مدیرعامل شرکت ذوب فلزات یاراب مشهد، تولیدکننده قطعات چدنی گفت: با توجه به افزایش مصرف برق در تابستان سال جاری از یک سو و تشدید محدودیت برق صنایع از سوی دیگر، به تازگی موظف به تعطیلی کارخانه طی دو روز کاری در هفته شدهایم و در شرایطی که باید حقوق نیروی انسانی را به میزان کامل پرداخت کنیم، چارهای جز ادامه تولید با پذیرش شرایط بغرنج کنونی نداریم.
کریم حسینزاده ویرانی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» مطرح کرد: شرکت ذوب فلزات یاراب مشهد با بیش از نیم قرن تجربه، فعالیت خود را در ابتدا با هدف ریختهگری و تولید قطعات چدنی مورد نیاز در کارخانههای قندسازی آغاز کرد و در ادامه تولید شیرآلات چدنی از سایز ۲ تا ۱۶ اینچ را در دستور کار خود قرار داد. کیفیت شیرآلات تولید شده در مجموعه ما به قدری مناسب بود که علاوه بر تامین نیاز داخل، این محصولات را به کشورهایی همچون افغانستان، ارمنستان و ترکمنستان نیز صادر میکردیم اما با گذر زمان و کاهش مصرف این شیرآلات، زمینه فعالیت خود را تغییر دادیم و اقدام به تولید قطعات چدنی خودرویی همچون دیسک و کاسه کردیم. در حال حاضر مشغول تولید قطعات چدنی مورد نیاز خودروسازان داخلی در تناژ بالا (بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ قطعه) هستیم و این قطعات را از طریق فروشگاههای مجاز در سطح کشور به فروش میرسانیم.
معضلی به نام خرید چکی (مدتدار)
وی در خصوص چالشهای موجود در تولید و فروش قطعات چدنی، بیان کرد: برگشت خوردن چکهای مشتریان، مهمترین معضلی است که هماکنون با آن مواجه هستیم. متاسفانه شرایط بازار چندان مناسب نیست و اکثر مشتریان اقدام به خرید محصول به صورت چکی (مدتدار) میکنند. در حالی که ما چالشی در زمینه تامین سرمایه در گردش مورد نیاز نداریم و تا به امروز هیچ تسهیلات و وام بانکی دریافت نکردهایم اما متاسفانه مشتریان نسبت به پرداخت تعهدات خود بدقولی کرده و علیرغم خرید مدتدار محصول (دو تا سه ماهه)، چکهای آنها برگشت زده میشود. با این وجود، برخی خریداران دوباره اقدام به افتتاح حساب و صدور چک به نام بستگان درجه یک خود کرده و در حالی که تولیدکنندگان هنوز موفق به وصول مطالبات پیشین خود از این افراد نشدهاند، به راحتی اقدام به خرید چکی سفارشات از شرکتهای مختلف میکنند. معتقدیم که قوانین صدور و استفاده از چک در کشور ما چندان مناسب و کارشناسی شده نیست و این مسئله، آسیب جدی به گردش مالی شرکتهایی که محصولات خود را به صورت چکی و مدتدار به فروش میرسانند، وارد کرده است زیرا زمانی که گردش مالی در یک واحد تولیدی و صنعتی افت پیدا کند، بدون شک تامین ماده اولیه نیز با چالش مواجه میشود و در ادامه میزان تولید و درآمدزایی کاهش مییابد.
مدیرعامل شرکت ذوب فلزات یاراب مشهد در همین راستا ادامه داد: در حالی که ناچار به خرید نقدی ماده اولیه مورد نیاز خود یعنی قراضه چدنی از آهنفروشها و بنگاههای ضایعاتی هستیم اما فاکتوری از این بابت از آنها دریافت نمیکنیم و همین مسئله در ادامه دارایی و مالیات شرکت را با مشکل همراه میکند. تا چند سال گذشته، ما از شمش چدنی باکیفیت و مرغوب برای تولید انواع قطعات ریختگی استفاده میکردیم و به دنبال کاهش کیفیت چدنهای تولیدی در گذر زمان، قراضه چدنی را جایگزین آن کردیم. لازم به ذکر است که تا چندی پیش، شمش چدنی تولید کشور برزیل با کیفیت و قیمت مناسب به داخل کشور وارد میشد و در اختیار تولیدکنندگان قطعات چدنی و برخی سازمانها قرار میگرفت. در حال حاضر نیز نمونه استاندارد و باکیفیت این محصول توسط چدنسازان روسیهای تولید میشود که واردات آن میتواند بخشی از نیاز داخل به شمش چدنی مرغوب را رفع کند.
