سریع‌تر از امروز فردا را خلق کنید...

آخرین اخبار

۲۲:۵۹ /چهارشنبه/۵ دی ۱۴۰۳
زمان انتشار: ۱۰:۲۷ /شنبه/۱۷ خرداد ۱۳۹۹

شهرام سلطانی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»

کارخانه گندله‌سازی پنج میلیون تنی را بومی‌سازی کرده‌ایم

یکی از مهم‌ترین پتانسیل‌های معدنی کشور در زمینه سنگ آهن، در استان خراسان رضوی و شهرستان خواف واقع شده است. تخمین زده می‌شود که این معدن بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن ذخیره سنگ‌آهن داشته باشد. بر این اساس، چندین شرکت معدنی و فولادی با حضور در این منطقه، اقدام به سرمایه‌گذاری و احداث واحدهای فرآوری کرده‌اند. یکی از آن‌ها شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان است که توانسته هم در بخش کنسانتره و هم در گندله سرمایه‌گذاری کند. نکته قابل توجه در مورد واحدهای فرآوری این شرکت آن است که اغلب تجهیزات و ماشین‌آلات به ویژه در کارخانه گندله‌سازی، بومی و ساخت داخل هستند. در این خصوص با شهرام سلطانی، مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان به گپ‌وگفت نشسته‌ایم که متن کامل آن را در ادامه می‌خوانید:

توضیحاتی در خصوص فعالیت‌های شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان بفرمایید.

چندین شرکت در مجتمع سنگ‌آهن سنگان در معادن سنگ‌آهن شرق ایران موسوم به عسلویه شرق ایران، فعالیت می‌کنند. این شرکت‌ها شامل فولاد مبارکه، فولاد خراسان، فولاد شرق کاوه، شرکت سیمیدکو (صنعتی و معدنی توسعه ملی) و اپال پارسیان سنگان می‌شوند که اقدام به احداث واحدهای فرآوری مانند کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی کرده‌اند، البته شرکت‌های امیرسنگان پارسیان و احیای سپاهان نیز در بخش پلاسری معدن سنگ‌آهن سنگان مشغول به فعالیت هستند. نکته قابل توجه این است که به جز دو شرکت آخر که در معادن پلاسری هستند، بقیه شرکت‌ها معدن در اختیار ندارند و مجتمع سنگ‌آهن سنگان به نمایندگی از ایمیدرو، تامین سنگ‌آهن شرکت‌های مستقر را بر عهده دارد.

شرکت اپال پارسیان سنگان یکی از شرکت‌های زیرمجموعه شرکت سرمایه‌گذاری پارسیان است که در بخش فرآوری سنگ‌آهن معادن سنگان در استان خراسان رضوی و نزدیکی شهر خواف سرمایه‌گذاری و واحدهای کنسانتره‌سازی و گندله‌سازی را احداث کرده است. در حال حاضر، در این منطقه یک کارخانه ۲٫۶ میلیون تنی کنسانتره‌سازی احداث شده که به تدریج با بهبود فرآیندهای خطوط تولیدی، میزان تولید آن به سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن در سال ارتقا پیدا کرد. همچنین یک کارخانه تولید گندله پنج میلیون تنی نیز احداث کرده‌ایم که بخشی از خوراک آن توسط کارخانه کنسانتره‌سازی به میزان سه میلیون و ۲۰۰ هزار تن تامین شده و بخشی دیگر نیز از شرکت‌های دیگر خریداری می‌شود. تمام گندله تولیدی در این کارخانه به مصرف داخلی صنایع فولادی کشور در بخش احیا مستقیم می‌رسد. بخشی از این گندله در داخل استان خراسان رضوی و نیز فولادسازان در استان‌های دیگر مانند مبارکه، فولاد کاوه جنوب کیش و… استفاده می‌شود.

نکته مهم دیگر این است که با اینکه در انتهای سال ۱۳۹۸ در اغلب مناطق کشور شاهد شیوع بیماری کرونا و بعضا تعطیلی کسب و کارها بودیم اما خوشبختانه در شرکت اپال پارسیان این اتفاق نیفتاد و با مراقبت‌های بسیار شدید و سختگیرانه‌ای که اعمال شد، هم سلامتی کارکنان حفظ شد و هم تولید در خطوط فرآوری با سرعت و توان گذشته ادامه پیدا کرد. در حال حاضر برای حفظ سلامتی، هم تست‌های دوره‌ای و هم تست‌های روزانه‌ برای کارکنان، رانندگان ماشین‌آلات، اپراتورها و… که هر روز به کارخانه وارد می‌شوند، صورت می‌گیرد. خوشبختانه در این تست‌ها مورد حادی مشاهده نشده و اگر با مورد مشکوک برخورد کنیم، قطعا مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

