مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران گفت: در حال حاضر بالغ بر ۹۰ درصد قطعات و تجهیزات مورد استفاده در زنجیره فولاد کشور بومیسازی شده است که نشان از تحقق این مهم در کارخانههای فولادی دارد. در چنین شرایطی، ضرورت دارد که بومیسازی تکنولوژی همزمان با استفاده از نوآوری در دستور کار فعالان این بخش با همکاری شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری قرار بگیرد تا در ادامه بتوانیم نسبت به صادرات تکنولوژی نیز اقدام کنیم.
محمد کمالزاده در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» که در حاشیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران در غرفه شرکت فولاد آلیاژی ایران انجام شد، در خصوص اهمیت بومیسازی تکنولوژی در توسعه اقتصادی و صنعتی کشور به ویژه صنعت فولاد، اظهار داشت: توسعهیافتگی زمانی در جوامع مختلف محقق میشود که ارکان مختلف توسعه تکنولوژی در یک کشور رشد پیدا کند. برای مثال، میتوان به چین به عنوان یکی از کشورهای توسعهیافته و غولهای اقتصادی و صنعتی کنونی در جهان اشاره کرد که این توسعه و پیشرفت را مدیون توسعه تکنولوژی در بخشهای مختلف اعم از ماشینسازی، ساخت و تولید و…. است. در واقع دولت این کشور این خدمات را در اختیار اقتصاد قرار داده تا به دنبال آن، بتواند زمینه رشد تولید در بخش صنعت را فراهم سازد.
بومیسازی تکنولوژی یک ضرورت است
وی تصریح کرد: در حوزه تولید، برخی بنگاههای صنعتی در حال ارائه خدمات به سایر صنایع تولیدی و برخی دیگر در حال تولید کالا جهت ارائه به مصرفکنندگان نهایی هستند؛ این در حالی است که اگر ارائه خدمات به صنایع تولیدی صورت نپذیرد، بستر و زمینه توسعه پایدار فراهم نخواهد شد و بر همین اساس ما نیازمند ارائه خدمات در حوزه ماشینآلات، اتوماسیون، تکنولوژی و… هستیم. برای مثال، اگر قرار باشد تکنولوژی مورد استفاده در خطوط تولید یک واحد صنعتی توسعه پیدا نکند، قطع به یقین در گذر زمان فرسوده و قدیمی خواهد شد و بنابراین ضرورت دارد که ارائه خدمات در راستای بهروزرسانی و به عبارتی بومیسازی این تکنولوژی صورت پذیرد.
مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در ادامه ضمن اشاره به اهمیت بومیسازی در تولید و صنعت، عنوان کرد: بومیسازی به عنوان مقولهای بسیار حائز اهمیت در صنعت و اقتصاد کشور، زمانی ارزش بیشتری پیدا میکند که همگام با نوآوری باشد؛ بدین معنا که نباید صرفا به بومیسازی یک تجهیز و یا قطعه اکتفا کرد و میبایست با بهکارگیری نوآوری، در مسیر دستیابی به عمق دانش، تکنولوژی و تولید محصولات با قیمت تمام شده کمتر و کیفیت بیشتر حرکت کرد. به عبارتی، بومیسازی از این منظر حائز اهمیت است که به جز ارائه خدمات، منجر به بهبود شرایط موجود و توسعه پایدار نیز شود.
کمالزاده با بیان اینکه خوشبختانه بومیسازی در بخشها و صنایع مختلف به خوبی در ایران محقق شده است، افزود: در پی رشد و پیشرفت دانشگاهها طی سالیان اخیر، امروز شاهد توسعه آموزش و افزایش تعداد متخصصان و دانشآموختگان با مدارج بالای علمی در سطح کشور هستیم؛ به نحوی که همزمان با حضور آنها در حوزه تولید و صنعت، شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری بسیاری در سطح کشور تاسیس و راهاندازی شدهاند که گاها تولید ثروت در برخی از این پارکها، با تولید در یک کارخانه بزرگ فولادی برابری میکند و این مسئله نشان از روند موفقیتآمیز توسعه بومیسازی در کشور و ارائه خدمات توسط شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری دارد.
وی با تاکید بر اینکه فولاد، از جمله صنایعی به شمار میآید که مقوله بومیسازی در آن طی سالهای اخیر به نحو احسن تحقق یافته است، مطرح کرد: در یک برهه زمانی، ما حتی سازههای فلزی مورد نیاز برای احداث کارخانههای فولادی را از خارج وارد میکردیم اما امروز خوشبختانه بیش از ۹۰ درصد قطعات و تجهیزات مورد نیاز زنجیره فولاد در داخل کشور و توسط شرکتهای دانشبنیان و مهندسان و متخصصان ایرانی بومیسازه شده و در اختیار فعالان این صنعت قرار گرفته است.
