حجم تقاضا برای کالاها در سال ۲۰۲۳ به دلیل افزایش نرخ بهره بانکی با چالشهایی مواجه شده است. بر همین اساس، چشمانداز قیمت فلزات پایه در شرایط پیچیده و در عین حال چالشبرانگیز بازار چگونه خواهد بود؟
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزات آنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، با در نظر گرفتن دامنه تغییرات قیمت آلومینیوم بورس فلزات لندن، روند نزولی قیمت این فلز از آغاز ماه اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون در مسیر رسیدن به ثبات حرکت میکند.
در ابتدای سال ۲۰۲۳، برخی از فعالان بازار پیشبینی کرده بودند بازیابی اقتصاد چین پس از پایان قرنطینههای اقتصادی مرتبط با شیوع ویروس کرونا در این کشور به سرعت و با قدرت انجام خواهد شد اما هماکنون به نظر میرسد که این پیشبینی به وقوع نپیوسته است. با این حال، با این عملکرد ضعیف در بازیابی اقتصاد چین و با تبدیل شدن این سناریوی خوشبینانه به سناریویی ناامیدکننده، قیمت فلزات پایه روند نزولی به خود گرفت.
تاثیر نوسان قیمت آلومینیوم بر بازیابی اقتصاد چین
در حال حاضر به نظر میرسد تمایل چین به اجرای سیاستگذاریها و بستههای حمایتی به منظور رشد اقتصادی در این کشور در بازار دست کم گرفته میشود اما در صورت شروع روند بازیابی اقتصاد چین، این موضوع میتواند منجر به تقلای بیشتر برای دستیابی به اهداف این سیاستگذاریها شود و اگر روند بازیابی اقتصاد چین در مسیر تعیین شده حرکت کند، در ماههای آخر سال ۲۰۲۳ یک ثبات تدریجی در اقتصاد این کشور به وجود خواهد آمد.
روند کاهشی قیمت آلومینیوم در ماه اکتبر ۲۰۲۳ قبل از پیشبینی ثبات اقتصاد چین
پیشبینی میشود با شتاب گرفتن روند بازیابی اقتصادی چین، وضعیت کلان اقتصادی مطلوبتری برای بازار فلزات پایه ایجاد شود. عوامل تاثیرگذار فصلی همچون قیمت به ویژه در سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۳، میتواند تاثیر مثبتی بر این بازیابی اقتصادی داشته باشد.
قیمت آلومینیوم بورس فلزات لندن از زمان ثبت بالاترین قیمت خود در ماه اکتبر ۲۰۲۳، در حال حاضر به حدود دو هزار و ۳۶۷ دلار در هر تن کاهش یافته است. در حالی که پیشبینی میشود این روند نزولی، کمی بیشتر ادامه داشته باشد اما همین قیمت پایین فعلی نیز باعث جذب برخی از خریداران آلومینیوم خواهد شد. با این حال برای توجیهپذیر کردن چشمانداز مثبت پایان سال ۲۰۲۳، باید حجم خرید این فلز در مدت باقیمانده به صورت مداوم افزایش را تجربه کند.
چشمانداز نوسانی قیمت مس
مقدار تولید جهانی مس از معادن در هشت ماهه سال ۲۰۲۳، علیرغم چالشهایی که در مناطق معدنی مهمی همچون شیلی، چین، اندونزی، پاناما و ایالات متحده آمریکا وجود داشته، حدود ۱٫۳ درصد افزایش را تجربه کرده است. برخی از عوامل همچون الگوهای جوی پیشبینی نشده و اختلالات زنجیره عرضه، بر فرایند تولید این فلز تاثیر گذاشته و منجر به کاهش قابلتوجهی در میزان تولید مس شده است.
پیشبینی میشود رشد کلی مقدار تولید مس از معادن در سال ۲۰۲۳، با این فرض که برخی اختلالات برنامهریزی نشده همچنان بر فرایند تولید و استخراج در سه ماهه پایانی سال تاثیر میگذارد، افزایش حدود ۰٫۸ درصدی را تجربه کند.
