علیرضا فاضل مکارم در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» بیان کرد: زمینه فعالیت شرکت سیم و کابل کیادزتاب خوزستان، تولید سیم و کابلهای ساختمانی است. ماده اولیه مورد نیاز خود یعنی مفتول مسی را از سطح بازار تامین میکنیم و این در حالی است که نوسان قیمت کاتد مس طی ماههای اخیر، بر عرضه مفتول نیز تاثیرگذار بوده است.
وی افزود: علیرغم عرضه مفتول مسی در بورس کالای ایران، عمده معاملات آن در بازار آزاد صورت میپذیرد و بر همین اساس دولت و سازمانهای ذیربط باید تسهیلات لازم جهت تامین مواد اولیه کافی را در اختیار واحدهای تولیدی قرار دهند. در حالی که متاسفانه عرضه مس در این تالار صنعتی طی هفتههای اخیر، با رقابت و افزایش قیمت کاذب همراه شده است، شاهد سودجویی برخی افراد به دنبال نوسان قیمت مس در بازار هستیم.
شرایط دشوار گشایش اعتبار بانکی
مدیرعامل شرکت سیم و کابل کیادزتاب خوزستان عنوان کرد: در حالی که تامین مواد اولیه در حدود بیست سال پیش به صورت ۱۰ درصد نقدی و ۹۰ درصد اعتباری به مدت ۶ ماهه بود، در ادامه در قالب ۱۰ درصد نقدی و ۹۰ درصد اعتباری پنج ماهه تعریف شد و در حال حاضر خرید ماده اولیه از بورس کالای ایران به صورت ۵۰ درصد نقدی و ۵۰ درصد اعتباری دو ماهه صورت میپذیرد که در واقع به معنای پرداخت کامل نقدی است. از سوی دیگر، در حالی که حجم نقدینگی به شدت کاهش یافته است و گشایش اعتبار بانکی نیز به سختی صورت میپذیرد و بانکها و موسسات مالی هم تسهیلات را با سود نامناسب در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهند، شرایط تامین مواد اولیه برای تولیدکنندگان مس بیش از پیش دشوار شده است.
فاضل مکارم با بیان اینکه تولیدکننده همچون موجسوار، به تماشای دریای طوفانی و مواج تولید نشسته است، اذعان کرد: نوسان نرخ ارز به صورت مستقیم، روی قیمت کاتد در بورس کالای ایران تاثیرگذار است. در حالی که قیمت مس در بورس فلزات لندن به حدود هشت هزار و ۳۱۰ دلار به ازای هر تن رسیده اما قیمت کاتد در داخل زیر سایه نرخ ارز صعودی بوده است. قیمتگذاری این محصول هم بر اساس قیمت مس در ال ام ای ضربدر میانگین قیمت مس در هفته پیشین ضربدر نرخ دلار نیمایی در ۱٫۱ صورت میپذیرد که با توجه به رشد نرخ دلار طی روزهای اخیر و عدم ثبات قیمت، نمیتواند مبنای مناسبی برای قیمتگذاری مس باشد.
وی با اشاره به اینکه رکود صنعت ساختوساز بر میزان فروش سیم و کابلهای ساختمانی تاثیرگذار بوده است، مطرح کرد: در حالی که قیمت یک جفت سیم ساختمانی در سال گذشته به حدود ۸۰۰ هزار تومان میرسید اما در کمال تعجب، قیمت مواد اولیه مورد نیاز ما در سال جاری به حدود یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. ایران، جزو پنج کشور برتر دنیا در حوزه ذخایر معدنی مس است و در چنین شرایطی، تولیدکنندگان داخلی نباید دغدغه تامین مواد اولیه مورد نیاز خود را داشته باشند. همچنین با توجه به صادرات کاتد مس، باید بتوانیم مس مورد نیاز فعالان این صنعت را تامین و باقیمانده آن را روانه بازارهای بینالمللی کنیم.
رونق تولید، نیازمند حمایت همهجانبه است
مدیرعامل شرکت سیم و کابل کیادزتاب خوزستان در ادامه به ضرورت حمایت مسئولان و صنایع بالادستی از رونق تولید در صنایع پاییندستی اشاره کرد و گفت: درخواست صنایع کوچک و واحدهای تولیدی کوچکمقیاس از دولت و سازمانهای ذیربط، چیزی به جز حمایت نیست. تولیدکنندگان علیرغم تمامی مشکلات در حالی نیازمند حمایت هستند که حفظ نیروی انسانی و همچنین مشتریان در چنین شرایطی دشوار شده است. هدف ما، رونق تولید و اشتغالزایی است و در این مسیر، نیازمند همکاری مسئولان هستیم.
