بخشنامه جدید بانک مرکزی مبنی بر تقسیم کـردن صادرکننـدگان بـه سـه گـروه ارزی، صـدای اعتـراض و انتقـاد ایـن قشـر را بلنـد کـرده اسـت، تـا جایـی کـه برخـی معتقدنـد ایـن اقـدام میتواند به توقف صادرات غیر نفتی منجر شود.
بـه گـزارش «فلـزاتآنلاین» و به نقـل از ایرنا، بانک مرکزی به تازگی در بخشنامهای چگونگی بازگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشـور را ابلاغ کرد؛ طبق این بخشـنامه همه صادرکنندگان کالا و خدمات مکلف به ارائه تعهد بابت برگشت ارز حاصـل از صـادرات خـود بـه چرخـه اقتصـادی کشـورند، همچنیـن بانـک مرکـزی مکلـف اسـت بهطـور صـرف بـرای واردات کالا و خدمـات صادرکنندگانی تخصیص و تامین ارز کند که نحوه بازگشت ارز آنها به چرخه اقتصادی کشور مطابق سـاختار مربوطـه بازگشـت ارز حاصـل از صـادرات صادرکنندگانی باشد که مجموع صادرات سالانه آنها تا یک میلیون یورو، بیش از یک میلیون یورو تا ۳ میلیون یورو، بیش از ۳ میلیون یورو تا ۱۰ میلیون یورو و بیش از ۱۰ میلیون یورو مشخص شده است.
براساس این بخشنامه، همه صادرات انجام شده از ۲۲ فروردین ماه ۹۷ مشمول این مصوبه است.
وی افـزود: »براسـاس ایـن بخشـنامه، بایـد صادرکننده پول را به نیما وارد کشور کند در حالی که سـامانه نیما از نظر خریداران خارجی شـناخته شده نیست و صادرکننده نمیتواند با ارز نیمایی پول وارد کشور کند؛ در واقع شرکتهای وابسته به دولت میتوانند با سامانه نیما کار کنند.
وی افـزود: بـرای صـادرات بایـد بانـک مرکـزی بانکی را به ما معرفی کند تا پول واریز شود در غیر این صورت از ما جنس خریداری نمیکنند. وی تصریـح کـرد: طبـق نظـر بانـک مرکـزی ایـن
بخشنامه از ۲۰ فرودین ماه معتبر است در حالی که قانون عطف ما به سبق نمیشود و باید در ابتدای مهرمـاه اجرایـی میشـد؛ در واقـع ایـن اقـدام غیرقانونی است.
عسـگر اولادی گفـت: بـا وجـود شـرایط سـخت صادرات در تحریمها و بخشنامههای اخیر دولت، ۲۰ روز اسـت کـه صـادرات را تعطیـل کـرده و کاری انجام نمیدهیم.
بـا وجـود اینکـه ایـن گـروه از ارز نیمایـی معـاف هستند اما باید صادرات در مقابل واردات یا تبدیل ارز توسط صرافیها داشته باشند، درحالی که این گـروه ثبـت سـفارش خـود را بـا ارز نیمایـی انجـام میدهند بنابراین نیازی به ارز آزاد نیست که بیش از ۳ هزارتومان گرانتر بخرند.
وی اضافـه کـرد: در بحـث تبدیـل ارز توسـط صرافیها نیز این ابهام توسط بانک مرکزی مشخص نشده که با چه قیمتی معامله شود. جلال پور گفت: طبق بخشنامه بانک مرکزی، صادرکننـدگان زیـر یک میلیون یـورو میتواننـد ارز آزاد دریافـت کننـد اما صادرکنندگان بزرگ بایـد ۹۰ درصد ارز خود را به سامانه نیما بدهند.
وی برایـن بـاور اسـت کـه بخشـنامه اخیـر بانک مرکزی، صادرکنندگان بزرگ که بیش از ۱۰ میلیون یـورو صـادرات دارنـد و سـالها تلاش کـردهانـد بازارهای صادراتی خوبی برای کالاهای ایرانی پدید بیاورند را از چرخه صادرات خارج کند ودر مقابل، صادرکنندگان خرد و تازه کار وارد عرصه میشـوند که نه تنها اطلاع درستی از صادرات ندارند بلکه به دنبـال سـودهای کلان و آنـی بـوده کـه در نتیجـه صادرات رقابتی نخواهد بود.
وی اظهارداشـت: همچنیـن ایـن بخشنامه، راههـای تخلف، تقلـب و قاچاق را برای سـودجویان فراهم خواهد کرد.