طبق بررسیهای انجام شده از سوی موسسه «Fastmarkets»، کمیسیون اروپا قصد دارد با اختصاص سرمایهگذاری ۷۲۰ میلیون یورویی (۸۰۲ میلیون دلاری) در بخش هیدروژن، جانی تازه به صنعت انرژیهای تجدیدپذیر در این قاره ببخشد. این در حالی است صنعت باتری قاره سبز همچنان با کسری تجاری ۱۹ میلیارد یورویی دست و پنجه نرم میکند.
به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از موسسه «Fastmarkets»، جزئیات گزارش کمیسیون اتحادیه اروپا در خصوص انرژیهای تجدیدپذیر در روز ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۴ منتشر شد. در این گزارش بر تسریع گذار به انرژیهای پاک در کشورهای عضو این اتحادیه و در عین حال بر چالشهای پایدار مفهوم رقابتپذیری جهانی در بخش مذکور تاکید شده است.
در گزارش مذکور به موضوعاتی همچون میزان پیشرفت کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دستیابی به هدفگذاریهای تعیین شده در بخش انرژی و تغییرات اقلیمی اشاره شده و در آن تصویری متفاوت از دستاوردها و موانع پیش روی دستیابی به این هدفگذاریها ارائه شده است.
از جمله پایههای اصلی طرح گذار به انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا میتوان به صندوق نوآوری اروپا اشاره کرد که بودجه آن از طریق طرح سیستم تبادل انتشار گازهای گلخانهای این اتحادیه (ETS) که هدف آن اجرای فرایند کربنزدایی و جریمه عاملان تولیدکننده آلایندههای جوی است، تامین میشود. بودجه تخمینی این صندوق نوآوری تا سال ۲۰۳۰، بالغ بر ۴۰ میلیارد یورو برآورد شده که با هدف تسریع در نصب سیستمهای فناورمحور در بخش ساخت و تولید در سراسر اتحادیه اروپا ارائه شده است.
در نشستی که در ماه فوریه ۲۰۲۴ برگزار شد، برای سازوکار «European Hydrogen Bank» که بودجه آن از طریق طرح سیستم تبادل انتشار گازهای گلخانهای این اتحادیه (ETS) تامین میشود، نزدیک به ۷۲۰ میلیون یورو برای راهاندازی هفت پروژه مبتنی بر سوخت هیدروژن اختصاص یافت.
افزایش سهم توسعه نیروگاههای بادی در اتحادیه اروپا
بر اساس این گزارش، حدود ۵۰ درصد از تولید برق اتحادیه اروپا در نیمه اول سال ۲۰۲۴ از منابع تجدیدپذیر تامین شده است. انرژی باد با پیشی گرفتن از سوخت گاز، به دومین منبع بزرگ تولید برق در اتحادیه اروپا پس از انرژی هستهای تبدیل شد که نشاندهنده تغییر چشمانداز انرژی در این اتحادیه است.
عمکلرد توسعه بخش انرژی بادی نسبت به دیگر انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا در سال ۲۰۲۳ به مراتب بهتر بوده است؛ به طوری که صادرات اتحادیه اروپا در بخش انرژی بادی به ۶۷ درصد از کل سهم بازار جهانی در بخش مذکور رسید.
در متن گزارش مذکور، به کسری تجاری ۱۹ میلیارد یورویی در بخش باتریهای لیتیومیون اتحادیه اروپا علیرغم اینکه این بخش بالاترین ارزش تولید را در این اتحادیه در سال ۲۰۲۳ با ۲۱ میلیارد یورو داشته و ۳۰ درصد افزایش را نسبت به سال ۲۰۲۲ نشان میدهد، اشاره شده است.
کسری اعلام شده در مقایسه با سال ۲۰۲۳ حدود ۲۱ درصد افزایش را به ثبت رساند که نشاندهنده ادامه تلاشها برای ایجاد فضای رقابتی در بخشهای حیاتی فناوری مرتبط با انرژیهای پاک در اتحادیه اروپا بوده است.
علاوهبراین، صنعت انرژی خورشیدی در اتحادیه اروپا اگرچه در حال رشده بوده است اما با نبود توازن تجاری دست و پنجه نرم میکند. بر همین اساس، ارزش تولید انرژی خورشیدی این اتحادیه در سال ۲۰۲۳ حدود ۲٫۱ میلیارد یورو گزارش شد اما با این حال همچنان کسری تجاری دراین بخش وجود داشته و البته ۱۳ درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۳ کاهش را تجربه کرده است.
در این گزارش همچنین به رشد سایر فناوریهای مرتبط با برایند انتشار کربن صفر، افزایش ۳۰ درصدی تولید پمپ حرارتی و رشد ۱۸ درصدی تولید سلولهای سوختی اشاره شده است.
علاوه بر این، فناوریهای تولید برق از انرژی جذر و مد اقیانوس، سوختهای زیستی (اتانول) و روش جذب، استفاده و ذخیرهسازی کربن (CCUS) همگی نزدیک به ۱۰ درصد افزایش را در نیمه اول سال ۲۰۲۴ در اتحادیه اروپا ثبت کردند.
در گزارش مذکور، بر نیاز فوری در جهت رسیدگی به افزایش قیمت انرژی در راستای تقویت فضای رقابتی در صنعت انرژیهای تجدیدپذیر اتحادیه اروپا تاکید شده است.
همچنین به نقش صندوق «Social Climate Fund» که تخمین زده شده حدود ۸۶٫۷ میلیارد یورو را بازه زمانی سالهای ۲۰۲۶ تا ۲۰۳۲ در جهت حمایت از خانوارهای آسیبپذیر و مشاغل کوچک مقیاس در گذار به انرژیهای پاک جذب کند، اشاره شده است.
انتهای پیام//