یک فعال صنعت فولاد گفت: در نبود نظارتهای لازم در سطح بازار، متاسفانه برخی محصولات که از کیفیت کافی و استانداردهای لازم برخوردار نیستند، با قیمتی کمتر از نمونههای باکیفیت و استاندارد به فروش میرسند. از طرفی، با توجه به اینکه هماکنون بخش عمدهای از خریداران و مصرفکنندگان مقاطع فولادی با چالش کمبود نقدینگی مواجهند، بنابراین ترجیح میدهند که محصولات ارزانقیمت را خریداری کنند و همین مسئله همچون سدی محکم، مانع از تولید و فروش محصولات با ارزش افزوده بالاتر شده است.
حمید دلیر در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» بیان کرد: حدود ۲۰ سال از حضور ما در عرصه تولید و صنعت میگذرد و فعالیت خود را در زمینه تولید مقاطع نوردی، به صورت سفارشمحور در یک کارگاه کوچک در شهرک صنعتی عجبشیر استان آذربایجان شرقی آغاز کردیم. در سالهای ابتدایی فعالیت مجموعه با توجه به شرایط مناسب اقتصادی کشور، سفارشهای متنوعی برای تولید مقاطع فولادی همچون تسمه دریافت میکردیم و به دنبال آن سودآوری خوبی نیز حاصل میشد اما در ادامه همزمان با افزایش تورم و اعمال تحریمهای مختلف علیه کشور، شرایط تولید در واحدهای صنعتی به ویژه کارگاههای کوچکمقیاس دشوار شد و به همین دلیل ما ناچار به توقف فعالیت خود در این عرصه شدیم. چندین سال است که در حوزه مونتاژکاری قطعات و تجهیزات دستگاههای نورد مشغول به کار هستیم و به تجارب قابلتوجهی نیز در این زمینه دست یافتهایم.
مالیات، عامل تعطیلی کارگاههای کوچکمقیاس
وی در ادامه ضمن انتقاد از اخذ مالیات هنگفت از واحدهای صنعتی کوچکمقیاس، عنوان کرد: پرداخت مالیات، یکی از وظایف قانونی واحدهای تولیدی است که بی هیچ چون و چرایی باید صورت پذیرد اما آنچه همواره مورد انتقاد واحدهای کوچکمقیاس واقع شده، دریافت مالیات هنگفت از این واحدها بوده است. در حالی که واحدهای کوچکمقیاس زیر سایه چالشهای فراوان، موفق به تولید و درآمدزایی چندانی در طول سال نشدهاند اما موظف به پرداخت مالیات ابلاغ شده از سوی سازمان امور مالیاتی کشور هستند و در این بین متاسفانه هیچ توجهی به وضعیت بغرنج این واحدها نمیشود. از طرفی، بسیاری از واحدهای کوچکمقیاس از اعلام و ثبت داراییهای خود در دفاتر قانونی (طبق اظهارنامههای مالیاتی) خودداری میکنند و همچنین از توانایی مالی لازم برای استخدام یک تیم حسابداری حرفهای نیز برخوردار نیستند. به همین دلیل چارهای جز تعطیلی این واحدها برای کارفرمایان باقی نمیماند و برای مثال بسیاری از کارگاههای کوچکمقیاس فعال در شهرک صنعتی عجبشیر به دلیل مشکلات مالیاتی ناچار به تعطیلی طی سالیان اخیر شدهاند. در حالی که اگر سازمان امور مالیاتی و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان با همکاری یکدیگر تسهیلاتی را در زمینه پرداخت مالیات برای این واحدها در نظر میگرفتند، بدون شک هماکنون تولید در کارگاههای کوچک تعطیل شده نیز جریان داشت.
این فعال صنعتی در ادامه مطرح کرد: زمانی که ما در حوزه تولید مقاطع فولادی مشغول بودیم، شمش مورد نیاز خود را از شرکتهای بزرگ مانند مجتمع فولاد ظفر بناب خریداری میکردیم. بدین صورت که این مجتمع شمش فولادی را با هدف تولید میلگرد خریداری میکرد و حجم محدودی از این محصول را که به دلایل مختلف در خط تولید استفاده نمیشد، به کارگاههای کوچک نورد میفروخت؛ چراکه انباشت و نگهداشت مازاد شمش در مجتمعهای بزرگ فولادی، مقرون به صرفه نبوده و از آنجایی که بسیاری از واحدهای تولیدی کوچک قادر به خرید شمش از بورس کالا و همچنین بازار با قیمت بیشتر از بورس نیستند، بنابراین اقدام به خرید مازاد شمش مورد نیاز کارخانههای نورد میکنند.
به گفته دلیر، فاکتورهای تولید یک مقطع فولادی باکیفیت و استاندارد در کارگاههای کوچک نورد، عملیات حرارتی تا دمای مدنظر با هدف دستیابی به خواص مطلوب و در ادامه شکلدهی و کشش کافی تا رسیدن به ابعاد سفارش شده است.