آیا برنامه‌ای برای ورود به حوزه معدن‌کاری نیز دارید؟

ایمیدرو برای پیمانکاری بخش معدن مناقصه برگزار و استخراج را به دو شرکت واگذار کرد. در صورتی که سرمایه‌گذاران حاضر در معدن سنگان، خود اقدام به حضور در بخش معدن و در استخراج مشارکت می‌کردند، قطعا شرایط بهتری برای این شرکت‌ها رقم می‌خورد. چراکه شرکت‌های حاضر در معدن که واحدهای فرآوری مانند کنسانتره و گندله در اختیار دارند، به ایمیدرو و شرکت‌های استخراج‌کننده برای تامین سنگ و خوراک محتاج خواهند بود.

مهم‌ترین چالش‌های شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان چه مواردی را تشکیل می‌دهد؟

شرکت ما در بخش محروم استان خراسان رضوی و در نزدیکی مرز ایران و افغانستان در حال فعالیت است. قطعا نخستین چالش پیش روی شرکت‌های فعال در این معدن، کمبود زیرساخت‌های اساسی مانند آب، گاز و جاده است. باید توجه داشت که میزان بارندگی در عمده مناطق شرقی کشور بارندگی کم بوده و به همین دلیل، نخستین چالش شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان، کمبود آب است، البته در این رابطه تمهیداتی اندیشیده‌ایم که ازجمله آن‌ها می‌توان به قرار دادن سرند آبگیر برای برگشت آب از سد باطله اشاره کرد. این اقدامات باعث کاهش مصرف آب تازه شده‌اند.

با توجه به اینکه معدن دراختیار نداریم، تامین سنگ‌آهن مناسب و متناسب با خطوط تولیدی نیز چالش دیگری برای مجموعه محسوب می‌شود. طبیعتا اگر کیفیت سنگ ورودی به واحدهای فرآوری دچار نوسان شود، میزان تولید نیز دچار نوسان خواهد شد.

تحریم‌ها، معضل دیگری برای تولیدکنندگان است، گرچه شرکت اپال پارسیان تا جایی که توانسته این چالش را برطرف کند و به همین منظور، واحد بومی‌سازی را در چارت سازمانی خود تعریف کرده است. این واحد نیز توانست در طی این سال‌ها تا حدود زیادی قطعات و تجهیزات مورد استفاده را بومی‌سازی کند.

شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان یک تجربه موفق در زمینه بومی‌سازی داشته است. قرار بود کارخانه گندله‌سازی در ابتدای برگزاری مناقصه با تکنولوژی اتوتک احداث شود اما با توجه به تحریم‌ها، شرکت خارجی دارای تکنولوژی اعلام کرد که نمی‌تواند در پروژه به فعالیت ادامه دهد. به همین دلیل شرکت ایرانی شریک در پروژه تقبل کرد که ساخت کارخانه را بدون حضور شرکت خارجی ادامه دهد. زمانی که شرکت خارجی از پروژه کنار کشید، پیشرفت پروژه کمتر از ۳۰ درصد بود که البته بخشی از تجهیزات و ماشین‌آلات پروژه در آن هنگام ساخت ایران بودند. بنابراین ۷۰ درصد باقی‌مانده از پروژه بدون حضور خارجی‌ها، با تکنولوژی کاملا ایرانی و قطعات ساخت داخل پیش رفت. به این ترتیب برای نخستین بار در کشور، تکنولوژی ساخت کارخانه گندله‌سازی بومی‌سازی شد. این یعنی اگر شرکت دیگری قصد ساخت کارخانه گندله‌سازی داشته باشد، می‌تواند مشابه کارخانه اپال پارسیان بسازد. هرچند که برخی از قطعات بسیار حیاتی مانند الکتروموتورها و پمپ‌های بسیار بزرگ باید از خارج تامین می‌شدند.

برنامه‌های سال جاری شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان چیست؟

برنامه شرکت در سال جاری فروش گندله سنگ‌آهن به شرکت‌های داخلی است. وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۱۳۹۹، گندله را برای شرکت‌های مصرف‌کننده سهمیه‌بندی کرده است. بنابراین تمام محصولات شرکت ما به مصرف داخلی خواهد رسید. با این وجود شرکت ما اگر صادرات نداشته باشد، باید چاره‌ای برای تامین ارز جهت خرید خارجی بیندیشد. در این رابطه دولت می‌تواند مجوز صادرات مشروط و محدود به واردات قطعات و ماشین‌آلات ضروری را برای شرکت ما صادر کند. ضمن اینکه می‌توان ارز را به صورت ثبت سفارش بدون صادرات تامین کرد. به هر حال، شرکت اپال پارسیان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان سنگ‌آهن در شرق کشور برای واردات قطعات و تجهیزات به ارز نیاز دارد.

