سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۱۷:۴۵ /دوشنبه/۲۵ فروردین ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۶:۵۱ /دوشنبه/۱۵ آذر ۱۴۰۰

چالش‌های پردامنه زنجیره فولد در زمینه رشد تولید؛

پی تقدیر رفتن از کوری است

در حال حاضر، ایران در بین 10 کشور برتر تولیدکننده فولاد دنیا قرار گرفته است؛ موضوعی غرورآفرین که نشان می‌دهد این صنعت تا چه حد پیشرفت کرده است. صنعت فولاد کشور، با اراده برخاسته از مسئولان و صنعتگران این عرضه و بر اساس هدف‌گذاری‌های بلندمدت افق 1404، به سرعت توسعه یافته و طی دهه گذشته کشور را از یک واردکننده  به یک صادرکننده بزرگ فولاد تبدیل کرده است. این صنعت در چند سال اخیر رشد بسیار خوبی داشته به طوری که همواره نرخ رشد آن از متوسطه رشد جهانی بالاتر بوده است؛ قطعا این دستاورد مهم در سایه اجرای طرح‌های توسعه‌ای در زنجیره فولاد حاصل شده است.

در حال حاضر، ایران در بین ۱۰ کشور برتر تولیدکننده فولاد دنیا قرار گرفته است؛ موضوعی غرورآفرین که نشان می‌دهد این صنعت تا چه حد پیشرفت کرده است. صنعت فولاد کشور، با اراده برخاسته از مسئولان و صنعتگران این عرضه و بر اساس هدف‌گذاری‌های بلندمدت افق ۱۴۰۴، به سرعت توسعه یافته و طی دهه گذشته کشور را از یک واردکننده  به یک صادرکننده بزرگ فولاد تبدیل کرده است. این صنعت در چند سال اخیر رشد بسیار خوبی داشته به طوری که همواره نرخ رشد آن از متوسطه رشد جهانی بالاتر بوده است؛ قطعا این دستاورد مهم در سایه اجرای طرح‌های توسعه‌ای در زنجیره فولاد حاصل شده است.

هر چه صنعت فولاد در تولید و توسعه خوب عمل کرده است، در مقابل، مصرف و تقاضا روز به روز ضعیف‌تر شده است. یک دهه قبل، مصرف سالانه فولاد کشور از مرز ۲۲ میلیون تن در یک سال نیز فراتر رفت؛ در آن زمان  صنعت فولاد کشور توان تامین کامل تقاضای داخلی را نداشت و شاهد واردات چند میلیون تنی فولاد بودیم؛ اما پس از آن، به دلیل توقف در بسیاری از طرح‌های زیربنایی و رکود در بخش‌های مصرف‌کننده مانند خودروسازی، لوازم خانگی و سایر صنایع، تقاضای فولاد در کشور افت کرد؛ به طوری که تخمین زده می‌شود در حال حاضر، حدود نیمی از ۳۰ میلیون تن فولاد تولیدی در کشور مازاد بوده و باید روانه بازارهای صادراتی شود. بنابراین یکی از نقاط ضعف صنعت فولاد کشور نه در داخل زنجیره بلکه در خارج آن یعنی بازار مصرف است؛ سطح پایین تقاضا باعث می‌شود مجبور به صادرات فولاد باشیم واجبار به صادرات نه تنها باعث کاهش قدرت چانه‌زنی فولادسازان کشور در بازارهای جهانی می‌شود، بلکه در صورت عدم فروش صادراتی، کاهش اجباری تولید را نیز در پی خواهد داشت. اگر بازار مصرف مناسبی در کشور وجود داشته باشد، صنعت فولاد نیز رونق یافته و نگرانی‌ها از آینده آن کاهش خواهد یافت. باید به این نکته اشاره کرد که برنامه‌های کلان توسعه صنعت فولاد کشور بر اساس پیش‌بینی رشد بازار داخلی کشور تدوین شده‌اند اما آنچه که تاکنون رخ داده بر خلاف این پیش‌بینی بوده است.

