صنعت بازیافت باتری در جهان شاهد تحولی پویاست که به نظر میرسد هشت اتفاق مهم در شکلگیری چشمانداز این صنعت در گذار به انرژی تجدیدپذیر نقش عمدهای داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، صنعت بازیافت باتری با تحولی پویا روبهرو است و در همین راستا هشت اتفاق کلیدی چشمانداز صنعت مذکور را در گذار به انرژی تجدیدپذیر تحت تاثیر قرار خواهد داد. جولیا هارتی، تحلیلگر بخش انرژیهای سبز در موسسه «Fastmarkets»، تحلیل خود از این هشت اتفاق را بیان کرده است که در ادامه گزارش به تفصیل به آن اشاره خواهد شد.
- وضعیت مازاد عرضه فلزات حیاتی مورد استفاده در تولید باتری منجر به کاهش قیمتها شده است.
- افت قیمتهای این فلزات، کاهش شاخص قابل فروش قیمت فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده را به دنبال خواهد داشت.
- کاهش حجم تقاضا برای فلزات مورد استفاده در تولید باتری منجر به کاهش نرخ بهرهبرداری در صنعت بازیافت میشود.
- افزایش استفاده از فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده، با روند کاهش ظرفیت فرآوری فلزات حیاتی اولیه به کار رفته در تولید باتری مواجه خواهد شد.
- شاخص قابل فروش قیمت فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده تا سال ۲۰۲۶ قبل از ثبت یک روند جهشی چشمگیر، همچنان در محدوده کاهشی باقی خواهد ماند.
- قیمتهای مبنای پیشنهادی فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده طی ۱۰ سال آینده افزایش خواهند یافت.
- افزایش ثبت قراردادهای مشارکتی استراتژیک در صنعت بازیافت ایالات متحده آمریکا و اروپا اهمیتی فزاینده پیدا خواهند کرد.
- آن دسته از شرکتهایی که هوشمندانه و با برنامهتر رفتار کنند، در شرایط رکود اقتصادی در صنعت بازیافت باتری جان سالم به در خواهند برد.
وضعیت مازاد عرضه فلزات حیاتی مورد استفاده در باتری
افزایش قیمت فلزات حیاتی به کار رفته در تولید باتری در سال ۲۰۲۲، منجر به رشد حجم عرضه این فلزات در بازار شد. با این وجود، افزایش حجم عرضه فلزات حیاتی همچون لیتیوم، نیکل و کبالت به بازار که در تولید باتری بهکار میروند، وضعیت مازاد عرضه را به دنبال داشت و بر همین اساس قیمت این فلزات کاهش یافت.
در همین راستا، موسسه «Fastmarkets» با توجه به وضعیت مازاد عرضه فلزات مذکور و به دلیل چشمانداز اقتصادی ضعیفتر و فروش کمتر از حد انتظار خودروهای الکتریکی، رقم پیشبینی شده خود مبتنی بر حجم تقاضا برای استفاده از باتریها را حدود ۴ تا ۷ درصد کاهش داد. با این حال، انتظار میرود که فرایند گذار به انرژیهای تجدیدپذیر تاثیر مثبت خود بر رشد تقاضا برای باتریها و به تبع آن استفاده از فلزات حیاتی را بگذارد که این مسئله میتواند به معنای تاثیرپذیری کمتر صنعت باتری از مسائل کلان اقتصادی تفسیر شود.
نوسانات قیمت فلزات حیاتی به کار رفته در تولید باتری
افت قیمتهای فلزات حیاتی
طبق ارزیابی موسسه «Fastmarkets»، شاخص قابل فروش کربنات لیتیوم معادل در بازه زمانی ۱۹ سپتامبر ۲۰۲۳ تا ۲۰ فوریه ۲۰۲۴ با ثبت روند کاهشی، رقمی معادل ۴۷ درصد هزینه تحویل محموله در بنادر اصلی چین، کره جنوبی و ژاپن با تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (cif) و برای قیمت نقدی نیکل و کبالت بورس فلزات لندن، به ترتیب رقمی معادل ۱۷ درصد و ۸ درصد هزینه تحویل محموله در بندر نوتردام اعلام شد.
