موضوعی است که به تازگی در محافل فولاد و سنگآهن کشور به موضوع روز تبدیل شده و در این باره سناریوهای مختلفی برای رفع و تامین این کسری مطرح میشود.
اولین و راحتترین آن «واردات سنگآهن برای رفع کسری این محصول» است با این حال درخصوص موضوع واردات گفته میشود هم ظرفیت بنادر و هم زیرساختهای لازم فراهم نیست و در خوشبینانهترین حالت درخصوص این روش باید گفت برخی فولادسازان نزدیک به دریا شاید بتوانند از این مزیت برای تامین کسری ماده اولیه سنگآهن استفاده کنند و در این روش حتی اگر قیمتهای جهانی با تقاضای داخلی همراهی کند موضوع دیگری مطرح میشود، چر اکه در کنار قیمتهای جهانی موضوع هزینههای حمل بندری بالا مطرح است، بنابراین واردات، بخش کمی از این کمبود مواد اولیه را میتواند پوشش دهد.
به گزارش «فلزاتآنلاین» و به نقل از دنیای اقتصاد، بحث دوم «رجوع به ذخایر بزرگتر از طریق اکتشاف پهنهها است که موضوعی زمانبر است و ریسک مخصوص به خود را دارد. سومین را هحل اما مربوط به احیای معادنی میشود که تعطیل شدهاند.
زمانی که این معادن تعطیل به مدار تولید بازگردند و انباشت سرمایه در آنها رخ دهد، خودبهخود میتوانند اکتشافات را شروع کنند، آن زمان خواهد بود که از دل این اکتشافات ذخایر بزرگی کشف خواهد شد که موضوع کمبود ماده اولیه سنگآهن را تا حد زیادی حل خواهد کرد.
در واقع این روندی است که یک دهه زمان میبرد تا آن معدن به بهرهبرداری برسد. وی مسیر دیگر سرمایهگذاری در معادن را که در سه بازه کوتاه، میان و بلندمدت جوابگو خواهد بود را «تمرکز روی ذخایر اکتشاف شده موجود » دانسته و در این باره توضیح میدهد: این مسیر مشخصا از «SME» ها میگذرد، یعنی معادن کوچک و متوسط مقیاس. این در حالی است که اکتشاف اولیه این معادن بهطور عملی انجام شده و زیرساختها تا حدودی آماده شده است، اما در اینجا دو مساله نیاز به بررسی مجدد دارد؛ یک مورد افزایش ظرفیت و دومین مورد اکتشاف تفصیلی.
بنابراین باید این شکل از نگاه به این معادن کوچک و متوسط را تغییر داد، چراکه بعد از این یکی از منابع اصلی تامین زنجیره فولاد «SME» ها خواهند بود. این در حالی است که در سالهای پیش رو قطعا بر سر تامین مواد اولیه زنجیره فولاد مجادلههای بیشماری صورت خواهد گرفت که در سال جاری هم نشانههای ضعف تامین مواد اولیه قابل رویت است.
اما در ادامه برای فعال شدن این معادن کوچک و متوسط چه باید کرد: دولت باید نگاه خود را از بعد درآمدی به این معادن به نگاه حمایتی تغییر دهد، یعنی تا جایی که امکان دارد فضای کسب و کار را در درجه اول تسهیل کند و در درجه دوم هم بتواند منابع ارزانی را برای اکتشافات و احداث واحدهای فرآوری کوچک و متوسط مقیاس تخصیص دهد.