وی با اشاره به مونتاژکاری قطعات و تجهیزات دستگاههای نورد، اظهار داشت: با توجه به تجربههای فراوانی که طی بیش از ۲۰ سال فعالیت در عرصه تولید مقاطع نوردی کسب کرده بودیم، از این رو تصمیم گرفتیم علیرغم تعطیلی خط تولید، چندان از این عرصه فاصله نگیریم و بر همین اساس فعالیت خود را در زمینه مونتاژکاری ادامه دادیم. صنعت فولاد ما در بخش نورد به پیشرفت خوبی در این سالها دست یافته است و نیاز مصرفکنندگان به انواع مقاطع از بازار داخل تامین میشود. همزمان قطعات و تجهیزات مورد نیاز دستگاههای نورد نیز با کیفیت عالی و قیمت مناسب توسط شرکتهای داخلی تولید شده و در اختیار مونتاژکاران قرار میگیرد. خوشبختانه گامهای بلندی در راستای بومیسازی کلیه قطعات و تجهیزات مورد نیاز نوردکاران مانند گیربکس و گاردون برداشته شده است و از این رو میتوان گفت کشور ما یکی از برترین تولیدکنندگان مقاطع نوردی در سطح خاورمیانه محسوب میشود.
دولت از واحدهای کوچکمقیاس حمایت کند
این فعال صنعت فولاد با بیان اینکه کارخانههای بزرگ با بهرهگیری از واحدهای ماشینسازی و تحقیق و توسعه، اقدام به تولید قطعات و تجهیزات مورد نیاز دستگاههای نورد میکنند، اظهار داشت: از آنجایی که این واحدها بخش عمدهای از تولیدات خود را از طریق بورس به فروش میرسانند و بخشی از آن را نیز در بازارهای صادراتی عرضه میکنند، بنابراین در هر شرایطی به سود نسبی دست خواهند یافت اما کارگاههای کوچک که عمدتا به صورت سفارشمحور در حال فعالیت هستند و ادامه تولید آنها به شرایط بازار بستگی دارد، با دشواریهای فراوانی جهت تحقق سودآوری مواجهند و از این رو حمایت از این واحدها، باید در اولویت کار دولت جدید قرار بگیرد. ما معتقدیم که کارگاههای کوچکمقیاس، همچون نهالهای نازکی بوده که برای تبدیل شدن به یک درخت تنومند و استوار، نیازمند رسیدگی و حمایت از سوی نهادهای بالادستی هستند.
دلیر در ادامه به اهمیت آموزش نیروهای انسانی شاغل در کارگاههای نورد اشاره کرد و یادآور شد: مونتاژکاری قطعات و تجیزات دستگاههای نورد، مستلزم آشنایی با برخی فرایندها همچون تراشکاری، فرزکاری و… است و بر همین اساس افرادی که به دنبال فعالیت در این عرصه هستند، باید حداقل دو ماه در کلاسهای عملی و آموزشی مرتبط شرکت کنند. برای مثال یکی از افراد شاغل در مجموعه ما، حدود هشت سال است که در این عرصه حضوری فعال و مستمر داشته و به تجربه کافی برای کار با انواع دستگاههای تراش و فرز دست یافته است. از این رو نمیتوان از اهمیت آموزش در بخش تولید و صنعت غافل شد و این مهم همواره باید در دستور کار تمامی کارفرمایان قرار بگیرد.
وی با تاکید بر اینکه رونق تولید مقاطع باکیفیت و ارزشافزای فولادی در گرو افزایش نظارتها در سطح بازار است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر انواع مقاطع تخت و طویل فولادی اعم از ورق، تیرآهن، میلگرد، نبشی و ناودانی در سطح بازار موجود است و در نبود نظارتها، متاسفانه برخی محصولات که از کیفیت کافی و استانداردهای لازم برخوردار نیستند، با قیمتی کمتر از نمونههای باکیفیت و استاندارد به فروش میرسند. با توجه به اینکه هماکنون بخش عمدهای از خریداران و مصرفکنندگان با چالش کمبود نقدینگی مواجهند، بنابراین ترجیح میدهند که محصول با قیمت پایینتر را خریداری کنند و همین مسئله همچون سدی محکم، مانع از تولید و فروش محصولات با ارزش افزوده بالاتر در بازار داخل شده است.
این فعال صنعت فولاد در پایان ضمن اشاره به ضرورت در نظر گرفتن مشوقهای مختف برای واحدهای کوچکمقیاس، ابراز امیدواری کرد که شرایط تولید با روی کار آمدن دولت جدید بهبود پیدا کند تا شاهد حضور هرچه بیشتر جوانان در حوزه تولید بوده و زمینه احداث و راهاندازی کارگاههای جدید صنعتی با سرمایهگذاریهای لازم فراهم شود.
انتهای پیام//