همچنین شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده نیکل کبالت منگنز «NCM» و نیکل کبالت آلومینیوم «NCA» پس از پشت سر گذاشتن یک روند صعودی در ماه جولای ۲۰۲۳ و ثبت روندی کاهشی پس از آن، رقمی معادل ۸۱٫۵ درصد هزینه تحویل محموله در بنادر کره جنوبی با تقبل هزینه ارسال توسط خریدار (cif) ارزیابی شد. این رقم شاخص قابل فروش در سال ۲۰۲۴، در محدودهای معادل ۶۵٫۵ درصد و ۶۸ درصد هزینه تحویل محموله در بندر مذکور در نوسان بود.
قیمتهای مبنای پیشنهادی فلزات حیاتی موجود در باتریهای مستهلک شده نیکل کبالت منگنز «NCM» و نیکل کبالت آلومینیوم «NCA» با شرط تحویل در بنادر کره جنوبی، رقمی حدود ۶ هزار و ۵۹۰ دلار در هر تن در ماه آگوست ۲۰۲۳ گزارش شد که در مقایسه با قیمت دو هزار و ۸۸ دلار به ازای هر تن ثبت شده در تاریخ ۱۴ فوریه ۲۰۲۴ روند نزولی را نشان داد.
شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده
کاهش حجم تقاضا برای فلزات مورد استفاده در باتری
افزایش قیمت فلزات حیاتی در سال ۲۰۲۳، بسیاری از شرکتهای تازه تاسیس را ترغیب به ورود به بازار بازیافت کرد. به دلیل نیاز به سرمایهگذاری کمتر و زمان مورد نیاز کوتاهتر برای دریافت مجوزهای مربوطه، سرعت راهاندازی واحدهای خردایش قراضه به ویژه در اروپا و ایالات متحده آمریکا بسیار افزایش یافته است.
موسسه «Fastmarkets» هزینههای تخمینی راهاندازی مراکز تفکیک، تخلیه و انتقال قراضه، واحدهای خردایش و هزینه راهاندازی واحدهای پالایش هیدرومتالورژی را به ترتیب حدود سه میلیون پوند، ۳۰ میلیون پوند و ۳۰۰ میلیون پوند اعلام کرد. طبق بررسیهای انجام شده، موسسه مذکور زمان لازم برای دریافت مجوزهای واحدهای خردایش قراضه را حدود یک تا دو سال ارزیابی کرد.
ایجاد وضعیت ظرفیت مازاد در واحدهای خردایش، منجر به افزایش رقابت شدید در بازار قراضه باتریها شده است. به نظر میرسد قیمت قراضه باتریها به اندازه قیمتهای فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده تحت تاثیر قرار نگرفته است. وجود نوسان در روند عرضه فلزات حیاتی اولیه و در ادامه افت حجم تقاضا برای این فلزات، شماری از واحدهای فرآوری را مجبور کرد برای تامین نیاز بازار با تولیدکنندگان فلزات حیاتی اولیه به رقابت بپردازند.
علاوهبراین، برخی از واحدهای فرآوری تلاش میکنند محموله فلزات حیاتی به کار رفته در تولید باتری خود را با حداقل ۲۰ درصد تخفیف عرضه کنند. از آنجایی که قیمتهای فلزات حیاتی بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده یک ماه دیرتر از فلزات حیاتی اولیه نوسانات قیمتی را تجربه خواهد کرد، از این رو قبل از کاهش هزینههای مواد اولیه، محصولات تولیدی در واحدهای فرآوری روند نزولی را به خود میبیند. تمام این مسائل منجر به کاهش حاشیه سود همراه با زیاندهی و افت نرخ بهرهبرداری برای شماری از واحدهای خردایش قراضه و واحدهای فرآوری فلزات اولیه شده است.