در همین راستا، مقدار تولید مس تصفیه شده در سطح جهانی با روند روبهرشدی همراه بوده و در سال جاری میلادی، حدود ۵ درصد افزایش یافته است. در این میان چین با افزایش قابلتوجه ۱۲ درصدی در تولید مس تصفیه شده، یکی از تاثیرگذارترین کشورها در روند مثبت تولید این فلز در سال ۲۰۲۳ بوده است.
با این حال، برخی چالشها در مناطقی مانند شیلی و ایالات متحده آمریکا، موجب ثبت روند نزولی برای مصرف این فلز شدند. این مسئله در تفاوت میزان تولید مس تصفیهشده جهانی به دلیل چالشهای عملیاتی معادن نمایان شده است. حجم تقاضا برای مس تصفیه شده در سراسر جهان متفاوت بوده اما مصرف آن به طور میانگین ۲٫۵ درصد افزایش یافته است. در این راستا، کشور چین حدود ۷ درصد از مصرف جهانی مس تصفیه شده را به خود اختصاص داده است و از این نظر جایگاه ویژهای دارد.
مواجهه قیمت مس در بحبوحه حجم تقاضای متفاوت در بازار با برخی از چالشها
قیمت مس با چالشهایی همچون نوسانات، عدم ثبات و کاهش تعداد موقعیتهای خرید و فروش مواجه است. با این حال به نظر میرسد قیمت این فلز با توجه به روند روبهرشد بازیابی اقتصادی چین و بستهها و سیاستگذاریهای حمایتی ارائه شده افزایش پیدا کند.
ریسکهای مرتبط با کاهش موقعیتهای خرید و فروش بر اساس قیمت فعلی برای فروشندگان و خریداران چندان قابلتوجه به نظر نمیرسد. برای تایید وجود رکود اقتصادی در ایالات متحده آمریکا، بررسی برخی از دادههای فعلی ارائه شده کفایت نخواهد کرد و نیاز به مستندات بیشتری در این راستا خواهد بود.
وضعیت مازاد عرضه در بازار روی
سازمان بینالمللی مطالعه سرب و روی (ILZSG)، حجم مازاد عرضه روی تصفیه شده در بازار جهانی در ماه آگوست را حدود ۲۱ هزار و ۹۰۰ تن گزارش داد که نسبت به حجم مازاد عرضه اصلاح شده در ماه جولای ۲۰۲۳ که برابر با دو هزار و ۹۰۰ تن بود، افزایش را تجربه کرده است؛ همچنین حجم مازاد تجمیعی در هشت ماه اول سال ۲۰۲۳، حدود ۴۸۹ هزار و ۴۰۰ تن اعلام شد.
حجم ذخایر انبارهای جهانی فلز روی از ماه ژانویه تا آگوست ۲۰۲۳، به حدود ۱۰۹ هزار و ۷۰۰ تن رسید؛ این در حالی است که حجم ذخایر انبار این فلز در بورس فلزات لندن و بورس آتی شانگهای به حدود ۶۲ هزار و ۴۹۱ تن از ابتدای سال ۲۰۲۳ تا به امروز رسیده است. دادههای ارائه شده از حجم انبار این ذخایر بورس نشان میدهد که ترجیح داده شده که محمولههای فلز روی به جای فروش در بازار آزاد در این انبارها نگهداری شوند.
حجم ذخایر انبارهای روی در چین از ماه ژانویه تا آگوست سال ۲۰۲۳، رشد ۳ درصدی را نسبت به سال ۲۰۲۲ به ثبت رساند اما به دلیل بلاتکلیفی در وضعیت کلان اقتصادی، چالشهایی به وجود آمد که بر حجم تقاضای روی در خارج از چین تاثیر گذاشت و مقدار آن حدود ۲٫۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کرد.
به علاوه به نظر میرسد حجم مصرف قابل رصد فلز روی در چین در ماه سپتامبر ۲۰۲۳، تنها ۰٫۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال ۲۰۲۲ افزایش داشته است؛ در حالی که شاخصهای مرتبط با حجم تقاضا، رشد نسبتا بیشتری را نشان میدهند. در همین رابطه، میزان تولید برخی از لوازم خانگی مانند ماشین لباسشویی و یخچال به ترتیب رشد سالانه مثبت ۲۴٫۲ درصد و مثبت ۱۳٫۲ درصد را تجربه کردند. به علاوه، مقدار تولید خودرو نیز در ۹ ماهه سال ۲۰۲۳ حدود ۷٫۳ درصد رشد را به ثبت رساند.
