در سال ۲۰۱۶ کشورهای مستقل مشترکالمنافع CIS حدود ۶٫۳ درصد، اتحادیه اروپا حدود ۱۰ درصد، خاورمیانه نزدیک به ۲ درصد، آمریکای شمالی حدود ۷ درصد و آمریکای جنوبی حدود ۲٫۵ درصد و کشورهای آفریقایی نیز نزدیک به یک درصد از تولید فولاد خام جهان را به خود اختصاص دادهاند.
تولید فولاد خام در خاورمیانه نسبت به صنعت نفت و گاز، صنعت نوپایی محسوب میشود. فلزاتآنلاین در این گزارش روند تولید فولاد خام خاورمیانه، در چند سال اخیر را بررسی میکند.
به دلیل نوسانات قیمت نفت در سالهای اخیر و آسیبپذیری اقتصاد نفت محور، کم کردن وابستگی اقتصادی به نفت در دستور کار سیاستگذاران اکثر کشورهای منطقه قرار گرفته است. در این میان صنعت فولاد نیز به دلیل اهمیت آن برای توسعه زیرساختها از جایگاه ویژهای برخوردار است.
پروژههای ساختوساز عظیم هم در برخی کشورها تقاضای فولاد را در این منطقه بسیار افزایش داده است. در نمودار شماره ۱ روند تولید فولاد خام منطقه خاورمیانه و میزان نقش هر یک از کشورهای تولیدکننده منطقه، قابل مشاهده است.
در طی سالهای مورد مطالعه ایران به طور میانگین بیش از ۵۰ درصد تولید خاورمیانه را در اختیار داشته است. نرخ رشد متوسط سالانه CAGR تولید فولاد خام در این سالها برای کل منطقه خاورمیانه حدود ۶ درصد بوده است.
میانگین رشد تولید فولاد در ایران نیز حدود ۶ درصد برآورد شده است. بیشترین سرعت رشد تولید را کشور عمان دارد که از تولید ۰٫۲ میلیون تن در سال ۲۰۱۱ به تولید ۲ میلیون تن فولاد خام در سال ۲۰۱۶ رسیده است.
بعد از عمان، کشور قطر با ۱۰ درصد، امارات ۵ درصد و عربستان ۳ درصد بیشترین نرخ رشد متوسط سالانه را رقم زدهاند.
افزایش تولید کشورهای منطقه، آن هم با سرمایهگذاریهای کلان خارجی و بهرهبرداری از جدیدترین تکنولوژیهای تولیدی و بهرهوری بیشتر میتواند زنگ هشداری برای بازار صادراتی فولاد خام ایران باشد.
هرچند میزان تولید هیچ کدام از این کشورها قابل رقابت با حجم قابل توجه تولید ایران نیست، اما ساختار سیاسی منطقه و تعرفههای ترجیحی تجاری بین کشورهای عربی، میتوانند در منطقه برای افزایش فروش صادراتی ایران مانع ایجاد کند.