سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۹:۴۵ /یکشنبه/۲۴ فروردین ۱۴۰۴
زمان انتشار: ۷:۴۱ /شنبه/۲ اسفند ۱۳۹۹

توسعه صنایع استراتژیک و بخش معدن

چرا به ذخایر سنگ‌آهن هماتیتی توجه نمی‌شود؟

توسعه صنایع استراتژیک و بخش معدن در اهداف و چشم‌اندازهای بلندمدت کشور به عنوان یک هدف بزرگ مطرح شده است. در این رابطه، توسعه صنایع بزرگی مانند پتروشیمی، خودروسازی، لوازم خانگی، فولاد، آلومینیوم، مس و... در قالب سند چشم‌انداز 1404 کشور هدف قرار گرفت تا رتبه اقتصادی ایران در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا به رده نخست ارتقا یابد و در میان، جزو 10 قدرت برتر اقتصادی دنیا قرار بگیریم. در این زمینه هر یک از صنایع یاد شده به صورت کلی و جزئی به دنبال تدوین طرح‌ها و اسنادی هستند که بتوانند در قالب آن تا افق یاد شده مسیر توسعه را بپیمایند.

توسعه صنایع استراتژیک و بخش معدن در اهداف و چشم‌اندازهای بلندمدت کشور به عنوان یک هدف بزرگ مطرح شده است. در این رابطه، توسعه صنایع بزرگی مانند پتروشیمی، خودروسازی، لوازم خانگی، فولاد، آلومینیوم، مس و… در قالب سند چشم‌انداز ۱۴۰۴ کشور هدف قرار گرفت تا رتبه اقتصادی ایران در منطقه خاورمیانه و غرب آسیا به رده نخست ارتقا یابد و در میان، جزو ۱۰ قدرت برتر اقتصادی دنیا قرار بگیریم. در این زمینه هر یک از صنایع یاد شده به صورت کلی و جزئی به دنبال تدوین طرح‌ها و اسنادی هستند که بتوانند در قالب آن تا افق یاد شده مسیر توسعه را بپیمایند.

طرح جامع فولاد با هدف دستیابی به جایگاه هفتم تولید فولاد در دنیا و ایجاد توازن در زنجیره این صنعت در سال ۱۳۹۲ و در ادامه سند چشم‌انداز اولیه تدوین شد. این طرح به این دلیل در آن زمان تدوین شد که عدم توازن فراوانی در زنجیره فولاد کشور وجود داشت. از یک سو، شاهد صادرات سنگ‌آهن به میزان ۲۲ میلیون تن و از سوی دیگر، واردات گندله تا چهار میلیون تن و محصولات نهایی فولاد تا ۱۰ میلیون تن بودیم. این مسائل باعث شدند تا زنجیره صنعت فولاد کشور از پویایی خود خارج شود و ظرفیت خالی فراوانی در صنعت فولاد به وجود آید.

صادرات سنگ‌آهن نیز موجب شد در آن زمان، متولیان بخش معدن و تولیدکنندگان سنگ‌آهن به دلیل سهولت صادرات به چین کمتر به دنبال اکتشافات تکمیلی باشند. ضمن اینکه تمامی واحدهای فرآوری، اعم از کنسانتره و گندله، بر مبنای سنگ‌آهن مگنتیتی شکل گرفتند و سنگ‌آهن هماتیتی در واحدهای فرآوری استفاده نمی‌شد. همچنین سنگ‌آهن هماتیتی کم‌عیار نیز تنها به چین به عنوان بزرگ‌ترین واردکننده سنگ‌آهن صادر می‌شد.

به تدریج چین واردات سنگ‌آهن با تناژ کم و عیار پایین کاهش داد و به سمت خرید سنگ‌آهن با عیار بالا و تناژ بالا رفت. به این ترتیب بخش عمده‌ای از صادرات سنگ‌آهن کشور ما حذف و تولیدکنندگان این ماده معدنی غیر فعال شدند. در همین زمان طرح جامع فولاد که به صورت سالانه به‌روزرسانی می‌شد، خبر از کمبود احتمالی ذخایر سنگ‌آهن در آینده نه چندان دور می‌داد.

