مدیرعامل شرکت «BHP» گفت: اگر دولتهای کانادا و استرالیا صدور مجوزهای مربوط به پروژههای معدنی را تسریع نکنند و هزینهها را کاهش ندهند، ممکن است از کشورهایی مانند آرژانتین که در حال رشد در بخش معدن هستند، عقب بمانند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، کشورهایی همچون ایالات متحده آمریکا، آرژانتین و عربستان سعودی در حال انجام اصلاحات عمده در بخش معدن خود و تلاش برای جذب سرمایه هستند. در مقابل، قدرتهای قدیمی این حوزه مانند کانادا و استرالیا جذابیت جهانی خود را از دست دادهاند.
نظرات مایک هنری، مدیرعامل شرکت «BHP» در حالی مطرح میشود که دولت ایالات متحده آمریکا تحت ریاستجمهوری دونالد ترامپ در تلاش است تا تولید داخلی مواد معدنی حیاتی خود را با اصلاح مقررات مربوط به صدور مجوزهای مربوطه تسریع کند. طبق گزارشی از موسسه «S&P Global»، آمریکا در ماه ژوئن ۲۰۲۴ پس از چین، دومین کشور با طولانیترین زمان برای توسعه پروژههای معدنی در نظر گرفته شد.
هنری در سخنرانی خود در کنفرانس سالانه انجمن جویندگان و توسعهدهندگان کانادا، اظهار داشت: همانطور که در دنیای کسبوکار رقابت حیاتی است، کشورها نیز باید در سطح جهانی با یکدیگر رقابت کنند؛ در غیر این صورت در جذب سرمایه برای پروژههای فلزات و مواد معدنی خود با مشکل مواجه خواهند شد.
ارزیابی مقایسهای
وی افزود: اگر کشوری به طور مداوم خود را با دیگر کشورها مقایسه نکند، بدون شک از آنها عقب خواهد افتاد و زمانی که سرمایه از کشوری خارج شود، بازگرداندن آن بسیار دشوار خواهد بود.
مدیرعامل شرکت «BHP» ادامه داد: تاخیر در صدور مجوز، یکی از مشکلات اصلی معدنکاران است. احداث معادن جدید در استرالیا و کانادا معمولا بین ۱۰ تا ۱۵ سال زمان میبرد؛ در حالی که در کشورهایی مانند شیلی، این مدت زمان ممکن است تنها پنج سال باشد.
هنری که خود متولد کانادا است، گفت: کانادا دارای ویژگیهای برجستهای است که شامل منابع طبیعی فراوان و اکوسیستم قوی میشود اما با این حال، دیگر به اندازه گذشته برای سرمایهگذاران خارجی جذاب نیست.
وی عنوان کرد: رقابتپذیری کانادا در چهار سال گذشته طبق بررسی سالنامه رقابتپذیری جهانی که توسط موسسه بینالمللی توسعه مدیریت مستقر در سوئیس منتشر میشود، از رتبه هشتم به رتبه نوزدهم سقوط کرده است و این کشور نیاز به یک برنامه اصلاحی جدید برای تقویت رقابتپذیری بخش معدن خود دارد.
به گفته مدیرعامل شرکت «BHP»، در استرالیا نیز یکی از مشکلات اصلی، قیمت بالای برق بوده که حدود ۵۰ درصد از ایالات متحده آمریکا بیشتر است. علاوهبراین، سطح مالیاتها و حق امتیازها به گونهای است که برای جذب سرمایه به شدت غیررقابتی به نظر میرسد. از طرفی، ذخایر محدود این کشور از کامودیتیهای مهمی مانند مس، نیکل و لیتیوم شرایط را دشوارتر کرده است.
هنری ادامه داد: استرالیا دیگر نمیتواند تنها بر مزایای ژئولوژیکی خود تکیه کرده و باید از توان سیاستگذاری برای بهبود رقابتپذیری کشور استفاده کند. این کشور باید با این واقعیت روبهرو شود که رشد بهرهوری در اقتصاد، به طور کلی کند شده و در بخش معدن طی دو دهه اخیر کاهش یافته است.
روحیه مثبت
وی اظهار داشت: سیاستگذاران باید تمام سیاستها و چارچوبهای قانونی را بررسی کنند و از خود بپرسند که آیا این مقررات باعث افزایش رقابتپذیری میشوند یا کاهش آن.