در حال حاضر، یک طرح توسعه احداث کارخانه ۲٫۴ میلیون تنی تولید کنسانتره در دست اقدام داریم که تحریم‌ها بر روند احداث آن تاثیر گذاشته است. در این پروژه نیز یک پیمانکار از اروپا مشارکت داشت که تحریم‌ها مانع از ادامه همکاری این شرکت با شرکت اپال پارسیان شد. در این خصوص به دنبال راهکار اساسی به ویژه ساخت داخل و بومی‌سازی کارخانه کنسانتره نیز هستیم. در حال حاضر، کارخانه کنسانتره بیش از ۱۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

مدیرعامل شرکت صنعتی و معدنی اپال پارسیان سنگان:

۸:۱۸ /چهارشنبه/۲۸ آذر ۱۴۰۳

فولاد سنگان بر مدار رشد تولید؛

۱۵:۰۰ /یکشنبه/۱۸ آذر ۱۴۰۳

مدیرعامل شرکت صبا امید غرب خاورمیانه عنوان کرد:

۸:۲۱ /شنبه/۱۰ آذر ۱۴۰۳

بازگشت اوکراین به بازار جهانی سنگ‌آهن؛

۷:۳۷ /پنجشنبه/۱ آذر ۱۴۰۳

سید علیرضا موسوی، مدیرعامل شرکت توسعه معدنی و صنعتی صبانور در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۴:۵۸ /شنبه/۲۴ آذر ۱۴۰۳

ابوالقاسم مختاری اردکانی، مدیرعامل شرکت صبا امید غرب خاورمیانه در گفت‌وگو با «فلزات‌آنلاین»:

۶:۱۶ /شنبه/۱۹ آبان ۱۴۰۳

غلامرضا هاشمی مرند، عضو هیئت مدیره و معاون توسعه معدنی و صنعتی شرکت صبانور در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۸:۰۱ /شنبه/۷ بهمن ۱۴۰۲

مجتبی حمیدیان، مدیرعامل شرکت سنگ آهن مرکزی ایران بافق در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۳۲ /شنبه/۱۶ دی ۱۴۰۲

آرش فرشیدفر، مدیرکارخانه شرکت فولاد شرق کاوه در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۴:۱۴ /شنبه/۲۰ آبان ۱۴۰۲

محمد مدنی‌فر، مدیرعامل و نایب رئیس هیئت مدیره شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد در گفت‌وگو با «فلزات آنلاین»:

۶:۱۳ /شنبه/۶ خرداد ۱۴۰۲

مهرداد اکبریان، رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ‌آهن ایران طی یادداشتی در «فلزات‌آنلاین» نوشت:

۵:۵۲ /شنبه/۱۹ خرداد ۱۴۰۳

کیوان جعفری طهرانی، رئیس امور بین الملل تولید کنندگان سنگ آهن

۸:۲۱ /چهارشنبه/۳ خرداد ۱۳۹۶

بر اساس پیش‌بینی‌های انجام شده،

۱۰:۲۹ /سه شنبه/۴ دی ۱۴۰۳
به زودی گزارش‌های مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.
به زودی گزارش‌های تصویری مرتبط جدیدی منتشر خواهیم کرد.

شاخص‌های قیمتی فلزات آنلاین

محصول
شاخص/تاریخ
قیمت

فلزات آنلاین

1403/10/4

224036

فلزات آنلاین

1403/10/4

611682

فلزات آنلاین

1403/10/4

900636

فلزات آنلاین

1403/10/4

3285726

فلزات آنلاین

1403/10/4

24818

فلزات آنلاین

1403/10/4

13806

فلزات آنلاین

1403/10/4

42583

فلزات آنلاین

1403/10/4

48803

فلزات آنلاین

1403/10/4

43072

فلزات آنلاین

1403/10/4

41380

فلزات آنلاین

1403/10/4

28809

فلزات آنلاین

1403/10/4

30278

فلزات آنلاین

1403/10/4

28764

فلزات آنلاین

1403/10/4

37390

فلزات آنلاین

1403/10/4

35598

فلزات آنلاین

1403/10/4

59438

فلزات آنلاین

1403/10/4

27933

فلزات آنلاین

1403/10/4

42873

فلزات آنلاین

1403/10/4

47017

فلزات آنلاین

1403/10/4

4987200