رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با اشاره به اهمیت پایگاه جامع دادههای علوم زمین، بر اجرایی شدن این پایگاه تاکید کرد و گفت: این پایگاه به عنوان یکی از مهمترین ابزارها برای جذب سرمایهگذاری در بخش معدن عمل خواهد کرد و در صورت اجرایی شدن قادر است سرمایهها را به سمت معدن بیاورد تا شاهد رشد بیشتر در بخش معدنکاری باشیم.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از روابط عمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور، داریوش اسماعیلی بیان کرد: وظیفه اصلی سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور تولید دادههای پایه است و ارزش این دادهها زمانی مشخص میشود که در دسترس کاربران، به ویژه کاربران بخش خصوصی قرار گیرد.
وی، مهمترین گام برای توسعه بخش معدن کشور را ایجاد شفافیت و دسترسی آسان به دادههای زمینشناسی و اکتشافات معدنی عنوان کرد و افزود: در این راستا، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور با راهاندازی پایگاه جامع دادههای علوم زمین، قصد دارد تا دادههای مرتبط با معادن کشور را در اختیار سرمایهگذاران قرار دهد.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از پیشرفتهای اخیر در تقویت پایگاه دادههای علوم زمین خبر داد و گفت: این پایگاه در حال حاضر شامل دادههای تاریخی و ارزشمندی است که پیشتر در دسترس عموم نبودهاند؛ در حالی که این دادهها میتوانند به سرمایهگذاران کمک کنند تا تصمیمات بهتری درباره سرمایهگذاری در بخش معدن بگیرند.
اسماعیلی با بیان اینکه پایگاه دادههای علوم زمین سه سامانه اصلی دارد، خاطرنشان کرد: سامانه دادههای مکانی به کاربران اجازه میدهد با کلیک روی نقاط مختلف نقشه، به دادههای دقیق مکانی دسترسی پیدا کنند.
به گفته وی، سامانه توصیفی یا کتابخانهای که برای گزارشها، مقالات و مستندات علمی مرتبط با زمینشناسی و اکتشافات معدنی کاربرد دارد و سامانه سرویس کاتالوگ که امکان اتصال به دادههای سازمانهای دیگر مانند ایمیدرو، سازمان انرژی اتمی و وزارت نفت را فراهم میکند. دادههای سازمان ایمیدرو با استفاده از سرویس کاتالوگ قابل دسترس است؛ در مورد سازمان انرژی اتمی نیز امیدواریم تا پایان اردیبهشت ماه، دسترسی به دادههای این سازمان در پایگاه فراهم شود و وزارت نفت همچنان رتبه پایینتری در ارائه دادهها دارد که پیگیر آن هستیم.
معاون وزیر صمت تصریح کرد: براساس قانون برنامه هفتم توسعه، سازمان زمینشناسی موظف شده است تا همه دادههای موجود را در اختیار عموم قرار دهد که این اقدام تا پایان سال اول برنامه (اردیبهشت ماه ۱۴۰۴) باید به اتمام برسد.
اسماعیلی در ادامه با اشاره به اینکه این اطلاعات و دادهها به صورت برخط و با پرداخت حداقل هزینه قابل دسترسی است، اظهار داشت: در سال گذشته، حدود ۲۱ هزار و ۴۰۰ رکورد گزارش در پایگاه دادهها ثبت شد و دو کار جدید در سامانه ایجاد کردیم؛ یکی مدیریت زمینشناسی دریایی، به ویژه دریای خلیج فارس و دیگری سامانه فراسرزمینی است که مربوط به مطالعات زمینشناسی فرازمینی بوده و اطلاعات موجود از کشورهای مختلف مثل آفریقا، کشورهای عضو اکو و… به صورت نقشه یا گزارش در آن ثبت شده است.
وی در مورد موانع موجود برای اجرایی شدن پایگاه دادهها در برخی سازمانها، اضافه کرد: نبود همکاری و تبادل کامل داده بین نهادها (وزارت نفت که در انتشار دادهها از سازمانهای دیگر کمی عقب است، سازمان انرژی اتمی، شرکت ملی صنایع مس ایران و…)، ضعف در زیرساختهای نرمافزاری و امنیتی برای انتشار عمومی دادهها و مسائل حقوقی و حفاظتی در برخی دادههای خاص (برای مثال اطلاعات مربوط به عناصر راهبردی یا مناطق مرزی)، از جمله این موارد است.
رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور درباره اینکه چه زمانی پایگاه جامع اجرایی میشود، گفت: ما مطابق قانون قبل از سال اول همه دادههای خود و وزارت صمت را با توجه به زیرساختهای لازم منتشر خواهیم کرد و دیگر وزارتخانهها و سازمانها نیز تا پایان سال دوم وقت دارند اطلاعات و دادههای اکتشافی و زمینشناسی خود را در این پایگاه بارگذاری کنند.
اسماعیلی درباره اهمیت تجمیع دادههای اکتشافی، خاطرنشان کرد: تجمیع دادهها باعث جلوگیری از صرف هزینه و زمان برای طرحهای اکتشافی تکراری میشود؛ دسترسی آزاد به اطلاعات، شفافیت در تصمیمگیریها و اعتماد عمومی را افزایش میدهد؛ اطلاعات متمرکز، امکان برنامهریزی دقیقتر برای بهرهبرداری از منابع، جذب سرمایه و اولویتبندی طرحها را فراهم میکند و دسترسی به دادهها، نوآوری و سرمایهگذاری را تسهیل میکند.
وی در پایان یادآور شد: پایگاههای داده برای ذخیره، نگهداری و دسترسی به هر نوع داده استفاده میشود و دادههای افراد، مکانها یا اشیا جمعآوری و در یک مکان نگهداری میشود تا قابل مشاهده و تجزیه و تحلیل باشد؛ در واقع پایگاههای داده را میتوان به عنوان مجموعهای سازمان یافته از دادهها و اطلاعات در نظر گرفت.
انتهای پیام//