بسیاری از تحلیلگران و فعالان بازار فولاد در جهان معتقدند تأثیرات مصوبه جدید دولت آمریکا برای وضع تعرفه بر واردات فولاد، به حدی است که در نگاه اول تصور میشود جدی نخواهد بود.
به گزارش فلزاتآنلاین و به نقل از پایگاه خبری اتاق ایران در حالی که طی چند روز گذشته خبر وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر فولاد از سوی رئیس جمهور آمریکا به تیتر یک رسانههای جهان تبدیل شده و موجی از نگرانی را در دنیای سیاست و اقتصاد به راه انداخته است.
آمریکا در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۶ میلیون تن فولاد از دیگر کشورها وارد کرد که در این میان کشورهای کانادا، برزیل و کره جنوبی بزرگترین صادرکنندگان فولاد به آمریکا بودند. بر اساس آمارهای رویترز، حجم واردات فولاد آمریکا در سال گذشته میلادی تنها ۸ درصد از حجم تجارت جهانی این محصول حدود ۴۷۳ میلیون تن برآورد شده است.
وبرتو کوال، نایبرئیس شورای آهن و فولاد انجمن ملل آسیای شرقی که نماینده تولیدکنندگان فولاد در جنوب شرق آسیا است، در این خصوص کم است و تأثیر آن بر میگوید: حجم واردات فولاد آمریکا نسبتا قیمتها چندان زیاد نخواهد بود.
ما در اینجا تنها صحبت از یک کالا نیست، بلکه بحث ما در مورد اقدام یکجانبه در وضع تعرفههای تجاری است. هر کاری باید طبق روال خود پیش برود و برای حل چنین مسائلی راهکارهای تجاری وجود دارد. وضع تعرفه به صورت یکجانبه، معمولا کاری خارج از عرف است و اتخاذ چنین تصمیمی نشان میدهد که تولیدکنندگان فولاد در آمریکا تا چه حد قدرتمند است.
از زمانی که دونالد ترامپ دستور بررسی تأثیر واردات فولاد و آلومینیوم بر امنیت ملی آمریکا را صادر کرد، تاکنون ۱۱ ماه گذشته است و در این مدت قیمت فوالد صادراتی چین به عنوان رهبر بازار فولاد در جهان ۴۰درصد افزایش یافته است.
اکنون نیز با وجود رسمی شدن تقریبا تصمیم ترامپ برای وضع تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات فولاد، انتظار نمیرود که قیمت فولاد صادراتی چین و متعاقب آن متوسط قیمت در بازارهای جهانی کاهش یابد. در مورد قیمت فوالد تولید داخل آمریکا نیز برآورد میشود که قیمت آن تا پایان سال جاری میلادی به ۷۰۰ دلار در هر تن برسد.
به گفته تحلیلگران مؤسسه مودی آنالیتیک، فولادسازان آسیایی نیز قادر خواهند بود با وضع تعرفه بر فولاد از سوی دولت ترامپ کنار کوچکی از تولید کل آنها بیایند زیرا صادرات آنها به آمریکا بخش نسبتا را تشکیل میدهد.
البته در این میان گفته میشود فولادسازان کره جنوبی بیش از سایرین در معرض آسیبهای ناشی از محدود شدن ورود به بازار آمریکا قرار دارند، اما این گفته حداقل در مورد دو تولیدکننده بزرگ فولاد در کره یعنی پوسکو و هیوندای استیل صدق نمیکند زیرا تمرکز آنها بیشتر بر بازار داخلی است و در خارج نیز بازار متنوعی دارند و از دست دادن بازار آمریکا برای آنها به معنی یک زیان جبرانناپذیر نخواهد بود.
در سال ۲۰۱۷ چین به تنهایی حدود نیمی از فولاد جهان را تولید نموده و البته بیش از ۹۰ درصد تولید خود را در داخل به مصرف رسانده است. از نیمه دوم سال ۲۰۱۵ تاکنون چین به دلایل مختلفی ازجمله آلودگی شدید و تنشهای تجاری، ظرفیت تولید فولاد خود را به میزان ۱۱۵ میلیون تن بیش از ۱۲ درصد کاهش داده است و همین کاهش ظرفیت باعث شده است که طی دو سال اخیر، متوسط قیمت فولاد در بازارهای جهانی حدود ۶۰ درصد افزایش یابد.
امروز تولیدکنندگان بزرگ فولاد در جهان بیش از آنکه نگران تصمیم تعرفهای ترامپ باشند، از این میترسند که مبادا فولادسازان چینی در صورت افت بازار داخلی به فکر افزایش صادرات افتاده و موجبات سقوط قیمتها را فراهم آورند.