پانزدهمین همایش علمی مهندسی معدن با حضور جمعی از فعالان و اساتید بخش معدن در دانشگاه امیرکبیر تهران برگزار شد.
در این مراسم، دکتر راضیه لک رئیس سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی، نادعلی اسماعیلی رئیس سازمان نظام مهندسی معدن، محمدرضا بهرامن رئیس خانه معدن ایران، اردشیر سعدمحمدی عضو هیئتعامل ایمیدرو، مهرداد اکبریان رئیس انجمن سنگآهن، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی نیز حضور داشتند.
در ابتدای همایش مهندسی معدن، دکتر لک با بیان اینکه سازمان زمینشناسی برنامههایی را برای جهش در اکتشافات معدنی دارد، گفت: اکتشاف معدن در کشور در جایگاه شایسته خود نیست و به همین منظور باید لایههای اطلاعاتی زمینشناسی برای توسعه شناسایی معدن استفاده شود. رئیس سازمان زمینشناسی افزود: اکتشافات عمیق در کشور تا کنون صورت نگرفته و تمامی معادن کشف شده سطحی هستند.
قصد داریم با آخرین فناوریهای جدید در زمینه اکتشاف ذخایر پنهانی و عمیق، بهویژه ژئوفیزیک هوایی به اکتشاف ذخایر عمیق بپردازیم. وی همچنین خاطرنشان کرد: اطلاعات بسیاری از سوی سازمان زمینشناسی منتشر شده، اما نحوه انتشار و نوع دادهها ممکن است برای معدنکاران قابل استفاده نباشد. پس از اکتشاف اولیه، دادههای زمینشناسی در اختیار متقاضیان قرار میگیرند و در پایگاه دادههای علوم زمین منتشر میشوند.
لک در پایان گفت: ارتباط صنعت با دانشگاه ضعیف است و روحیه پژوهشی در دانشگاه، در بخش صنعت مغفول مانده است. سازمان زمینشناسی در راستای ارتباط صنعت و دانشگاه، از ایدهها و طرحهای پژوهشی حمایت معنوی و مادی میکند.
وی با بیان اینکه اگر قرار است بخش معدن توسعه یابد، باید نگاه به بخش معدن تغییر کند، اظهار داشت: چین درمجموع ۵۲ واحد تولید فولاد دارد که چند واحد آن ۲۰ میلیون تنی هستند. در حالی که ایران در سال گذشته ۲۰ میلیون تن فولاد تولید کرد. قدر مسلم قیمت تمام شده در یک واحد ۲۰ میلیون تن نسبت به یک واحد ۸۰۰ هزار تنی کمتر است.
بهعنوان مثال دیگر واحد آروبیس در هامبورگ ۴۶۰ هزار تن کاتد از کنسانتره وارداتی تولید میکند. درحالی که در کشور ما دعوا بر سر رفتن یا نرفتن به سمت کاتد است. میزان تولید زغالسنگ در جهان در طول یک سال ۷ میلیارد تن برآورد میشود که از این میان، سهم چین ۳ میلیارد تن است. اما در ایران سالانه کمتر از ۲ میلیون تن زغالسنگ تولید میشود.
ضمن اینکه زغالسنگ تنها محصولی است که قیمت آن در کشور نصف قیمت جهانی است. عضو هیئتعامل ایمیدرو زیرساخت را از جمله چالشهای توسعه معدن دانست و خاطرنشان کرد: برای تحقق چشمانداز ۱۴۰۴ کشور نیازمند ۱۳ میلیارد یورو سرمایهگذاری در زیرساخت هستیم. در حال حاضر، ۱۳ هزار کیلومتر ریل در کشور وجود دارد که باید به ۲۵ هزار کیلومتر برسد. در سال گذشته ۸۰ میلون تن سنگآهن در کشور تولید شد، در حالی که در افق، ۱۴۰۴ نیاز به ۱۶۰ میلیون تن سنگآهن وجود دارد.
در ادامه این همایش، اکبریان رئیس انجمن سنگآهن، دکتر کتیبه رئیس دانشکده مهندسی معدن امیرکبیر، ناصرنیا رئیس سابق سازمان نظام مهندسی معدن ایران و جمعی دیگر از فعالان و اساتید حوزه معدن به سخنرانی پرداختند.
در پایان پانزدهمین همایش علمی مهندسی معدن از جمعی از فعالان و نخبگان این حوزه تقدیر بهعمل آمد و یک پنل تخصصی در خصوص چالش بازسازی معادن در ایران و چالشهای پیش رو با حضور شکوری، پرورش، اسماعیلی و ناصرنیا برگزار شد.