قیمت آلومینا به عنوان یک مواد اولیه کلیدی مورد نیاز در تولید آلومینیوم، به دنبال اختلال ایجاد شده در صادرات محمولههای این ماده اولیه از بزرگترین معدن کشور گینه به چین و به دلیل رقابت در میان خریداران برای تامین منابع مورد نیاز خود، رکود بالایی را به ثبت رساند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری بلومبرگ، بر اساس ارزیابیهای انجام شده از سوی موسسه «Fastmarkets»، قیمت آلومینا در ماه اکتبر ۲۰۲۴ بیش از ۲۰ درصد رشد را تجربه کرده و اختلاف قیمت ایجاد شده در مقایسه با رکورد قیمت ۷۰۷٫۷۵ دلار در هر تنی به ثبت رسیده در سال ۲۰۱۸، افزایش چشمگیری پیدا کرده است.
آنطور که به نظر میرسد، این روند صعودی قیمتها از ابتدای سال تاکنون ادامه داشته و به علت اختلالات ایجاد شده در طول زنجیره عرضه گسترده جهانی، از استرالیا تا جامائیکا شکل گرفته است. گفتنی است برای تولید آلومینیوم سنگ معدن بوکسیت از طریق فرآوری به آلومینا تبدیل شده و سپس در واحدهای ذوب از آلومینا برای تولید فلز آلومینیوم استفاده میشود.
لازم به ذکر است که اوایل ماه اکتبر ۲۰۲۴، گینه صادرات بوکسیت به شرکت «Emirates Global Aluminium» را متوقف کرد و یک نگرانی گسترده میان خریدارانی که قصد داشتند آلومینای مورد نیاز خود را از بازار تامین کنند، ایجاد شد.
در نتیجه چنین اتفاقی، در حال حاضر صنعت آلومینیوم در چین به عنوان بزرگترین تولیدکننده این فلز در جهان تحت فشار قرار گرفته است. در همین راستا، میتوان بیان کرد که چین برای تامین آلومینای مورد نیاز خود به شدت به گینه وابسته است و واحدهای ذوب در این کشور به دلیل افزایش هزینههای آلومینا تحت فشار قرار دارند؛ این در حالی است که قیمت محصولات نهایی آلومینیومی به اندازه آلومینا افزایش را تجربه نکرده است.
در چنین شرایطی و در بدترین سناریو، واحدهای ذوب آلومینیوم ممکن است ظرفیت تولید خود را به منظور کاهش ضررهای مالی محدود کنند. از این رو، عرضه آلومینیوم در بازار کاهش مییابد و قیمت این فلز روندی صعودی را در پیش خواهد گرفت. تحلیلگران بر این باورند قبل از اینکه چنین اتفاقی بیفتد، ظرفیت تولید آلومینا افزایش را تجربه کند. با این حال، ارزیابی بازار نشان میدهد شرایط در حال وخیمتر شدن است.
به گفته شماری از افراد آگاه به این موضوع، حجم ذخایر آلومینا در بنادر چین به پایینترین میزان خود از سال ۲۰۱۵ رسیده است. این افراد خاطرنشان کردند که با کاهش چشمگیر دسترسی به محمولههای آلومینا در بازار فیزیکی، معاملهگران و واحدهای ذوب برای تامین ماده اولیه مورد نیاز خود به دیگر فروشندگان در بازار کشورهای غربی روی آوردهاند.
مطابق با بررسی صورت گرفته از سوی شرکت «Mysteel Global»، در برخی موارد حجم درخواست خریداران از واحدهای ذوب به منظور تامین آلومینا روند افزایشی قابلتوجهی را ثبت کرده است.
از سوی دیگر، حجم معاملات آتی آلومینا در بورس شانگهای روندی صعودی را به ثبت رسانده و تمایل خریداران برای تامین این ماده اولیه را به دلیل محدودیت دسترسی به آلومینای تولیدی در واحدهای ذوب و بازار فیزیکی افزایش داده است.
دانکن هابز، سرپرست بخش تحقیقات شرکت «Concord Resources Ltd» عنوان کرد: اگرچه در چند ماه گذشته بازار آلومینیوم نوساناتی را تجربه کرده است اما در حال حاضر روند افزایش قیمت آلومینا در بازار بیشتر به چشم میآید.
شرایط در بازار آلومینای گینه به گونهای است که زمینه برای افزایش قیمتها فراهم شده و افت محدودیت دسترسی به بازار و کسری عرضه را موجب خواهد شد.
