بورس کالا عرضه نشود به سرعت شاهد ایجاد انحصار در بازارهای کالای کشور خواهیم بود.
به گزارش «فلزاتآنلاین» و به نقل از پایگاه خبری بازار سرمایه، آغاز نوسان نرخ دلار در ماههای اخیر، بازارهای مختلف کالایی را دچار التهاب کرد و دلالان و سوداگران نیز از این فرصت استفاده کرده و به گرانیها دامن زده و حتی موجب کمبود برخی کالای مورد نیاز صنایع مختلف شدند.
در این میان، سوداگرانی که وجود بازار شفاف بورس را تهدیدی برای جولان خود میبینند، تلاشهایی را انجام دادند تا در کارکرد بورس کالا اخلال ایجاد کرده و حتی برخی کالاها را از چرخه معاملات بورس خارج کنند.
پس از اینکه دولت تصمیم به تکنرخی کردن ارز با نرخ ۴۲۰۰ تومان گرفت، بورس کالای ایران همانند همه نهادهای دیگر موظف شد قیمت پایه محصولات را براساس دلار رسمی قرار دهد و این در شرایطی بود که ارز در بازار آزاد با نرخهایی بیشتر معامله میشد.
کالا در کشور که با تشکیل بورس فلزات در سال ۱۳۸۲ آغاز بکار کرد، گفت: بین سالهای ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۰ به دلیل اجرای پروژههای جدید در کشور به یکباره با افزایش حجم تقاضای محصولات فولادی و فلزی و سرمایهگذاری در این حوزه روبه رو شدیم.
وی افزود: در آن زمان افزایش قیمت فلزات و نقش مخرب واسطهها به حدی رسید که قیمت محصول تولید شده از درب کارخانه تا رسیدن به بازار مصرف با رشد چند برابری مواجه می شد؛ به عبارتی محصول برای رسیدن به مصرفکننده چند دست میان واسطهها میچرخید و سود اصلی به جیب آنها میرفت.
ویسه افزود: همین عامل و وجود رانتهای عظیم در بازار محصولات فلزی کشور باعث شد تا دولت به دنبال راه چارهای جدید برای تنظیم بازار و قیمتها بیفتد. از آن جهت که مسئولان اقتصادی وقت، اعتقادی به سهمیهبندی نداشتند و بر اصول اقتصاد بازار تکیه می کردند، بهترین روش، راهاندازی یک بازار متشکل برای تجمیع عرضه و تقاضای محصولات فلزی با عنوان بورس فلزات تهران انتخاب شد.
ویسه در ادامه بر لزوم توسعه سریعتر فعالیتهای بورس کالا تاکید کرد و گفت: در بین سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ به دلیل نوسانات زیاد در پستهای مدیریت کشور، شاهد رفتارهای سلیقهای با بخشهای مختلف اقتصادی و آزمون و خطاهای زیادی بودیم به طوری که در تصمیمگیریها سلایق جای استدلال و مسایل علمی را گرفته و این سبب مغفول ماندن گسترش بورس کالا شده بود.
وی با بیان اینکه در دوره اخیر با نگاه مناسب به مباحث اقتصادی از سوی دولتمردان و مجلس، امروز بورس کالا به بلوغ خوبی رسیده است، افزود: این کافی نیست و باید با همکاری دولت و مجلس و اصلاح قوانین جدید، شاهد توسعه معاملات در بورس کالا باشیم.
معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رییس جمهوری اظهار داشت: هنوز بسیاری از محصولات مهم کشور در بورس کالا به طور پیوسته عرضه نمیشود؛ برای نمونه عرضه زعفران و پسته به عنوان دو محصول مهم کشور هنوز به طور شایسته در بورس کالا رونق نگرفته که این موضوع به دلیل مقاومت عدهای خاص است.
وی گفت: در شرایطی که عرضه این محصولات در بورس در راستای حفظ منافع تولیدکننده و مصرف کننده واقعی لازم است، اما سوداگران با آن مخالفند.