شرکت کک طبس در حال برنامهریزی، راهاندازی باتری سه و چهار و رسیدن به دو سوم ظرفیت کارخانه یعنی ۳۰۰ هزار تن در سال است. این دو باتری پس از طی دوره پیشگرم در دی و بهمن ماه امسال، در اواسط اسفند ماه امسال به بهرهبرداری خواهد رسید.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از روابط عمومی شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات، کک متالورژی، محصول کربن تصفیهشده است که در درجه حرارت بسیار بالا، تحت فشار و در زمان مشخصی از زغالسنگ تولید و در فرایندهای ساخت آهن و فولاد به عنوان سوخت عامل احیاکننده استفاده میشود. سنگآهن که به صورت ترکیب آهن و اکسیژن وجود دارد، برای تهیه فولاد باید خالص شود و این عمل خالصسازی با استفاده از کک متالورژی صورت میگیرد.
ککی که در کوره بلند «BF-BOF» سوزانده میشود، کربنی را تامین میکند که باعث احیا اکسید آهن یعنی جداسازی اکسیژن از سنگآهن و ترکیب آن با کربن و آزاد شدن به شکل گاز کربن دیاکسید میشود. این فرایند احیا، خود انرژی گرمایی بسیار زیادی تولید میکند. رساندن دمای کوره به حدود یک هزار و ۶۰۰ تا یک هزار و ۷۰۰ درجه سانتیگراد که باعث ذوب سنگآهن میشود. سایر عناصری که در ترکیب سنگآهن وجود دارد را به شکل تفالههای مذاب سرباره از کوره خارج میکند. در صنعت ککسازی انواع متفاوتی از ککها ممکن است در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
شرکت کک طبس، یکی از شرکتهای گروه سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات که از سال ۱۳۹۳ آغاز بهکار کرده است، انواع مختلف کک، کک متالورژی، کک ریختهگری و کک فروآلیاژی را در سایزها و آنالیزهای مختلف تولید و عرضه میکند.
این شرکت در حال حاضر دارای ۶ باتری با مجموع ظرفیت اسمی ۴۵۸ هزار تن در سال و باتری یک و دو کارخانه با ظرفیت کامل ماهانه ۱۰ هزار تن در حال فعالیت است.
همچنین خط دانهبندی این شرکت تکمیل شده است که به معنای تناژ تولید بیشتر برای ارائه محصولات در سایزهای مختلف پنج تا ۱۵ و ۱۵ تا ۳۰ به فولادسازان «EAF» کوره قوس الکتریکی است.
فناوری بهکارگرفته شده در کارخانه کک طبس از نوع روش بازیافت حرارتی است که مزیت آن نسبت به روش کوره بلند اینکه این تکنولوژی قابلیت استفاده از کک با گریدهای مختلف و حتی خلوص پایین را دارد.
مزیت دیگر این روش، سبز بودن آن است که هیچ ماده مضری را وارد محیط زیست نمیکند. محصول جانبی این تکنولوژی، حرارتی است که میتواند در تولید برق مورد استفاده قرار گیرد. همین موضوع سبب شده است تا مطالعات راهاندازی یک نیروگاه بازیافت حرارتی «WHR» با ظرفیت ۴۵ مگاوات ساعت برق توسط این شرکت انجام گیرد و توجیهپذیری اقتصادی آن بررسی شود و در حال حاضر این پروژه در مرحله تامین سرمایه قرار دارد.
عمده محصولات این شرکت، مورد استفاده کارخانههای فولادسازی به روش کوره بلند و نیز قوس الکتریکی است. همچنین شرکتهای تولیدکننده فروآلیاژها و ریختهگری نیز مشتری محصولات کک طبس هستند.
از طرحهای مهم توسعهای دیگر این مجموعه میتوان به نیروگاه برج خنککننده «CDQ» با ظرفیت ۲۰ مگاوات ساعت، کارخانه تولید بریکت کک متالورژی، احداث خط راهآهن داخل کارخانه و اتصال به شبکه ریلی کشور و ایستگاه تخلیه و بارگیری مواد، اخذ مجوز بهرهبرداری معادن زغالسنگ ککشو و حرارتی و احداث کارخانه زغالشویی اشاره کرد.
انتهای پیام//