آژانس بینالمللی انرژی (IEA) روز چهارشنبه ۱۵ ماه می ۲۰۲۴ اعلام کرد که پیشبینی خود برای تقاضای نفت در سال ۲۰۲۴ را کاهش خواهد داد. بر همین اساس، شکاف رقم پیشبینی شده از سوی این آژانس با رقم پیشبینی شده توسط سازمان اوپک برای چشمانداز تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی افزایش بیشتری پیدا کرد.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از خبرگزاری رویترز، افزایش شکاف ارقام پیشبینی شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی به عنوان نماینده کشورهای صنعتی و سازمان اوپک، سیگنالهای متفاوتی درباره وضعیت بازار نفت در سال ۲۰۲۴ و در بلندمدت در ارتباط با گذار به انرژیهای تجدیدپذیر در سطح جهان ارسال میکند.
آژانس بینالمللی انرژی در گزارش ماهانه خود اعلام کرد که حجم تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی، به میزان ۱٫۱ میلیون بشکه در روز رشد خواهد داشت که ۱۴۰ هزار بشکه در روز نسبت به پیشبینیهای ارائه شده قبلی این آژانس کاهش را نشان میدهد. این روند کاهشی را میتوان عمدتا به افت حجم تقاضا برای نفت در کشورهای توسعه یافته عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) نسبت داد.
آژانس بینالمللی انرژی دلیل کاهش رقم پیشبینی شده خود برای سال ۲۰۲۴ را افت فعالیتهای صنعتی و کاهش تدریجی مصرف گازوئیل در زمستان سال جاری میلادی به ویژه در اروپا اعلام کرد.
همچنین در گزارش مذکور، به کاهش تحویل محمولههای سوخت دیزل در ایالات متحده آمریکا در آغاز سال ۲۰۲۴ در کنار کاهش حجم تقاضای نفت از سوی کشورهای توسعهیافته عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی (OECD) در سه ماهه ابتدایی سال جاری میلادی اشاره شد.
در ادامه این آژانس در گزارش مذکور اعلام کرد که افزایش حجم تقاضا برای نفت از سوی برخی از کشورها به سردمداری چین توانسته است افت حجم تقاضا برای سوخت فسیلی مذکور در کشورهای عضو سازمان توسعه و همکاری اقتصادی را جبران کند.
روز سهشنبه ۱۴ می ۲۰۲۴، سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) رقم پیشبینی خود برای تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۴ را حدود ۲٫۲۵ میلیون بشکه در روز اعلام کرد. بین ارقام اعلام شده از سوی سازمان اوپک و آژانس بینالمللی انرژی، یک اختلاف ۱٫۱۵ میلیون بشکهای نفت در روز وجود دارد که معادل حدود یک درصد از حجم تقاضای جهانی برای این سوخت است.
در حال حاضر اختلاف ارقام پیشبینی شده از سوی سازمان اوپک و آژانس بینالمللی انرژی به بالاترین میزان خود نسبت به پیشبینیهای قبلی رسیده است. لازم به ذکر است که یکی از تحلیلگران خبرگزاری رویترز در گزارش خود در ماه فوریه ۲۰۲۴، به اختلاف ۱٫۰۳ میلیون بشکه حجم تقاضای جهانی برای نفت ارائه شده از سوی دو مرجع انرژی مذکور که بالاترین میزان از سال ۲۰۰۸ اعلام شده بود، اشاره کرد.
با این وجود، به نظر میرسد اختلاف ارقام پیشبینی شده حجم تقاضای جهانی برای نفت از سوی سازمان اوپک و آژانس بینالمللی انرژی برای سال ۲۰۲۵ کاهش یافته است. در گزارشی که اخیرا از سوی این مراجع ارائه شده است، حجم تقاضا برای نفت از آژانس بینالمللی انرژی ۱٫۲ میلیون بشکه نفت در روز افزایش و حجم تقاضا برای این سوخت فسیلی از سوی سازمان اوپک ۱٫۸۵ میلیون بشکه در روز افزایش برای سال ۲۰۲۵ ذکر شده است.
حجم تقاضا برای نفت زیر ذرهبین سازمانهای مرجع ناظر
سازمان اوپک در ارائه گزارش خود که در روز سهشنبه ۱۴ ماه می ۲۰۲۴ رسانهای شد، لحنی خوشبینانه نسبت به چشمانداز اقتصاد جهانی داشتو با این حال چشمانداز ارائه شده از سوی آژانس بینالمللی انرژی اندکی محتاطانهتر بود.
مطابق با گزارش اخیر ارائه شده توسط آژانس بینالمللی انرژی، اگرچه چشمانداز اقتصادی تقاضای جهانی نسبت به پایان سال ۲۰۲۳ بهبود یافته است اما تورم ثابت در اقتصاد کشورهای غربی، سرمایهگذاران را وادار کرده است که انتظارات خود برای افت نرخ بهره بانکی ارائه شده از سوی فدرال رزرو آمریکا را نسبت به قبل کاهش دهند.
گفتنی است افزایش هزینههای استقراض که ماههاست در ایالات متحده آمریکا و قاره اروپا به وجود آمده است، باعث شده رشد اقتصادی و حجم تقاضا برای نفت روند نزولی به خود بگیرد.
لازمه ایجاد ثبات در حجم تقاضای جهانی برای نفت باعث خواهد شد که کشورهای تولیدکننده این سوخت فسیلی و عضو سازمان اوپک پلاس به رهبری روسیه، در نشست آتی این سازمان در ماه ژوئن سال جاری میلادی که در آن در رابطه با ادامه کاهش تولید داوطلبانه نفت کشورهای عضو تا نیمه دوم سال ۲۰۲۴ صحبت خواهد شد، آگاهانهتر تصمیمگیری کنند.
انتهای پیام//