گفته می‌شود مطابق آمارها، میزان ذخایر زمین‌شناسی سنگ‌آهن مگنتیتی حدود پنج میلیارد تن و ذخایر قطعی آن ۳٫۳ میلیارد تن است که تخمین زده می‌شود ۱۰ درصد آن به صورت هماتیتی باشد. استفاده از ذخایر مگنتیتی از یک سو و غفلت از ذخایر هماتیتی به تدریج زنگ خطر کمبود مواد اولیه را در صنعت فولاد کشور به صدا درآورد تا متولیان امر به تدریج به دنبال اکتشافات باشند اما این امر نیز به سادگی میسر نبود زیرا برخی از ذخایر بزرگ سنگ‌آهن کشور همچون D19 در مناطق ممنوعه قرار داشتند و مجوز اکتشاف و استخراج از آن‌ها داده نمی‌شد؛ بنابراین پتانسیل‌های بزرگی بدون استفاده ماندند.

اکتشافات به دلیل دارا بودن چندین متولی مانند وزارت صنعت، معدن و تجارت، ایمیدرو، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران، سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی و سازمان انرژی اتمی هرگز مطابق با توسعه بخش فرآوری و ذوب پیش نرفت و به تدریج خوراک بسیاری از کارخانه‌ها رو به کاهش گذاشت. به این مسائل باید حرکت تولیدکنندگان سنگ‌آهن به سمت تولید فولاد را نیز اضافه کرد که به کمبود خوراک واحدهای فولادی دامن زد.

در این میان که همه دست‌اندرکاران صنعت فولاد از کمبود خوراک گلایه می‌کردند، معادن تعطیل شده سنگ‌آهن هماتیتی نیز همچنان غیرفعال باقی ماندند. در حالی که کشورهای بزرگ معدنی همچون استرالیا، هند و برزیل طی سال‌های اخیر تولید سنگ‌آهن هماتیتی را به شدت افزایش داده‌اند و با احداث واحدهای فرآوری، آن‌ها را به سنگ‌آهن پرعیار تبدیل می‌کنند. در کشور ما نیز به جز در تعداد انگشت‌شماری واحد فرآوری کوچک و بزرگ که بازیابی هماتیت را به صورت محدود انجام می‌دهند، از ذخایر هماتیتی استفاده نمی‌شود. حتی برخی واحدهای فولادی و معدنی حاضر به سرمایه‌گذاری و خرید معدن در استرالیا شدند تا بتوانند سنگ‌آهن خود را تامین کنند.

در حالی که شرایط کشور به گونه‌ای است که امکان واردات بسیار پایین بوده و بنادر کشور ما ظرفیت پذیرش کشتی‌های بزرگ استرالیایی با ظرفیت ۴۰۰ هزار تن را ندارند. علاوه‌براین، با توجه به نزدیکی معادن سنگ‌آهن حاجی‌گک افغانستان به مرزهای ایران، واردات سنگ‌آهن از این کشور نیز مطرح شد اما به دلیل مسائل سیاسی و امنیتی استفاده از این معادن هنوز به نتیجه نرسیده است.

استفاده از ذخایر هماتیتی قطعا آینده مهمی را در صنعت فولاد کشور رقم می‌زند که لازمه این امر سرمایه‌گذاری در تکنولوژی‌های نوین فرآوری سنگ‌آهن به ویژه زمینه کنسانتره‌سازی است. برخی تولیدکنندگان اقدام به احداث واحدهای فرآوری این نوع سنگ‌آهن و حتی بومی‌سازی آن کرده‌اند و با توجه به تجربیات قبلی می‌توان واحدهای فرآوری سنگ‌آهن هماتیتی را در مقیاس بزرگ احداث کرد. گفته می‌شود امسال تولید سنگ آهن به ۱۰۰ میلیون تن خواهد رسید که اغلب آن مگنتیتی است. اگر طبق ذخایر ۱۰ درصد تولید سنگ‌آهن کشور هماتیتی شود، یعنی تولید این ماده خام معدنی به ۱۱۰ میلیون تن افزایش یابد، تولیدکنندگان فولاد دیگر مشکلی برای تامین خوراک نخواهند داشت.