معضل دیگر صنعت فولاد هم ناشی از عوامل بیرونی است؛ زمستان سال گذشته و تابستان سال جاری، صنعت فولاد کشور با مشکلات بسیاری مواجه شد. قطعی پیاپی گاز در زمستان سال گذشته و قطعی سراسری برق در تابستان سال جاری به معنای واقعی این صنعت را زمین‌گیر کرده و کاهش تولید را گریبانگیر صنعت فولاد کرد. قطعی برق در سال جاری هر هدفی که تولیدکنندگان برای توسعه تولید ترسیم کرده بودند را بی‌اثر کرده و آن‌ها باید در ادامه سال بیشتر به دنبال جبران عقب‌ماندگی تولید تابستان باشند تا توسعه تولید و حتی ممکن است به برنامه تدوین شده خود برای سال جاری نیز دست پیدا نکنند. در واقع، دولت به جای حل مسئله کمبود انرژی و چاره‌اندیشی واقعی در این خصوص، به پاک کردن صورت مسئله یعنی قطعی برق دست زد؛ این در حالی است که باید از سال‌های قبل در مورد تامین پایدار انرژی برنامه‌ریزی می‌شد.

تولید زمانی پایدار می‌ماند که همه عوامل مرتبط با آن ازجمله زیرساخت‌های آن فراهم باشند. بدیهی است که وظیفه تولیدکننده، تنها تولید است و در قبال احداث زیرساخت‌ها وظیفه‌ای ندارد؛ با این حال به منظور حل مشکل کمبود برق، فولادسازان از سوی دولت ملزم به سرمایه‌گذاری حدود ۱۵۰ هزار میلیارد تومانی برای احداث نیروگاه‌هایی با ظرفیت تجمیعی ۱۰ هزار مگاوات شده‌اند. در حالی تمام این سرمایه از جیب تولیدکننده و سهامداران آن‌ها هزینه خواهد شد که دولت به عنوان متولی احداث زیرساخت‌ها، در این زمینه اقدام خاصی انجام نخواهد داد. متاسفانه حتی تامین خوراک این نیروگاه‌‎ها یعنی گاز طبیعی نیز تضمین شده نیست و ممکن است این نیروگاه‌ها پس از احداث، خوراکی برای تولید برق نداشته باشند؛ حتی بدتر از آن، مانند آنچه که در تابستان امسال رخ داد، ممکن است برق این نیروگاه‌ها در برخی مواقع به خود تولیدکننده نیز عرضه نشود.

برای حل این مشکلات، چاره‌ای جز اصلاح ساختار انرژی کشور به ویژه در حوزه قیمت‌گذاری و ضرایب تبدیل آن نیست و تولیدکنندگان صنعت فولاد دیر یا زود باید خود را باید برای مواجهه با قیمت‌های جدید انرژی آماده کنند. تهدیدات صنعت فولاد با توجه به کمبود انرژی به مراتب بیش از فرصت‌های آن است و حداقل تا افق ۱۴۰۴، این صنعت با کمبود انرژی دست و پنجه نرم خواهد کرد.

بنابراین باید گفت زیرساخت‌های لازم برای توسعه و فعالیت صنعت فولاد به ویژه زیرساخت‌های انرژی همگام با رشد صنعت فولاد کشور توسعه نیافته‌اند. علاوه بر تهدید افزایش هزینه‌های انرژی، تهدید بزرگ‌تری نیز در این بین وجود دارد؛ به نظر می‌رسد دولت در نظر دارد هزینه‌های توسعه این زیرساخت‌ها را نیز به صنعت فولاد کشور تحمیل کند که خود تهدید جدی برای این صنعت محسوب شده و قطعا می‌تواند از سرعت رشد آن بکاهد.