حسینزاده ویرانی در ادامه به اختلاف قیمت شمش و قراضه چدنی در بازار اشاره کرد و افزود: در حال حاضر قراضه چدن با قیمتی در حدود ۱۹ تا ۲۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در بازار به فروش میرسد؛ در حالی که قیمت شمش چدن به حدود ۲۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم میرسد. با توجه به اینکه شمش تولید شده از کیفیت مناسبی برخودار نیست و قراضه مورد نیاز از تولیدکنندگان معتبر قطعات صنعتی و خودرویی تامین میشود، بر همین اساس ترجیح ما استفاده از قراضه به جای شمش است. نکته قابل توجه اینکه کیفیت یک قطعه چدنی را باید پس از فرایند ماشینکاری و تراشکاری تشخیص داد؛ به نحوی که اگر قطعه خریداری شده از کیفیت مناسبی برخودار باشد، پس از عملیات تراش و ماشینکاری نیز کیفیت بالای خود را حفظ خواهد کرد.
وی با اشاره به روند توسعه و پیشرفت حاصل شده در زمینه استفاده از کورههای ریختهگری، اظهار داشت: ما فعالیت خود در صنعت ریختهگری را با استفاده از کورههای زمینی زغالسوز آغاز و در ادامه سوخت مازوت (نفت سیاه) را جاگزین زغالسنگ کردیم. سپس اقدام به جایگزینی کوره دوار با همان سوخت مازوت در خط تولید کرده و در ادامه استفاده از کورههای دوار گازسوز را در دستور کار قرار دادیم. همزمان با توسعه صنعت ریختهگری و تولید انواع قطعات ریختگی با استفاه از کورههای برقی در جهان، اقدام به واردات چندین کوره قوس الکتریکی از آلمان به داخل کشور کردیم و پس از فروش تعدادی از این کورهها، هماکنون در حال استفاده از دو کوره قوس الکتریکی در مجموعه ذوب فلزات یاراب مشهد هستیم. لازم به ذکر است که شرکتهای دانشبنیان داخلی طی سالیان اخیر، به پیشرفت قابلتوجهی در زمینه ساخت داخل این کورهها دست یافتهاند و کلیه قطعات و تجهیزات مورد نیاز خطوط تولید ریختهگری توسط این شرکتها بومیسازی شده است.
مدیرعامل شرکت ذوب فلزات یاراب مشهد در ارتباط با تشدید معضل قطعی برق واحدهای صنعتی طی روزهای اخیر، عنوان کرد: قطعی برق به یکی از مهمترین چالشهای بخش تولید و صنعت طی سالیان اخیر تبدیل شده است؛ به نحوی که از اواسط خرداد ماه امسال، برق مجموعه ما هر پنجشنبه قطعی میشود و به تازگی نیز ملزم به تعطیلی کارخانه در روز دوشنبه شدهایم. با در نظر گرفتن روزهای جمعه و حداقل تعطیلیهای رسمی در یک ماه به علاوه هشت روز تعطیلی بابت قطعی برق، در خوشبینانهترین حالت ما ۱۶ روز تولید خواهیم داشت و این در حالی است که موظف به پرداخت حقوق نیروی انسانی به مدت یک ماه کامل کاری هستیم. تعداد ۶۰ نفر نیروی انسانی در دو شیفت کاری تا پیش از اوج گرفتن چالشهای بخش تولید در شرکت ذوب فلزات یاراب مشهد مشغول به کار بودند اما اکنون به ناچار این تعداد را به ۳۰ نفر در یک شیفت کاری کاهش دادهایم و در حال تولید شیشه سکوریت در یکی از سالنهای مجموعه هستیم.
حسینزاده ویرانی در پایان ضمن ابراز امیدواری نسبت به بهبود شرایط تولید در دولت جدید، خاطرنشان کرد: تولیدکنندگان قدیمی و باتجربهای که تمام وقت و انرژی خود را صرف توسعه تولید و اشتغالزایی به ویژه در مناطق کمتر توسعهیافته کشور کردهاند، از رئیسجمهور کشور انتظار دارند که حمایت از تولید را بیش از دولتهای گذشته در دستور کار قرار دهد تا در ادامه شاهد سربلندی و پیشرفت کشور در تمامی حوزهها به ویژه تولید باشیم.
انتهای پیام//