در اسفند ماه 1403 حاصل شد؛

۹:۳۱ /شنبه/۲۳ فروردین ۱۴۰۴

در جریان نخستین سفر مدیرعامل فولاد مبارکه،

۱۳:۲۴ /چهارشنبه/۲۲ اسفند ۱۴۰۳

طی 10 ماهه 1403 محقق شد؛

۹:۲۷ /چهارشنبه/۱۵ اسفند ۱۴۰۳

با افزایش تنش‌های تعرفه‌ای آمریکا،

۱۰:۳۱ /دوشنبه/۱۳ اسفند ۱۴۰۳

رئیس طراحی و مهندسی پروژه‌های آهن‌سازی «فولاد» مطرح کرد:

۸:۱۰ /یکشنبه/۱۲ اسفند ۱۴۰۳

با حجم 62 هزار و 500 نفرساعت اجرایی صورت پذیرفت؛

۱۰:۳۳ /شنبه/۴ اسفند ۱۴۰۳

سید علیرضا موسوی، مدیرعامل شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۸ /شنبه/۲۴ آذر ۱۴۰۳

ابوالقاسم مختاری اردکانی، مدیرعامل شرکت صبا امید غرب خاورمیانه در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۱۶ /شنبه/۱۹ آبان ۱۴۰۳

غلامرضا هاشمی مرند، عضو هیئت مدیره و معاون توسعه معدنی و صنعتی شرکت صبانور در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۸:۰۱ /شنبه/۷ بهمن ۱۴۰۲

مجتبی حمیدیان، مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران بافق در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۳۲ /شنبه/۱۶ دی ۱۴۰۲

آرش فرشیدفر، مدیرکارخانه شرکت فولاد شرق کاوه در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۱۴ /شنبه/۲۰ آبان ۱۴۰۲

محمد مدنی‌فر، مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۶:۱۳ /شنبه/۶ خرداد ۱۴۰۲

ابوالقاسم مختاری اردکانی، مدیرعامل شرکت صبا امید غرب خاورمیانه طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۱۲:۰۸ /شنبه/۱۸ اسفند ۱۴۰۳

مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۲ /شنبه/۱۹ خرداد ۱۴۰۳

همگام با کاهش تقاضای فولاد رخ خواهد داد؛

۷:۰۵ /دوشنبه/۱۰ دی ۱۴۰۳

بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده،

۱۰:۲۹ /سه شنبه/۴ دی ۱۴۰۳
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1404/01/23

272750

فلزات آنلاین

1404/01/23

973636

فلزات آنلاین

1404/01/23

1721311

فلزات آنلاین

1404/01/23

1147537

فلزات آنلاین

1404/01/23

30581

فلزات آنلاین

1404/01/23

18200

فلزات آنلاین

1404/01/23

49704

فلزات آنلاین

1404/01/23

61133

فلزات آنلاین

1404/01/23

49801

فلزات آنلاین

1404/01/23

44688

فلزات آنلاین

1404/01/23

40192

فلزات آنلاین

1404/01/23

38355

فلزات آنلاین

1404/01/23

37899

فلزات آنلاین

1404/01/23

44104

فلزات آنلاین

1404/01/23

42782

فلزات آنلاین

1404/01/23

64174

فلزات آنلاین

1404/01/23

35503

فلزات آنلاین

1404/01/23

48640

فلزات آنلاین

1404/01/23

58140

فلزات آنلاین

1404/01/21

7543100