تولید آلومینا در سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ روند صعودی داشت و در سال ۲۰۲۲، حدود ۱۴۲ میلیون تن از این محصول تولید شد. سهم آلومینای متالورژیکی به دلیل کاربرد آن در تولید آلومینیوم بالا است. در سال ۲۰۲۲، سهم آلومینای متالورژیکی در تولید کل این محصول حدود ۹۳.۶ درصد بود. به طور متوسط تجارت آلومینا در جهان، سهم حدود ۳۰.۱ درصدی از تولید این محصول را داشته است. کشورهای استرالیا و برزیل به دلیل وجود ذخایر قابلتوجه ماده اولیه تولید آلومینا یعنی سنگ معدن بوکسیت، بزرگترین صادرکننده نیز به شمار میروند. در سال ۲۰۲۲، سهم این دو کشور در تجارت آلومینا حدود ۶۸.۱ درصد بود. در این سال، استرالیا حدود ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن آلومینا به سراسر دنیا صادر کرد و سهم ۴۵.۱ درصدی از تجارت آن را به خود اختصاص داد. کشور برزیل نیز با صادرات هشت میلیون و ۵۲۰ هزار تن، دومین صادرکننده بزرگ آلومینا شد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات، بوکسیت سنگ معدن اصلی آلومینا «Al2O3» است که برای تولید آلومینیوم استفاده میشود. بیشترین تمرکز ذخایر بوکسیت در آمریکای مرکزی و جنوبی، غرب آفریقا به ویژه گینه و سپس در هند، ویتنام و استرالیا قرار دارد. برخی از ذخایر بوکسیت نیز در شمال روسیه و مرکز عربستان سعودی قرار گرفته است. معمولا بوکسیت در نزدیکی سطح ظاهر می شود؛ با این وجود، مواردی از ذخایر زیرزمینی بوکسیت وجود دارد که در آنها بوکسیت توسط مواد دیگر پس از تشکیل بوکسیت پوشیده شده است. در حال حاضر منابع جهانی بوکسیت بیش از ۷۰ میلیارد تن برآورد میشود. از این میزان، بیشترین ذخیره در کشور گینه جای گرفته است؛ به نحوی که بر اساس منابع موثق، حدود ۲۵ میلیارد تن ذخیره بوکسیت در این کشور یافت میشود.
آلومینا به دو صورت متالورژیکی و غیرمتالورژیکی تولید میشود که آلومینای متالورژیکی در تولید آلومینیوم کاربرد دارد. یکی از مهمترین کاربردهای آلومینای غیرمتالورژیکی در صنعت سرامیک است که به عنوان یک ماده نسوز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این نوع آلومینا به دلیل نقطه ذوب بالا، به عنوان ماده پوششی در کورهها و کورههای با دمای بالا کاربرد دارد. آلومینا همچنین مقاومت بالایی در برابر شوک حرارتی دارد و آن را به یک ماده ایدهآل برای استفاده در کاربردهای نسوز تبدیل میکند. آلومینا به طور گسترده به عنوان یک ماده زیرلایه در تولید قطعات الکترونیکی مانند ریزتراشهها و بردهای مدار استفاده میشود. زیرلایههای آلومینا در برابر تنشهای حرارتی و مکانیکی بسیار مقاوم و برای استفاده در محیطهای سخت ایدهآل هستند. علاوهبراین، بسترهای آلومینا عایق الکتریکی عالی و رسانایی حرارتی بالا را ارائه میدهند.
رشد ۲.۶ درصدی تولید آلومینا در جهان
نمودار یک، تولید آلومینای جهان را طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ به تفکیک نوع آن نمایش میدهد. تولید آلومینا در جهان از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ روند صعودی داشت و نرخ رشد مرکب سالانه (CAGR) آن طی دوره مورد بررسی، حدود ۳.۱ درصد برآورد شد. در سال ۲۰۱۷، تولید آلومینا در جهان حدود ۱۰.۵ درصد افزایش پیدا کرد که دلیل اصلی آن، به رشد تولید این محصول در چین برمیگردد. این کشور در سال ۲۰۱۷ تولید آلومینای خود را نسبت به سال ۲۰۱۶، حدود ۹ میلیون و ۸۷۰ هزار تن افزایش داد. بر اساس بررسیهای آتورپات، با افزایش ظرفیت واحدهای تولیدکننده آلومینا در چین، تولید افزایش پیدا کرد. در سال ۲۰۲۱، میزان تولید آلومینا در دنیا حدود ۱۳۹ میلیون تن بود که با رشد ۲.۶ درصدی در سال ۲۰۲۲ به حدود ۱۴۲ میلیون رسید.
