تولید مفتول فولادی در کشور ما از آن جهت اهمیت دارد که طیف وسیعی از محصولات مصرفی را در بر میگیرد و مصرفکنندگان آن، جامعه پرجمعیتی را تشکیل میدهند. به عبارت دیگر، تقریبا گستردهترین طیف محصولات فولادی در این حوزه قرار میگیرند. گرچه کشور ما نیز از دیرباز به تولید این محصول وارد شده است اما برخی از انواع مفتولها هنوز به کشور وارد میشوند و در این زمینه همچنان وابستگی به کشورهای دیگر وجود دارد؛ مگر اینکه طرحهای توسعهای موجود در این صنعت، به بهرهبرداری برسند. برای بررسی وضعیت تولید مفتولهای فولادی، گریدها و آلیاژها، خبرنگار پایگاه خبری «فلزات آنلاین» با رضا باقرزاده خورسندی، رئیس هیئت مدیره شرکت نورد فولادکاران افق به گفتوگو نشسته است که معتقد است طرح توسعهای این شرکت میتواند ضمن افزایش سهم این مجموعه در بازار مفتول فولادی کشور، قطعهسازان به ویژه تولیدکنندگان پیچ و مهره را از واردات مفتول فولادی مورد نیاز خود بینیاز کند. متن کامل این گفتوگو را در ادامه میخوانید:
توضیحاتی در خصوص وضعیت شرکت نورد فولادکاران افق بفرمایید.
شرکت ما بزرگترین تولیدکننده مفتول فولادی در کشور است و ظرفیتی حدود ۳۱۰ هزار تن دارد که قرار است این میزان با اجرای طرح توسعهای افزایش یابد. با اجرای این طرح، شرکت ما قادر خواهد مواد اولیه تولید صنایع پیچ و مهره را تامین کند؛ پیشبینی میشود در ماه جاری این طرح برای بهرهبرداری آماده شود. شرکت نورد فولادکاران افق در حال حاضر، با فعال بودن سه شیفت کاری و تولید با تمام ظرفیت، حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از بازار مفتول کشور را بسته به شرایط بازار، در اختیار دارد و به طور تخصصی در زمینه تولید مفتولهای آلیاژی فعالیت میکند.
ماده اولیه تولید مفتول چیست و برای تولید محصول از چه گریدهایی استفاده میکنید؟
شرکت نورد فولادکاران افق به دلیل اینکه از یک واحد نورد بهره میبرد، از بیلت به عنوان ماده اولیه استفاده میکند که با توجه صادرات این محصول فولادی در سالهای اخیر، تامین آن دشوارتر شده است. با این حال، میتوانیم نیازهای خود را در این زمینه از بازار تامین کنیم.
برای تولید مفتول الکترود، باید گریدهای SG2 و SWRY11 بیلت خریداری شود که تامین آنها از صنایع داخلی صورت میگیرد. همچنین مفتولهایی با گرید RSG34 و ۱۰۰۶، ۱۰۰۸، ۱۰۲۱ و ۱۰۳۸ نیز برای صنایع پیچ و مهره تولید میشوند.
فرآیند تولید مفتول در شرکت نورد فولادکاران افق به چه صورت است؟
بیلت فولادی پس از ورود به خط تولید به صورت گرم نورد شده و کلاف تولید میشود. نکته مهم این است که برای تولید مفتولهای با قطر بیش از ۵٫۵ میلیمتر، فرآیند نورد گرم و برای کمتر از آن، فرآیند نورد سرد به کار برده میشود. بعد از نورد سرد، کشش مفتول انجام میشود.