به گفته مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران، گامهای بسیار مثبتی برای بومیسازی دانش و تکنولوژی مورد استفاده در کارخانههای فولادی کشور برداشته شده اما از آنجایی که صادرات تکنولوژی به کشورهای مختلف صورت نپذیرفته است، بومیسازی تکنولوژی توجیه اقتصادی برای فعالان این صنعت ندارد. کمااینکه اکنون شاهد هستیم شرکتهای بزرگ تکنولوگ دنیا با اقصی نقاط جهان در حال ارتباط هستند و همین تعدد فروش تکنولوژی، توسعه تکنولوژی را برای َآنها مقرون به صرفه ساخته است.
توسعه بومیسازی، رسالت همیشگی «فولاژ»
کمالزاده در ادامه به اقدامات انجام شده در شرکت فولاد آلیاژی ایران در حوزه بومیسازی اشاره کرد و یادآور شد: با توجه به تشدید تحریمهای ظالمانه علیه تولید و صنعت در سالهای اخیر و نیز نوع نگاهی که در شرکت فولاد آلیاژی ایران به عنوان بزرگترین و مدرنترین تولیدکننده فولادهای آلیاژی در کشور وجود داشته و دارد، ما همواره توسعه بومیسازی دانش، قطعات و تجهیزات را در دستور کار خود قرار دادهایم و به واسطه رسالتی که بر دوش خود احساس میکنیم، هر ساله با حضور موثر در جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، به بررسی و ارائه جدیدترین دستاوردهای خود در این حوزه میپردازیم. در همین راستا، مرکز نوآوری شرکت فولاد آلیاژی ایران (فولاژینو) را با ماموریت توسعه فناوریها و ارائه راهکارهای نوین در حوزه مرتبط با صنعت فولاد ایجاد کردهایم و به دنبال ایجاد پیشرفتهترین مرکز نوآوری صنایع فولاد در کشور با تمرکز بر توسعه فناوریهای پایدار و هوشمند و بهینهسازی تجهیزات با هدف تامین نیازهای آینده صنعت فولاد آلیاژی و حفظ محیط زیست هستیم. همچنین شرکت توسعه فولاد آلیاژی ایرانیان با مالکیت ۱۰۰ درصدی «فولاژ»، در زمینه ارائه خدمات مرتبط با تکنولوژی، دانش فنی و خدمات مهندسی به مجموعه ما و سایر صنایع فعالیت دارد.
وی با بیان اینکه اقدامات خوبی در راستای بومیسازی تکنولوژی در شرکت فولاد آلیاژی ایران انجام شده است، از آمادگی «فولاژ» برای صادرات این تکنولوژی خبر داد و خاطرنشان کرد: برای مثال، در حالی موفق به بومیسازی یک تابلوی هوشمند اسلگ دتکتور «Slag Detector Smart Panel» با یک ششم قیمت نمونه مشابه خارجی آن شدیم که امکان تامین آن از بازارهای خارجی به دلیل تحریم وجود نداشت و ساخت داخل این تجهیز با تکیه بر دانش و تخصص همکاران «فولاژ» با موفقیت همراه شد. این مسئله، نشاندهنده اعتماد ما به جوانان این مرز و بوم است و معتقدیم که نسل جدید، مرزهای علم و فناوری را به خوبی درنوردیده و در صورتی که اعتمادسازی لازم برای آنها صورت پذیرد، میتوانند به دستاوردهای بزرگی در تولید و صنعت کشور دست پیدا کنند. بر همین اساس بسترهای لازم جهت بهکارگیری نیروهای خبره و جوان را در مجموعه فولاد آلیاژی ایران فراهم کردهایم و به دنبال بهکارگیری دانش و تجربه هرچه بیشتر این افراد در آینده هستیم.
مدیرعامل شرکت فولاد آلیاژی ایران در پایان شرایط تولید در این شرکت را طی ۱۰ ماهه سال جاری «با توجه به شرایط موجود» مناسب ارزیابی کرد و ضمن اشاره به پیشرفت فیزیکی بیش از ۶۷ درصدی پروژه وایر «فولاژ» در این مدت، یادآور شد: واقعیت امر این است که تابآوری صنایع فولادی در کشور ما پایان یافته و صدور بخشنامهها و دستورالعملهای مختلف، چندان در مسیر بهبود صنعت فولاد نیست؛ اگرچه دیدگاههای مرتبط با مسائل ارزی و انرژی در دولت جدید به خوبی تغییر پیدا کرده و راهاندازی سامانه ارز توافقی، از جمله اقدامات بسیار مثبتی به شمار میآید که در راستای این تغییر و تحولات انجام شده است و امیدواریم با حمایت و نظارت دولت و بانک مرکزی ادامهدار باشد. در حوزه انرژی نیز نیازمند هوشمندسازی تولید خطوط تولید هستیم تا به دنبال آن کاهش مصرف انرژی، افزایش بهرهوری و چابکسازی کارخانههای صنعتی و فولادی تحقق یابد.
انتهای پیام//