میزان تولید برق جهانی از مزارع خورشیدی در ماه می ۲۰۲۴ در مقایسه با میزان تولید برق از مزارع بادی فراتر رفته است. آمار ارائه شده در این زمینه نشان میدهد که در حال حاضر انرژی خورشیدی به منبع اصلی تولید برق از انرژهای تجدیدپذیر در مقیاس جهانی تبدیل شده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، بر اساس گزارش اندیشکده «Ember»، میزان تولید برق از انرژی خورشیدی در ماه می ۲۰۲۴ حدود ۱٫۶۵ تراوات ساعت (TWh) و در ماه ژوئن سال مذکور حدود ۹٫۵۷ تراوات ساعت از میزان تولید برق در نیروگاههای بادی در جهان فراتر رفت.
در همین راستا، اگرچه دادههای مربوط به میزان تولید جهانی برق از انرژی خورشیدی برای ماه جولای ۲۰۲۴ هنوز منتشر نشده است اما به احتمال زیاد میزان تولید برق از مزارع خورشیدی در ماه مذکور با توجه به روند افزایشی اعلام شده برای ماه ژوئن ۲۰۲۴ که در آن تولید برق از انرژی خورشیدی در سراسر نیمکره شمالی به بالاترین حد خود رسید، بیشتر خواهد بود.
ارزیابی دادههای اولیه ماه آگوست ۲۰۲۴ نشان میدهد که احتمالا برتری میزان تولید انرژی خورشیدی در جهان نسبت به تولید انرژی از مزارع بادی ادامه خواهد یافت. دلیل ارائه چنین پیشبینی را میتوان به افزایش میزان تولید انرژی در ماه آگوست به عنوان دومین ماهی که تولید برق از این نیروگاهها به اوج خود میرسد و همچنین به کاهش سرعت باد که منجر به کاهش برق تولیدی از مزارع بادی میشود، نسبت داد.
لازم به ذکر است که پیش از این، میزان تولید برق از انرژی خورشیدی تنها در ماههای آگوست و ژوئن سال ۲۰۲۳ از میزان تولید برق از انرژی بادی فراتر رفته و هرگز قبل از این تاریخ چنین اتفاقی در چنین سطح تولید بالایی از انرژی در نیروگاههای خورشیدی و بادی رخ نداده بود.
افزایش میزان تولید جهانی برق از انرژی خورشیدی در تابستان سال ۲۰۲۴
با این وجود، به نظر میرسد زمانی که میزان تولید برق از مزارع خورشیدی از ماه سپتامبر به دلیل تغییر زاویه تابش خورشید کاهش یابد، میزان تولید انرژی از نیروگاههای بادی دوباره جایگاه خود را به عنوان بیشترین انرژی تجدیدپذیر مورد استفاده در تولید برق در سطح جهانی باز پس بگیرد. گفتنی است میزان تولید انرژی از مزارع بادی در ماه سپتامبر به دلیل افزایش سرعت باد، همزمان با آغاز فصل پاییز و زمستان در سراسر قارههای اروپا، آمریکای شمالی و شمال آسیا روند صعودی به خود خواهد گرفت.
به طور کلی برای سال ۲۰۲۴، پیشبینی میشود میزان کل تولید برق از انرژی بادی حدود ۳۰ درصد بیشتر از میزان کل تولید انرژی از مزارع خورشیدی باشد. دلیل ارائه چنین پیشبینیای را میتوان به افزایش میزان تولید برق از مزارع بادی در طول فصل زمستان نسبت داد. لازم به ذکر است که میزان تولید انرژی از مزارع بادی نسبت به میزان تولید انرژی از مزارع خورشیدی در فصل زمستان، دو برابر افزایش را به ثبت خواهد رساند.
کاهش میزان اختلاف در تولید برق از انرژیهای خورشیدی و بادی
مزارع بادی برای بیش از ۲۰ سال، بزرگترین منبع تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر بودهاند. در همین راستا، میزان تولید برق از انرژی بادی در سال ۲۰۲۳، حدود دو هزار و ۳۱۱ تراوات ساعت اعلام شد که رقم بالاتری نسبت به میزان یک هزار و ۶۳۲ تراوات ساعت برق تولید شده از طریق انرژی خورشیدی بود.
شایان ذکر است که میزان تولید انرژی از مزارع خورشیدی در طول پنج سال گذشته، دو برابر افزایش را نسبت به مزراع بادی تجربه کرده که این مسئله تا حد زیادی به دلیل کاهش هزینه و زمان راهاندازی سریعتر مزارع خورشیدی نسبت به مزارع بادی بوده است.
در همین رابطه، ظرفیت تولید برق از انرژی خورشیدی نسبت به ظرفیت تولید برق از نیروگاههای بادی پیشی گرفته و از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳، حدود ۱۸۸ درصد افزایش را در مقایسه با رشد ۸۰ درصدی نیروگاههای بادی در بازه زمانی مذکور به ثبت رسانده است.
این روند رو به رشد ظرفیت تولید انرژی در نیروگاههای خورشیدی در مقایسه با نیروگاههای بادی در سال ۲۰۲۴ نیز ادامه دارد و بر اساس آن میزان تولید برق از انرژی خورشیدی در نیمه اول سال ۲۰۲۴ نسبت به نیمه اول سال ۲۰۲۳، حدود ۲۶٫۵ درصد افزایش را تجربه کرده که در مقایسه با رشد ۸ درصدی تولید برق از انرژی بادی، افزایش به مراتب بیشتری داشته است.
به نظر میرسد رشد ظرفیت تولید انرژی از مزارع خورشیدی در کشورهای کلیدی از جمله چین، ایالات متحده آمریکا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا نسبت به تولید برق از مزارع بادی با سرعت بیشتری ادامه پیدا کند.
نتایج ارزیابیهای ارائه شده از سوی تحلیلگران اندیشکده «Ember» نشان میدهد میزان تولید برق از مزارع خورشیدی به طور منظم از میزان تولید برق از مزارع بادی برای دورههای زمانی طولانیتری هر ساله، به ویژه در طول تابستان در نیمکره شمالی زمین که میزان تولید انرژی از نیروگاههای خورشیدی به اوج خود رسیده و میزان تولید برق از نیروگاههای بادی به کمترین میزان سالانه خود میرسد، افزایش داشته باشد.
در واقع میتوان بیان کرد که با توجه به امکان تولید برق از مزارع بادی در تمام ساعات شبانه روز، احتمالا انرژی بادی جایگاه نخست خود به عنوان بزرگترین منبع تولید برق از انرژیهای تجدیدپذیر در جهان را حفظ خواهد کرد.
همچنین انتظار میرود در سالهای آینده، راهاندازی چندین پروژه بزرگ نیروگاه بادی فراساحلی به پایان برسد و بر اساس آن میزان تولید برق از این نیروگاهها جهش جدیدی را تجربه کند.
با این وجود در مدت زمان کوتاهتر، پیشبینی میشود پیشتازی تولید انرژی از مزارع خورشیدی نسبت به نیروگاههای بادی ادامه پیدا کند و احتمالا در روزهای آفتابی سال، روند صعودی بیشتری را تجربه خواهد کرد.
ظرفیت تولید برق جهانی بر اساس منبع انرژی
انتهای پیام//