روند نزولی قیمت روی در بازار
بازار کنسانتره روی با کاهش تعرفههای ذوب در بازار فیزیکی در حال محدودتر شدن است. با این حال، گذار به بازار روی تصفیه شده زمانبر خواهد بود. بر همین اساس و با توجه به برنامهریزیهای انجام شده برای تولید حدود یک میلیون تن روی تصفیه شده از معادن در سال ۲۰۲۴، به نظر میرسد حجم مازاد عرضه این فلز تصفیه شده در سال آینده میلادی افزایش بیشتری پیدا کند. با توجه به برنامهریزیهای پراکنده برخی از واحدهای ذوب روی، انتظار میرود که قیمت این فلز افزایش محدودی را تجربه کند.
روند نزولی قیمت قلع به دنبال کاهش حجم مصرف
در اواخر ماه اکتبر ۲۰۲۳، قیمت قلع در بورس فلزات لندن روند نزولی قابلتوجهی را تجربه کرد و ۲٫۴ درصد کاهش را به ثبت رساند. این فلز ضعیفترین عملکرد را در بین فلزات پایه در این مدت از خود نشان داد. علیرغم وضعیت بهتر از حد انتظار تولید ناخالص داخلی چین در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۳ و کاهش ارزش دلار آمریکا، رویکرد روند نزولی بازار نسبت به رویکرد ریسکپذیری در سطح جهانی اولویت بیشتری پیدا کرده و بر همین اساس بازیابی وضعیت فلز قلع و سایر فلزات صنعتی را با محدودیت مواجه کرد.
انتظار میرود مصرف قلع با حدود ۱٫۶ درصد کاهش، به ۳۷۱ هزار تن در سال ۲۰۲۳ برسد. این وضعیت به دنبال یک روند ثبات مجدد از زمان روند نزولی، تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در سال ۲۰۲۱ اتفاق افتاد و تحت تاثیر برخی از چالشهای کلان اقتصادی مانند تورم قرار گرفت.
با این حال، ظهور و رشد استفاده از فناوری در بخشهایی مانند انرژیهای تجدیدپذیر و وسایل نقلیه الکتریکی (EVs)، تا حدی این روند نزولی را جبران کرد که این موضوع منعکسکننده چشمانداز رشد حجم تقاضای جزئی برای قلع در سال ۲۰۲۳ است. بخشهای صنعتی مختلف، هر کدام عملکردهای متفاوتی در استفاده از فلز قلع از خود نشان دادند که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است.
- بخش لحیمکاری که بیشترین سهم مصرف جهانی قلع را به خود اختصاص داده و ۰٫۴ درصد رشد پایدار را به ثبت رسانده است.
- بهکارگیری فناوری به منظور استفاده از قلع در تولید پنلهای خورشیدی و خودروهای الکتریکی، نقش مهمی در حفظ این رشد پایدار داشته است. نکته قابلتوجه، استفاده از قلع در تولید تسمه سیستمهای خورشیدی بوده که تقریبا ۱۲ درصد از سهم بخش لحیمکاری را به خود اختصاص داده است. این موضوع موجب افزایش حجم تقاضای قابلتوجه قلع خواهد شد.
- انتظار میرود که استفاده از قلع در بخش صنایع شیمیایی کاهش ۴٫۹ درصدی را تجربه کند. این مسئله منعکسکننده تاثیرات مداوم همهگیری ویروس کرونا و رکود اقتصادی گسترده جهانی است.
- علاوهبراین، بخش ورق قلعاندود حدود ۴٫۲ درصد کاهش را تجربه کرد که عمدتا به دلیل چالشهای اقتصاد کلان و برداشت نه چندان مطلوب محصولات غذایی بود.
چشمانداز ثابت قیمت قلع علیرغم نوسانات کوتاه مدت قیمت آن در بازار
انتهای پیام//