نوسانات قیمت آلومینا از سال ۲۰۱۸ تاکنون
نوسانات اخیر بازار آلومینا، میزان دسترسی و سهم بازار تعداد انگشت شماری از شرکتها و کشورها را در صنعت فلز آلومینیوم در سراسر جهان به وضوح نمایان کرد.
لازم به ذکر است که رشد حجم سرمایهگذاری چین در گینه طی دهه گذشته، منجر به افزایش تولید بوکسیت در این کشور آفریقایی شده است. در همین رابطه، چین که سهم حدود ۶۰ درصدی آلومینا و آلومینیوم در جهان را در اختیار دارد، در حال حاضر ۷۰ درصد نیاز خود به مواد اولیه تولیدی را از طریق واردات از کشور گینه تامین میکند.
گفتنی است نگرانیها در مورد تسلط گینه بر روند حجم زیادی از بوکسیت جهانی در جریان کودتای انجام شده در این کشور در سال ۲۰۲۱ به اوج خود رسید. پس از کودتا در گینه، مقامات نظامی حاکم بر این کشور به دنبال استفاده از این ثروت معدنی خود، شرکتهای معدنی را وادار به سرمایهگذاری در واحدهای تولید آلومینا در کشور مذکور کردهاند.
کالین همیلتون و جورج هپل، تحلیلگران فعال در شرکت «BMO Capital Markets» طی یادداشتی نوشتند: ممنوعیت صادرات وضع شده از سوی دولت گینه، تا حدودی به دلیل اجبار شرکتهای معدنی برای افزایش حق بهره مالکانه بوکسیت و تسریع روند سرمایهگذاری در راهاندازی واحدهای فرآوری آلومینا در گینه بوده است.
سهم چین از تولید آلومینیوم، آلومینا و بوکسیت جهان
در همین راستا، شرکت «Emirates Global Aluminium» در ماه ژوئن ۲۰۲۴ قراردادی را برای ساخت یک واحد فرآوری آلومینا در گینه به امضا رساند. بر اساس قرارداد مذکور، شرکت «Emirates Global Aluminium» با همکاری شرکت چینی «Chalco» واحد فرآوری مذکور را راهاندازی خواهد کرد. با افزایش ظرفیت فرآوری آلومینا در واحدهای فرآوری گینه، حجم عرضه بوکسیت شرکتهای تولیدکننده که به منظور فرآوری به واحدهای ذوب آلومینا ارسال میشد، محدودتر میشود.
شرکت «Emirates Global Aluminium» اخیرا طی بیانیهای اعلام کرد که این شرکت همچنان به دنبال ایجاد شفافسازی در مورد دلیل دقیق توقف صادرات آلومینا از گینه است و دولت گینه با توجه به پیشرفتهای ایجاد شده در توسعه پالایشگاه آلومینا در این کشور، هیچ توجیه قانونی برای این کار ندارد.
ایمی گوور، تحلیلگر فعال در شرکت «Morgan Stanley» در یادداشتی عنوان کرد: این وابستگی فزاینده به گینه برای تامین آلومینا، یکی از عوامل اصلی نوسانات در بازار این ماده اولیه در سراسر جهان است؛ اگرچه روند توقف صادرات آلومینا از گینه موقتی و کوتاهمدت خواهد بود اما اتفاقات این چینی، موجب ایجاد التهاباتی در صنعت جهانی آلومینیوم خواهد شد که باید مهم در نظر گرفته شود.
نوسانات حاشیه سود تولیدکنندگان آلومینیوم و واحدهای ذوب آلومینا
بسیاری از تحلیلگران معتقدند اختلالات اخیر ایجاد شده در عرضه آلومینا در استرالیا و مناطق دیگر جهان قبل از آغاز تعطیلی واحدهای ذوب به ویژه به دلیل هزینههای بالای تولید برطرف خواهد شد. با این حال، نباید احتمال ایجاد اختلالات بیشتر در روند عرضه این ماده اولیه را دور از انتظار دانست.
به گفته تحلیلگران مذکور، در ۱۲ ماه آینده، روند نسبتا متعادل عرضه و تقاضا در بازار آلومینا به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. از این رو، قیمتها در روند عرضه و تقاضا نوساناتی را تجربه خواهند کرد.
این تحلیگران معتقدند بازار آلومینا با وضعیت کسری بسیار بیشتر از آنچه پیشبینی شده است، مواجه خواهد شد. بنابراین برای ایجاد مجدد وضعیت تعادل در روند عرضه و تقاضا در بازار این ماده اولیه، باید تلاشهای بیشتری صورت پذیرد.
انتهای پیام//