 

یادداشت: کارشناس فلزات‌آنلاین

بازار متلاطم فلزات آهنی و غیرآهنی؛

۱۴:۳۰ /دوشنبه/۲۰ اسفند ۱۴۰۳

نهاد مطالعاتی بروکینگز بررسی کرد؛

۶:۵۵ /یکشنبه/۵ اسفند ۱۴۰۳

سرپرست مدیریت فولادسازی و ریخته‌گری شرکت فولاد هرمزگان عنوان کرد:

۱۰:۵۹ /شنبه/۲۷ بهمن ۱۴۰۳

علیرضا ارغائی، مدیرعامل مجتمع صنعتی اسفراین در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۵:۳۲ /یکشنبه/۱ مهر ۱۴۰۳

صنعت فولاد در مسیر کربن‌زدایی به پیش می‌رود؛

۷:۰۴ /شنبه/۲۸ آبان ۱۴۰۱

مدیرعامل شرکت فنی مهندسی آرین مدرن جهان آرا:

۱۲:۵۳ /شنبه/۷ آبان ۱۴۰۱

مدیر‌عامل شرکت دنیای مس کاشان:

۱۸:۴۲ /سه شنبه/۳ آبان ۱۴۰۱

محمد نعیمی، مدیرعامل شرکت آریا فولاد تاکستان طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۳۱ /شنبه/۳۰ تیر ۱۴۰۳

بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۱۰ /یکشنبه/۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

فرشید سلطانزاده، مدیرعامل شرکت مشاوره اقتصادی آرمان آتورپات طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۷:۱۵ /شنبه/۱۴ آبان ۱۴۰۱

بهرام سبحانی کارشناس صنعت فولاد در یادداشتی در «فلزات آنلاین» نوشت:

۱۲:۲۳ /شنبه/۷ آبان ۱۴۰۱

در دوره ۱۰ ساله منتهی به ۲۰۲۳ به وقوع پیوست؛

۱۳:۰۱ /سه شنبه/۱۹ تیر ۱۴۰۳

هم‌زمان با افت عیار معادن صورت گرفت؛

۱۴:۲۰ /چهارشنبه/۲۹ فروردین ۱۴۰۳

روند رو به رشد بازار ورق‌های فولادی الکتریکی در جهان

۸:۴۶ /شنبه/۲۶ آذر ۱۴۰۱

در مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت سرمایه‌گذاری توسعه معادن و فلزات مطرح شد:

۱۷:۰۹ /سه شنبه/۱۹ تیر ۱۴۰۳

تداوم روند اصلاح قیمت ورق فولادی در جهان

۱۴:۰۷ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

کربن‌زدایی، محور برنامه‌های توسعه‌ای صنعت فولاد

۱۳:۵۱ /شنبه/۱۲ آذر ۱۴۰۱

طی اسفند ماه ۹۹ رقم خورد؛

۱۸:۳۰ /شنبه/۴ اردیبهشت ۱۴۰۰

در میزگرد ارتباط دو سویه بازار سرمایه و ارکان چرخه فولاد

۹:۰۹ /شنبه/۹ اسفند ۱۳۹۹
به زودی ویدیوهای مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

اینفوگرافیک شرکت فولاد امیرکبیر کاشان؛

۵:۴۴ /شنبه/۲۲ دی ۱۴۰۳

نقش حمایتی دولت‌ها در ارتقای رقابت‌پذیری و تاب‌آوری صنعت فولاد؛

۵:۲۷ /شنبه/۲۹ مهر ۱۴۰۲

بررسی عوامل موثر بر رشد درآمدهای شرکت آهن  و فولاد ارفع در سال 1400

۵:۲۵ /پنجشنبه/۸ اردیبهشت ۱۴۰۱
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/01/24

272750

فلزات آنلاین

1404/01/24

973636

فلزات آنلاین

1404/01/24

1721311

فلزات آنلاین

1404/01/24

1147537

فلزات آنلاین

1404/01/24

30481

فلزات آنلاین

1404/01/24

18200

فلزات آنلاین

1404/01/24

48078

فلزات آنلاین

1404/01/24

61133

فلزات آنلاین

1404/01/24

49801

فلزات آنلاین

1404/01/24

44688

فلزات آنلاین

1404/01/24

39954

فلزات آنلاین

1404/01/24

38334

فلزات آنلاین

1404/01/24

37821

فلزات آنلاین

1404/01/24

44104

فلزات آنلاین

1404/01/24

42315

فلزات آنلاین

1404/01/24

63639

فلزات آنلاین

1404/01/24

35236

فلزات آنلاین

1404/01/24

47727

فلزات آنلاین

1404/01/24

57947

فلزات آنلاین

1404/01/24

7378200