روند تولید آلومینای متالورژیکی در سالهای مورد بررسی صعودی بود و نرخ رشد سالانه مشابه با تولید کلی آلومینا در دنیا داشت. متوسط سهم آلومینای متالورژیکی از تولید کل آلومینای دنیا طی ۱۰ سال، حدود ۹۳.۹ درصد محاسبه شد. تولید آلومینای غیرمتالورژیکی در سال ۲۰۲۱، حدود ۱۳۰ میلیون تن بود و با رشد ۲.۱ درصدی در سال ۲۰۲۲، به حدود ۱۳۳ میلیون تن افزایش پیدا کرد. متوسط سهم آلومینای غیرمتالورژیکی، تنها حدود ۶.۱ درصد محاسبه شد که این سهم نشان از کاربرد اندک آن در مقایسه با نوع متالورژیکی دارد. تولید آلومینای غیرمتالورژیکی در سال ۲۰۲۱، حدود هشت میلیون و ۱۷۰ هزار تن بود که با رشد ۱۱.۳ درصدی، به حدود ۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تن در سال ۲۰۲۲ رسید.
سهم ۴۵.۱ درصدی صادرات آلومینای استرالیا
به طور کلی تجارت این محصول طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۲ اندکی کاهش پیدا کرد؛ به نحوی که از حدود ۳۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تن به حدود ۳۷ میلیون تن رسید. به طور متوسط سهم تجارت از تولید آلومینا حدود ۳۰.۱ درصد بود که این سهم طی ۱۰ سال مورد بررسی روند نزولی داشت. در سال ۲۰۲۱، تجارت این محصول حدود ۴۰ میلیون تن بود و در سال ۲۰۲۲، تجارت آن به حدود ۳۷ میلیون تن کاهش پیدا کرد.
بیش از نیمی از ذخایر بوکسیت در چهار کشور گینه، استرالیا، ویتنام و برزیل قرار گرفته است. کشور استرالیا از نظر ذخایر بوکسیت دنیا در رتبه دوم پس از کشور گینه قرار دارد. متوسط سهم استرالیا از صادرات آلومینای دنیا حدود ۴۵.۲ درصد بود. در سال ۲۰۲۱، کشور استرالیا حدود ۱۸ میلیون تن آلومینا صادر کرد و در سال ۲۰۲۲، به حدود ۱۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کاهش یافت. کشور برزیل به طور متوسط طی سالهای مورد بررسی، سهم ۲۱ درصدی از صادرات را به خود اختصاص داد. در سال ۲۰۲۱، صادرات آلومینای برزیل حدود ۹ میلیون و ۳۰ هزار تن بود که با کاهش ۵.۷ درصدی در سال ۲۰۲۲، به حدود هشت میلیون و ۵۲۰ هزار تن رسید. کشور ایرلند نیز به عنوان سومین صادرکننده بزرگ آلومینا در دنیا شناخته میشود که در سال ۲۰۲۲، سهم این کشور از تجارت آلومینا حدود ۴.۳ درصد بود. میزان صادرات این محصول در سال ۲۰۲۲ از مبدا ایرلند، حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار تن بود که در مقایسه با سال پیش از آن، ۲۶ درصد افت داشت.
بر اساس گزارشی که توسط تحلیلگران هوش تجاری «CRU International» به نمایندگی از موسسه بین المللی آلومینیوم (IAI) انجام شده است، تقاضای جهانی آلومینیوم تا سال ۲۰۳۰ حدود ۴۰ درصد افزایش خواهد یافت. با افزایش تقاضای آلومینیوم در آینده، تقاضا برای ماده اولیه آن با رشد همراه خواهد شد و در نتیجه، تولید آلومینا در آینده افزایش پیدا خواهد کرد.
انتهای پیام//