چه انواعی از مفتول را تولید میکنید؟
مهمترین محصول تولیدی شرکت نورد فولادکاران افق، مفتول الکترودی است. پیش از تاسیس شرکت، میلگرد و مفتول الکترودی کاملا از خارج کشور تامین میشدند و هیچ تولیدکنندهای در این زمینه وجود نداشت. محصول دیگر ما، مفتول SG2 است که برای صنایع مفتول جوش تولید میشود. مفتول کربن بالا نیز جزو محصولات ما تلقی میشود که در صنایع تشکسازی مورد استفاده قرار میگیرد و خوشبختانه مصرف آن در کشور رونق فراوانی دارد. علاوه بر این موارد، مفتول با قطر ۶۸ تا ۷۲ میلیمتر را هم تولید میکنیم که از کیفیت بسیار خوبی برخوردار است. صنایع لاستیکسازی مشتریان پر و پاقرص این نوع مفتولها هستند. در عین حال قادر به تولید مفتول با قطر ۸۲ میلیمتر هم هستیم که صنایع استراندر این مفتولها را استفاده میکنند.
در اواسط بهمن ماه سال جاری، مفتول با گرید ۱۰۰۸ و قطر ۲۲ و ۱۸ میلیمتر را تولید خواهیم کرد که در صنایع تولید پیچ و مهره کاربرد فراوانی دارد. در کنار آن به تولید مفتول گرید ۱۰۲۱ و ۱۰۲۸ با قطرهایهای گوناگون نیز میپردازیم. پرواضح است که سبد محصولات شرکت ما در زمینه انواع مفتولهای فولادی بسیار گسترده است و به جرات میتوان گفت که قادر به تولید تمام مفتولهای موجود در بازار هستیم.
وضعیت بازار مفتول را در کشور چگونه ارزیابی میکنید؟
خوشبختانه به دلیل تقاضای زیاد، وضعیت بازار مفتول به ویژه گریدهای آلیاژی مناسب است و در زمینه فروش این محصولات مشکلی وجود ندارد. ضمن اینکه صادرات نیز به به رونق بیشتر شرکت ما و افزایش تولید کمک کرده است. با این حال، طبیعی است که در برخی مقاطع زمانی، نوساناتی در بازار به ویژه در مورد صادرات رخ دهد.
از دیدگاه شما، مهمترین چالشهای صنعت تولید مفتول فولادی چه مواردی هستند؟
مهمترین چالش این صنعت، تامین مواد اولیه است. در عین حال، نوسان قیمت مواد اولیه و عدم ثبات بازار نیز باعث بروز مشکلاتی در امر تولید شرکتها میشود. چالشهای یاد شده مهمترین موانع تامین مواد اولیه صنایع مصرفکننده مفتول نیز به شمار میروند؛ در صورت بروز مشکل در امر تولید مفتولسازان، مصرفکنندگان این محصول نیز در تولید خود با مشکل مواجه میشوند و بازار دچار بینظمی میشوند.
انتظار شما به عنوان تولیدکننده از مسئولان برای تسهیل در امر تولید چیست؟
روشی که دولت اخیرا برای صنعت فولاد در جهت سهمیهبندی مواد اولیه در پیش گرفته، بسیار مطلوب است زیرا مقرر شده تولیدکنندگان بیلت فولادی، پیش از صادرات محصول خود ابتدا نیاز بازار داخلی و مصرفکنندگان این محصول را تامین کنند. این سیاست گام بزرگی در جهت رونق تولید صنایع مصرفکننده بیلت فولادی به ویژه تولیدکنندگان مفتول محسوب میشود. در صورتی که با ادامه این استراتژی بهای بیشتری به مصرفکنندگان داخلی داده شود، بازار مفتول کشور از وابستگی به خارج رها خواهد شد. در حال حاضر، بخش بسیار کمی از مفتولهای آلیاژی با گریدهای خاص مانند ۱۰۲۱ و ۱۰۳۸ که در صنایع پیچسازی کاربرد دارد، از خارج کشور وارد میشود. امیدواریم با حمایت دولت، طی روزهای آینده با افتتاح طرح جدید شرکت، نیاز کشور به این نوع مفتولها را نیز برطرف کنیم.
انتهای پیام//