افزایش استفاده از فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده
انتظار میرود استفاده از قراضه فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده تا سال ۲۰۳۳ با افزایشی تصاعدی روبهرو شود و پیشبینی شده است حجم عرضه باتریهای مستهلک برای تامین مواد اولیه واحدهای خردایش، روند صعودی به خود بگیرد.
با این حال، از آنجایی که سرعت عرضه باتریهای مستهلک از سرعت افزایش ظرفیت تولید واحدهای فرآوری اعلام شده فعلی بیشتر است، انتظار میرود میزان ظرفیت تولید واحدهای فرآوری بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده با کاهش مواجه شود.
در همین راستا، لازم به توضیح است که واحدهای پالایشی با برخی چالشها نظیر افزایش هزینههای سرمایهای، سردرگمی سرمایهگذاران، مشکلات دستیابی به خلوص صنعتی مورد نیاز در تولید فلزات به کار رفته در باتریها، وجود برخی از ناخالصیها مانند فلوئور و فلزات سنگین در فرایند تولید و مشکلات دریافت مجوزها و چالشهای مربوط به دفع ضایعات مواجه هستند.
ظرفیت بازیافت فلزات بازیافتی در باتریهای مستهلک شده
شاخص قابل فروش قیمت فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده
طبق ارزیابی صورت گرفته از سوی موسسه «Fastmarkets» در ماه مارس ۲۰۲۴، وابستگی میان شاخص قیمت کربنات لیتیوم به کار رفته در تولید باتریها و شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده نیکل کبالت منگنز «NCM» و نیکل کبالت آلومینیوم «NCA» با شرط تحویل در بنادر کره جنوبی افزایش یافته است. دلیل این مسئله را میتوان به استفاده از میانگین قیمت فلزات در ماههای پیشین در ثبت قرارداد فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده با در نظر گرفتن شاخص قابل پرداخت آنها مرتبط دانست.
این بدان معناست هنگامی که قیمت کربنات لیتیوم معادل کاهش یابد، یک ماه بعد شاخص قابل پرداخت فلزات حیاتی بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده با روندی نزولی مواجه خواهد شد. بر همین اساس، پیشبینی میشود که قیمت کربنات لیتیوم معادل (LCE) پس از پشت سرگذاشتن روند نزولی تا سال ۲۰۲۴، روندی افزایشی را تا سال ۲۰۲۶ دنبال خواهد کرد. علاوهبراین، انتظار میرود شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده نیکل کبالت منگنز «NCM» و نیکل کبالت آلومینیوم «NCA» با شرط تحویل در بنادر کره جنوبی تا سال ۲۰۲۶ و قبل از ثبت روندی صعودی، کاهش را تجربه کند.
ارتباط قیمت کربنات لیتیوم معادل و شاخص قابل پرداخت فلزات حیاتی بازیافتی
قیمتهای پیشنهادی فلزات بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده
پیشبینی میشود روند قیمت نقدی نیکل بورس فلزات لندن که از سال ۲۰۱۹ آغاز شده است، همچنان تا سال ۲۰۲۴ در محدوده کاهشی خود در نوسان باشد و پس از آن روندی افزایشی را تجربه کند.
البته این قضیه برای فلز کبالت با توجه رشد شدید قیمت آن تا سال ۲۰۳۴ و به دلیل وضعیت کسری تولید، کمی متفاوتتر خواهد بود. طبق ارزیابیهای صورت گرفته از قیمت احتمالی کربنات لیتیوم، نیکل و کبالت، انتظار میرود شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده نیکل کبالت منگنز و نیکل کبالت آلومینیوم با شرط تحویل در بنادر کره جنوبی تا سال ۲۰۳۴ با افزایش همراه باشد.