در ایالات متحده آمریکا چندین طرح برای افزایش تولید از معادن در حال اجراست و به همین دلیل وضعیت کمی متفاوت است. مدیرعامل شرکت «BHP» نیز که هفته گذشته را در واشنگتن گذراند تا با قانونگذاران آمریکایی ملاقات کند، تصریح کرد: از اراده قوی و روحیه مثبتی که در این جلسات مشاهده کرده، انگیزه گرفته است.
هنری مطرح کرد: در مقایسه با کانادا و استرالیا، به نظر میرسد که دیگر کشورها اقدامات بیشتری انجام دادهاند و اهداف بلندپروازانهتری دارند. آمریکا نیز در حال حاضر از بقیه عقبتر است اما اگر به برنامههای فعلی خود عمل کند، ممکن است در آینده از دیگر کشورها پیشی بگیرد.
وی همچنین به دلیل ذخایر مس، طلا و لیتیوم آرژانتین، نسبت به وضعیت این کشور ابراز خوشبینی کرد و گفت: تنها در بخش مس، پروژههایی به ارزش تولید سالانه حدود بک میلیون و ۲۰۰ هزار تن در دست اجرا هستند و پروژههای بیشتری نیز در آینده کلید خواهند خورد.
شرکتهای «BHP» و «Lundin Mining» کانادا اخیرا خرید چهار میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلاری شرکت «Filo Corp» آرژانتین را نهایی کردند که بخشی از استراتژی آنها برای تمرکز بیشتر بر روی پروژههای مس است. سهم شرکت «BHP» در این خرید، حدود دو میلیارد دلار بوده است.
مدیرعامل شرکت «BHP» خاطرنشان کرد: آرژانتین میتواند به یکی از پنج تولیدکننده برتر مس در جهان تبدیل شود. این کشور برای رقابت در سطح جهانی عزم خود را جزم کرده است و میداند که برای رسیدن به این هدف نیاز به جذب سرمایه دارد.
اصلاحات
خاویر میلئی، رئیس جمهور آرژانتین که در ماه دسامبر ۲۰۲۳ به قدرت رسید، برای جذب سرمایهگذاری در بخش معدن این کشور اقداماتی انجام داده است که عمدتا شامل سیاستهای عدم دخالت، کاهش تورم و بهبود ثبات اقتصادی میشود.
در سال گذشته میلادی، دولت وی طرح تشویقی سرمایهگذاریهای کلان را به اجرا گذاشت که به پروژههایی که حداقل ۲۰۰ میلیون دلار در بخشهایی مانند معدن سرمایهگذاری کنند، مزایای مالیاتی، تجاری و ارزی به مدت ۳۰ سال اعطا میکند.
این اصلاحات موفق به جذب سرمایهگذاریهای بزرگی شده است. در ماه دسامبر ۲۰۲۴، شرکت «Rio Tinto» از سرمایهگذاری دو میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلاری خود برای توسعه پروژه لیتیوم «Rincon» خبر داد؛ توسعهای که میتواند آرژانتین را به یکی از تولیدکنندگان پیشتاز لیتیوم تبدیل کند.
شرکت کانادایی «First Quantum Minerals» نیز قصد دارد سه میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار در پروژه مس «Taca Taca» سرمایهگذاری کند. اگر این سرمایهگذاری موفقیتآمیز باشد، آرژانتین به یکی از ۱۰ تولیدکننده برتر مس در جهان تبدیل خواهد شد.
شرکت «BHP» که از تلاشهای خود برای تصاحب شرکت «Anglo American» دست کشیده، تغییر رویکرد داده است و در حال حاضر قصد دارد تا ۱۰ میلیارد دلار در معدن مس «Escondida» سرمایهگذاری کند. معدن مذکور در شیلی واقع شده است و بزرگترین معدن مس جهان به شمار میآید. لازم به ذکر است که ۳۰ درصد از مالکیت این معدن متعلق به شرکت «Rio Tinto» است.
پیشبینی میشود دو عامل شهرسازی و برقرسانی باعث رشد تقاضا برای مواد معدنی حیاتی طی دهههای آتی شوند. هنری در همین راستا یادآور شد: مس تا میانه قرن جاری با افزایش ۷۰ درصدی تقاضا روبهرو خواهد شد. شرکت «BHP» نیز پیشبینی میکند که برای همگام شدن با تقاضای روزافزون فلزات، طی پنج تا ۱۰ سال آینده به حدود ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری نیاز باشد.
انتهای پیام//