مدیرعامل شرکت ذوب فلزات مرتاض گفت: به نظر میرسد دنیا شاهد وضع سیاستهای جدید در قبال فلزات استراتژیک همچون سرب است؛ چراکه بسیاری از کشورهای دنیا در راستای برتری پیدا کردن نسبت به سایر کشورها در حوزه صنایع معدنی، رویکرد حفظ مواد منابع و ارتقای صنایع استراتژیک را در پی گرفتهاند. در همین راستا لازم است که ما نیز در کشور ابتدا نیاز فعالان صنعت سرب به خاک معدنی و باتری فرسوده را تامین کنیم سپس به اکتشافات جدید اهتمام ویژه داشته باشیم که بدون تردید، توجه به این موضوعات میتواند آینده جایگاه صنعت سرب کشور را در دنیا ارتقا دهد.
جعفر مرتاض در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: خوشبختانه علیرغم وجود مشکلات متعددی که با شیوع ویروس کرونا برای مجموعه ما به وجود آمد، تولید مجموعه نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، هیچگونه افتی را تجربه نکرده است. به طوری که در حال حاضر و طی پنجماهه نخست سال جاری همچون مدت مشابه در سال ۱۳۹۸، تولید شمش سرب مجموعه حدود یک هزار و ۸۰۰ تن به صورت روزانه بوده است.
وی افــزود: در کنــار تمهیــدات ویـــژه برای پیشگیری و مقابله با ویروس کرونا، تمام امکانات موجود شرکت را در راستای حفظ ظرفیت تولید به کار بستهایم تا بتوانیم میزان تولید را حفظ کنیم. اعتقاد ما بر این امر استوار است که تنها راه مقابله با بحرانهایی همچون ویروس کرونا، حفظ موقعیت خود و در صورت امکان ارتقای آن است. همچنان که پدیدههای طبیعی بیآنکه نظری از مــا جویـــا بشونـــد به کار خــود ادامــه میدهند، ما نیز باید به راه خود یعنی حفظ تولید و ارتقای کمی و کیفــی آن ادامه دهیـم و نگذاریم هیچگونه خللی در فعالیت مستمر مجموعه ایجاد شود.
کمبود باتری فرسوده چالشی اساسی است
مدیرعامل ذوب فلزات مرتاض گفت: یکی از مشکلات عمده ما، کمبود مواد اولیه تولید است. اگر مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی شمش سرب از طریق منابع داخلی و خارجی تامین شود، بیتردید در همین شرایط سخت اقتصادی که با شیوع ویروس کرونا همزمان شده است، قادر خواهیم بود میزان تولید خود را به فراتر از ظرفیت درج شده در پروانه بهرهبرداری برسانیم.
این موضوع به هیچ عنوان شعار نیست و ما باید برای تامین مواد اولیه سرب مورد نیاز از طریق بازیافت باتری فرسوده، فکری اساسی کنیم. به نظر میرسد دولت به عنوان متولی میتواند علاوه بر نقش نظارتی خود، رویکردی در راستای ارتقای صنعت سرب به عنوان یک فلز استراتژیک اتخاذ کند؛ چراکه در وضعیت موجود، بسیاری از کشورهای دنیا سیاست خود را بر حفظ و ارتقای موجودی فلزات استراتژیک خود بنا نهادهاند.
به هر حال باید پذیرفت که در دنیای آینده با اتمام بسیاری از منابع، کشورهایی موفق خواهند بود که منابع استراتژیک خود را حفظ کرده و صنایع خود را ارتقا داده باشند که این موضوع با توجه به ظرفیت صنعت سرب و روی کشور میتواند به طور جدی رقم بخورد.
مرتاض یادآور شد: با وجود تمام مشکلات موجود ازجمله چالشهای واردات و صادرات در کنار افزایش افسارگسیخته هزینههای تولید، این تضمین وجود دارد که ما دوام میآوریم اما نباید فراموش کرد که در صورت تداوم کمبود مواد اولیه برای واحدهایی همچون ما، شاید به مرور فعالیت تولیدی سختتر شود و کارخانه به حالت تعلیق دربیاید. در صورت نبود باتری فرسوده برای تولید شمش سرب، ما نیز دچار بحران خواهیم شد و این یک موضوع یک چالش اساسی است.
ضرورت حفظ تولید شمش سرب در کشور
مدیرعامل ذوب فلزات مرتاض اذعان کرد: اغلب تامینکنندگان داخلی که باتری فرسوده در اختیار دارند، به دلیل افزایش قیمت سرب از ۲۷هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به نزدیک ۵۰هزار تومان به ازای هر کیلوگرم، به انبار کردن باتری فرســوده روی آوردهانـــد و ایـــن موضـــوع خیلی نمیتواند در سالی که به نام «جهش تولید» نامگذاری شده است، خوشایند بخش تولید باشد. ما باید در راستای حفظ ظرفیت موجود واحدهای تولیدی به همراه تامین نیاز صنایع کشور، دست در دست هم دهیم و بدون احتکار نیاز صنعت را به مواد اولیه و در راستای «جهش تولید» فراهم کنیم.
مرتاض گفت: وقتی موانع بسیاری پیش روی واردات باتری فرسوده در کشور وجود داشته باشد، بهتر است عطای واردات را به لقای آن بخشید. ما نمیتوانیم باتری فرسودهای وارد کنیم که صرفه اقتصادی ندارد. انتظار ما از مسئولین ذیربط این است که در این زمینه تمهیدات لازم را اتخاذ نمایند تا واحدهای تولیدی بتوانند با فراغ بال به تولید محصول مورد نظر دست بزنند.
اهمیت دوران امروز به ما نشان میدهد که باید در راستای حفظ ظرفیت تولید شمش سرب در کشور تلاش بیشتری صورت پذیرد تا هیچگونه خللی در مصرف داخلی این محصول استراتژیک ایجاد نشود.