مدیر امور برق و نیروگاه مجتمع مس سرچشمه گفت: مجتمع مس سرچشمه با برنامهریزی مدون و دانش فنی مهندسان مجرب، توانسته در ماههای اوج مصرف برق در فصل تابستان، میزان مصرف خود را به حداقل برساند و علاوه بر کمک به شرکت برق منطقهای در تولید برق، مشمول پاداش نیز شده است.
فرخ مرتضوی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین»، اظهار داشت: مجتمع مس سرچشمه دو نیروگاه گازی و حرارتی دارد و به عبارت دیگر این مجتمع دارای مولدهای تولید برق اختصاصی است.
نیروگاه گازی این مجتمع دارای پنج توربین با ظرفیت اسمی ۲۵ مگاوات و ظرفیت واقعی ۱۵٫۳ مگاوات است و این تفاوت در میزان ظرفیت واقعی و اسمی، به دلیل وجود اختلاف ارتفاع مجتمع مس سرچشمه از سطح دریا به اندازه دو هزار و ۴۰۰ متر است.
ما اغلب در طول سال یکی از توربینها را در یکی از حالتهای اورهال، سرویسهای دورهای و یا بازدید داغ قرار میدهیم و در کل چهار توربین در مدار فعالیت میکند و این دلیل دیگری برای اختلاف ظرفیت اسمی و واقعی نیروگاه گازی مجتمع است.
وی افزود: فقط در ماههای تیر و مرداد، هر پنج توربین کار میکنند و در این دو ماه از تمام ظرفیت توربینها استفاده میکنیم. شرکت توانیر در تابستان که فصل اوج مصرف برق است صنایع و کارخانههای پر مصرف را مشمول رژیم برق قرار میدهد، بنابراین ما با به کارگیری هر پنج توربین، علاوه بر کمک به برق منطقهای، مشمول جریمه در فصل تابستان نمیشویم.
مدیر امور برق و نیروگاه مجتمع مس سرچشمه تصریح کرد: در نیروگاه حرارتی نیز دو توربین بخار وجود دارد، ظرفیت اسمی هر توربین ۱۲٫۵ مگاوات و ظرفیت واقعی آنها ۱۰ مگاوات است. تولید نیروگاه حرارتی با گازی متفاوت بوده و بخار نیروگاه حرارتی بستگی به میزان تولید بخار واحد ذوب دارد.
قبلتر، عملیات ذوب با کورههای ریورب انجام میشد اما در حال حاضر، کورههای فلش جایگزین کورههای پیشین شدهاند. اگر این کورهها بخاری معادل ۹۰ تن در ساعت تولید کنند، میتوان ۲۰ مگاوات برق تولید کرد.
مرتضوی بیان کرد: میزان مصرف برق مجتمع مس سرچشمه، ۱۳۵ مگاوات است و ۵۵ درصد برق مورد نیاز مجتمع را خود تولید میکنیم اما با افتتاح کارخانه تولید اسید سولفوریک، بخشی از میزان برق تولیدی جهت فرآیند تبدیل دود خروجی از واحد ذوب فلش به اسید، به این واحد اختصاص یافته است.
در نتیجه، اکنون حدود ۵۰ درصد برق مجتمع را میتوانیم تامین کنیم.
وی عنوان کرد: شرکت برق منطقهای در اردیبهشت ماه، تفاهمنامههایی را با کارخانهها و واحدهای بزرگ جهت کاهش مصرف برق در ماههای تیر و مرداد تنظیم کرد. ما در مجتمع مس سرچشمه طبق این تفاهمنامه با تدابیر درست توانستیم علاوه بر کنترل برق مصرفی مجتمع در ماههای اوج مصرف، در تولید برق به شرکت برق منطقهای نیز کمک کنیم و در سال ۹۷ موفق به دریافت پاداشی معادل ۳٫۸ میلیارد تومان از برق منطقهای استان شدیم.
در اردیبهشت ماه سال جاری نیز، مجموعه مس سرچشمه و شرکت برق منطقهای، سه تفاهمنامه تحت عنوان «طرح پاسخگویی بار» را امضا کردند که در تیر و مرداد ماه امسال اجرایی شد.
فرخی در پایان خاطرنشان کرد: مجتمع مس سرچشمه فصل تابستان را با مدیریت صحیح در واحدهای تغلیظ، معدن و نیروگاهها به بهترین شکل ممکن پشت سر گذاشته است. طبق این تفاهمنامهها، واحدهای تغلیظ و معدن، زمان اورهال را به تیر و مرداد ماه موکول میکنند که این موضوع باعث کاهش مصرف برق میشود. امسال مجموعه نه تنها مصرف برق را به حداقل رسانده، بلکه میزان برق تولید شده را در اختیار برق منطقه قرار داده است.