شاخص قابل فروش نیکل و کبالت بازیافتی موجود در باتریهای مستهلک شده
افزایش ثبت قراردادهای مشارکتی در صنعت بازیافت
زنجیره ارزش ایالات متحده آمریکا و اروپا از تعداد زیادی از شرکتهایی با مقیاس کوچکتر تشکیل شده که این مسئله تمایل شرکتها را برای ثبت قراردادهای مشارکتی استراتژیک به طور فزایندهای افزایش داده است. این گونه مشارکتها دسترسی شرکتها به منابع مالی، بازار جدید و شبکه گستردهتری از زنجیره تامین را فراهم میکند.
در همین راستا، شرکتهای کوچکمقیاس به دنبال مشارکت با شرکتهای بزرگتر برای جذب سرمایهگذاری و استفاده از زنجیره ارزش هستند تا بتوانند در عرصه رقابت با دیگر شرکتها، خودی نشان دهند. علاوهبراین، شرکتهایی که در صنعت بازیافت حضور ندارند، تلاش میکنند تا به زنجیره ارزش در این صنعت به بهترین شکل و نحوه ممکن دسترسی داشته باشند.
بر همین اساس، شرکتهای آسیایی به دنبال شراکت با شرکتهای اروپایی کوچکمقیاس که مجوزهای لازم را دریافت کردهاند، هستند تا بتوانند با کمک آنها وارد بازار اروپا شوند. همچنین سرمایهگذاران به دنبال همکاری با شرکتهایی هستند که بهترین پتانسیل رشد را داشته باشند؛ چنین مشارکتهای استراتژیکی احتمالا از طریق فرایند ادغام و اکتساب شکل خواهد گرفت. در همین راستا میتوان به مشارکت شرکتهای آسیایی همچون شرکت خودروسازی «BYD» و شرکت تولیدکننده باتری «CATL» که از این نظر نسبت به شرکتهای دیگر در سراسر جهان حدود پنج تا ۱۰ سال زودتر دست به این اقدام زدهاند، اشاره کرد.
لازم به ذکر است که هماکنون در صنعت بازیافت ایالات متحده آمریکا، واحدهایی چون واحد جمعآوری قراضه باتری که کار تفکیک، تخلیه و انتقال قراضهها را انجام میدهد، واحد خردایش قراضهها، واحدهای فرآوری، واحد تولیدکننده ماده فعال کاتدی «CAM» و ماده فعال کاتد «pCAM» وجود دارد. در نهایت محصول ساخته شده در این واحدها در کشور آمریکا احتمالا به برخی کشورهای آسیایی منتقل میشود تا قبل از استفاده در تولید باتری خودروی الکتریکی، به سلول باتری تبدیل شده و سپس مجددا به کشورهای غربی صادر شوند.
بازار فلزات حیاتی به کار رفته در تولید باتری و بازار بازیافت با چالشهای کوتاهمدتی روبهرو هستند اما به نظر میرسد این دو بخش رشد چشمگیری را در بلندمدت تجربه کنند.
اخیرا تعداد شرکتهای تازه تاسیس فعال در صنعت بازیافت، روندی صعودی به خود گرفته است و انتظار میرود رقابت میان این شرکتها با افزایش روبهرو شود. در چنین بازاری که تعداد شرکتهای فعال در آن روزبهروز در حال افزایش است، شرکتهایی توان ادامه فعالیت خواهند داشت که یک سری برتری نسبت به دیگر شرکتها داشته باشند. برخی از مهمترین این ویژگیها عبارتند از:
- ثبت قراردادهای پیش فروش به منظور تامین مواد اولیه و انسجام در انتقال محمولههای سفارش داده شده مصرفکنندگان
- برخورداری از دانش تولید محصولات در صنایع پاییندستی
- بهکارگیری فناوریهای مدرن همگام با استفاده از فلزات با نرخ بازیابی بالاتر
- امکان دریافت مجوزهای مربوطه و غلبه بر چالشها و تاخیرهای به وجود آمده در طول بازرسیهای انجام شده از سوی سازمانهای ناظر
- ثبت قراردادهای مشارکتی استراتژیک
- افزایش دسترسی به منابع مالی در زمان مواجه با رکود اقتصادی در کوتاهمدت
انتهای پیام//