فاضل مکارم با بیان اینکه انگیزه نیروی انسانی در بخش تولید با افت چشمگیری طی سالیان اخیر همراه بوده است، تصریح کرد: در حال حاضر متاسفانه انگیزه کافی برای نیروی انسانی جهت فعالیت در واحدهای صنعتی وجود ندارد و افراد به دنبال اشتغال در مشاغل آزاد مانند خرید و فروش ملک، محصولات غذایی و… هستند. در حالی با رشد روزافزون این معضل در جامعه مواجه هستیم که بحران سالخوردگی و پیری جمعیت در کشور ایجاد شده است و بدون شک نسلهای آینده باید جایگزین افراد مسن شوند اما متاسفانه نه تنها انگیزه برای فعالیت نیروی انسانی جوان در واحدهای صنعتی از بین رفته است بلکه کارفرمایان ناچار به استفاده از ابتاع کشورهای همسایه در این زمینه هستند.
وی با بیان اینکه کابلهای تولیدی این شرکت از طریق واسطهها روانه بازارهای صادراتی میشود، خاطرنشان کرد: محصولات تولیدی ما در حدود ۲۵ استان کشور توزیع و به فروش میرسد و تمامی تلاش خود جهت تولید سیم و کابلهای استاندارد و مرغوب را به کار گرفتهایم. اگرچه با توجه به افزایش هزینههای تولید و همچنین نوسان قیمت مس، شاهد تولید و توزیع انواع سیم و کابل تقلبی و غیراستاندارد در واحدهای زیرپلهای و غیرمجاز هستیم که متاسفانه این معضل، بر عملکرد شرکتهای قانونمند و واقعی تولیدکننده سیم و کابل تاثیر مستقیم گذاشته است. البته این چالش از سالیان پیش نه تنها در صنعت سیم و کابل بلکه در صنایع مختلف وجود داشته است که رفع آن، نظارت و همکاری مسئولان و سازمانهای ذیربط را میطلبد.
این تولیدکننده سیم و کابل مسی در پاسخ به سوال خبرنگار «فلزات آنلاین» مبنی بر اینکه شرایط صنعت سیم و کابل ایران را در مقایسه با سایر کشورهای منطقه چگونه ارزیابی میکنید، گفت: تسهیلات مختلف در حالی در اختیار تولیدکنندگان در سایر کشورها قرار میگیرد که بتوانند با آرامش خاطر، محصولات خود را تولید کنند و به فروش برسانند. مس مورد نیاز تولیدکنندگان محصولات مسی در کشوری مانند ترکیه، با کارمزد ۲ درصدی طی ۶ ماه در اختیار آنها قرار میگیرد اما این میزان در داخل کشور، ۲ درصد طی یک ماه است که معادل ۶ ماهه آن، ۱۲ درصد خواهد شد. در چنین شرایطی، تولیدکننده داخلی چگونه میتواند با همتای ترکیهای خود رقابت کند؛ در حالی که تسهیلات کافی جهت تامین مواد اولیه در اختیار تولیدکننده قرار نمیگیرد و بانکها نیز همکاری لازم را با واحدهای تولیدی را به عمل نمیآورند.
حال تولید خوب نیست
فاضل مکارم در همین راستا ادامع داد: به دنبال تقسیط مانده وامی که از یکی از بانکها دریافت کرده بودیم، درخواست خود را در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید استان مطرح کردیم. علیرغم تمام موافقتهایی که از جانب افراد حاضر در این جلسه به عمل آمد اما در نهایت با مخالقت رئیس بانک مذکور مواجه شدیم و این، تنها یکی از بیمهریهایی است که در حق تولیدکننده میشود. ما بارها درخواست خود را مبنی بر حمایت از تولید مطرح کردهایم و متاسفانه با هیچ تغییری مواجه نشدهایم. اعطای تسهیلات به متقاضیان طی هفتههای اخیر صورت نمیپذیرد و این در حالی است که نیازمند تامین نقدینگی و سرمایه در گردش کافی برای ادامه حیات خود هستیم.
وی در پایان یادآور شد: ریسک تولید با توجه به نوسان نرخ ارز و مواد اولیه به شدت افزایش یافته است و این مسئله نه تنها در صنعت سیم و کابل بلکه در تمامی صنایع دیده میشود و امیدواریم در ادامه شاهد ثبات در بازار ارز و قیمت مس باشیم.
انتهای پیام//