ایالات متحده آمریکا که با مصرف انرژی سالانه بیش از دو هزارو ۲۰۰ میلیون تن نفت (معادل واحد مصرف انرژی که معادل میزان انرژی آزاد شده از سوختن یک تن نفت خام است) در دنیا به عنوان دومین مصرفکننده بزرگ انرژی شناخته میشود، طی ۵ سال گذشته میزان تولید و مصرف زغالسنگ، آلایندهترین منبع تولید انرژی در جهان را حدود ۲۵ درصد کاهش داده است.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی “فلزاتآنلاین”، مقایسه میزان تولید و مصرف زغالسنگ در آمریکا طی ۵ سال گذشته نشان میدهد، این کشور در عمل به تعهدات زیستمحیطی خود پایبند بوده است؛ بهطوری که طی ۵ سال اخیر میزان مصرف سوخت زغالسنگ در آمریکا از حدود ۸۵۰ میلیون تن در سال ۲۰۱۴ به ۶۳۶ میلیون تن در انتهای سال ۲۰۱۸ میلادی رسید. نمودار ۱، میزان تولید و مصرف زغالسنگ طی ۵ سال گذشته در آمریکا را نشان میدهد.
معاهده پاریس در پی توافق قدرتهای جهانی برای مقابله با تغییرات اقلیمی کره زمین امضا شد که طی آن کشورهای جهان متعهد شدند اقداماتی انجام دهند که از گرمایش بیشتر زمین جلوگیری بهعمل آید. در حالی که هیچ مکانیزمی برای اجبار کشورها جهت تعیین زمانبندی و نقطه رسیدن به کاهش گازهای گلخانهای وجود ندارد، هر یک از اهداف تعیین شده باید از نقطه قبلی بهتر باشد.
با این حال، در ژوئن ۲۰۱۷ و کمتر از یکسال پس از امضای توافق پاریس، خروج آمریکا از معاهده پاریس رخ داد؛ دونالد ترامپ، کمتر از ۶ ماه پس از آغاز ریاست جمهوری خود، از این معاهده خارج شد. رئیس جمهور آمریکا هدف از این اقدام را رونق بخشیدن به صنایع زغالسنگ، نفت و گاز در آمریکا اعلام کرده بود؛ اگرچه این امر تاکنون بر روند کاهش تولید و مصرف زغالسنگ در این کشور تاثیر خود را نشان نداده است.
در انتهای سال ۲۰۱۷، سال خروج از توافق، اگرچه میزان تولید زغالسنگ ایالات متحده حدود ۶٫۳ درصد افزایش یافت، با این حال مصرف این ماده بیش از ۲ درصد از کاهش یافت. این روند در سال گذشته میلادی (۲۰۱۸) نیز ادامه داشت؛ چنان که ۴ درصد دیگر نیز از میزان کلی مصرف زغالسنگ کاهش یافت و به ۶۳۶میلیون تن در سال رسید. ضمن اینکه میزان تولید نیز ۲٫۴ درصد کاهش پیدا کرد.
با این همه، به نظر میرسد یکی از دلایل اصلی کاهش تولید میزان زغالسنگ، برنامه جدی دولت آمریکا برای توسعه میادین نفتی شیل در این کشور است که تولید سالانه نفت این کشور را ظرف ۲ سال آینده به حداقل ۱۴میلیون بشکه در روز خواهد رساند.
در واقع میتوان گفت، آمریکا برنامه جدی برای کاهش آلودگی ناشی از سوختهای فسیلی ندارد، بلکه کاهش سطح تولید زغالسنگ در این کشور که در سالهای جدید ممکن است بیشتر نیز شود، به دلیل عزم این کشور برای تصاحب بازار جهانی نفت است. اگرچه در زمینه زیستمحیطی به هر حال این یک قدم رو به جلو محسوب میشود، چرا که زغالسنگ در مقایسه با سایر سوختهای فسیلی نظیر نفت و گاز، آلودگی بسیار بیشتری ایجاد میکند.