مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین با اشاره به افزایش قیمتها و کسادی بازار ورق آلومینیوم و سقف کاذب، گفت: با توجه به کاهش قدرت خرید مردم، میزان فروش سقف کاذب نیز کاهش یافته است؛ برای نمونه سال گذشته دامپا را متری ۴۰هزار تومان به فروش میرساندیم، اما در حال حاضر متری ۱۰۰هزار تومان میفروشیم.
«محمد حاتمی» که از سال ۱۳۷۷ کار روی ورق و سقف کاذب را به طور تخصصی شروع کرده است، در گفتوگو با «فلزاتآنلاین» با بیان اینکه تمام محصولات آلومینیومی با این مشکل مواجه هستند، افزود: افزایش قیمتها به دلیل گران شدن مواد اولیه است؛ تا تیرماه سال گذشته، مواد اولیه را ۱۲هزار تومان میخریدیم اما از آن پس با افزایش قیمت مواجه شد و به ۳۰هزار تومان رسید.
وی با بیان اینکه هزینههای جانبی مانند رنگ و… نیز افزایش یافته است، تصریح کرد: همه این مسائل موجب کاهش میزان فروش محصولات سقف کاذب و همچنین ناتوانی در صادرات آنها به کشورهای دیگر شده است.
مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین بر این باور است که وقتی دلار با شیب تندی در حال افزایش قیمت است، بر روی همه حوزهها تاثیر میگذارد، گفت: ماشینآلاتی را به تازگی از چین خریداری کردهایم، اما نتوانستهایم هیچ استفادهای از آنها کنیم حتی برای تولید یک متر هم از آن استفاده نکردهایم زیرا ورق گالوانیزه هم گران شده است.
حاتمی با بیان اینکه توانایی تولید نوع گالوانیزه را نیز دارند، ادامه داد: آنقدر ورق گالوانیزه گران شده است که حتی برای ما نیز که دستگاه آن را خریداری و وارد کردهایم، تولید آن صرفه اقتصادی ندارد؛ زمانی که دستگاه را خریدیم، ورق گالوانیزه کیلویی ۳هزار تومان بود اما اکنون کیلویی ۱۴هزار تومان شده است و کسی توان خرید آن را ندارد.
وی با بیان اینکه به دلیل وجود چنین مشکلاتی، اوضاع مناسب نیست، تاکید کرد: اگر شرایط مساعد بود میتوانستیم با بهترین تولیدکنندهها به رقابت بپردازیم اما اکنون چنین امکانی برایمان فراهم نیست.
شرکت در حال ضرردهی است
مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین همچنین با اشاره به ظرفیت تولید ۲۰ تا ۳۰هزار متر با ۳۰ دستگاه متنوع در کارخانه خود، اظهارداشت: برای تولید این میزان محصول نیازمند ۴۰ تا ۴۵ تن مواد اولیه هستیم، اما اکنون ۵هزار متر تولید میکنیم و در حال ضرردهی هستیم؛ در حالی که دستگاههای مورد استفاده در کارگاه لمبهکاران زرین، ساخت کشور سوئیس هستند و تمام مراحل ساخت محصول بدون هیچگونه دخالت دست انجام میشود.
حاتمی تنها دلیلی را که موجب شده است در چنین شرایطی به کار و تولید در کارخانه ادامه بدهند را بیکار نشدن نیروهای اداری و کارگاهی عنوان کرد و گفت: همچنین اگر دستگاهها فعال نباشند، از بین میروند و تبدیل به آهنپاره میشوند زیرا دستگاه زمانی که کار کند، سالم خواهد ماند؛ کمااینکه در حال حاضر کارخانههای زیادی تعطیل شدهاند و تجهیزاتشان به مرور تبدیل به آهنپاره شده است.
وی همچنین درباره اینکه چه محصول رقیبی میتواند جایگزین دامپای آلومینیوم شود نیز اظهارداشت: سقفهای کاذب بیشتر در مترو، سالنها و فروشگاههای بزرگ مورد استفاده قرار میگیرند و در حال حاضر محصول جایگزینی برای دامپا وجود ندارد؛ البته از گالوانیزه میتوان استفاده کرد که هزینه تولید این محصول نیز گران تمام میشود.
آنگونه که حاتمی توضیح داد، برای مثال ورق گالوانیزه ۰٫۳ با قیمت ۱۵هزار تومان، وزنی دو برابر آلومینیوم دارد که این تفاوت وزن موجب افزایش قیمت میشود.
مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین با بیان اینکه واسطهها و دلالان مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کردهاند، گفت: شمش آلومینیوم به قیمت ۱۸هزار تومان در بورس فروخته میشود، ولی تولیدکننده نمیتواند از بورس، شمش مورد نیاز خود را خریداری کند؛ در مقابل دلالان در تناژهای بالا، شمش را خریده و انبار میکنند و آن را به رقم ۲۸ تا ۳۰هزار تومان به تولیدکننده میفروشند در حالی که قیمت شمش آلومینیوم با هزینه جابهجایی ۲۱هزار تومان تمام شده است.
حاتمی در تکمیل توضیح خود ادامه داد: با این کار، نه تنها شمش آلومینیوم در بورس ارزان فروخته شده و موجب ضرر کارخانه مادر میشود بلکه مصرفکنندگان شمش نیز آن را گران میخرند و ضرر میکنند؛ در این بین دلال بدون هیچ کاری سود خوبی به دست میآورد.
وی با بیان اینکه ورق آلومینیوم نیز با چنین وضعیتی روبهرو است، توضیح داد: حتی کارخانههای نورد برای تولید ورق آلومینیوم باید شمش مورد نیاز خود را از واسطهها بخرند زیرا واسطه اجازه نمیدهد ماده اولیه به دست آنها برسد؛ بدین ترتیب که ۲هزار تن شمش آلومینیوم برای فروش روی تابلو میرود و ۴ نفر هرکدام ۵۰۰ تن آن را خریداری میکنند و چیزی به بقیه نمیرسد سپس روی هر کیلو بین ۸ تا ۱۵هزار تومان افزایش قیمت میدهند و به فروش میرسانند.
حاتمی با بیان اینکه واسطهها با برخورداری از پول، امکانات، رانتها و ارتباطات، مانع ارتباط مستقیم مصرفکننده با کارخانه میشوند، گفت: واسطهها با این روشها سود زیادی به دست میآورند اما در مقابل کارخانههای سازنده ورق آلومینیوم و مصرفکنندگان متضرر میشوند.
در صادرات، توان رقابت با ترکیه و چین را نداریم
مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین همچنین با بیان اینکه سفارشاتی را نیز برای کشور عراق انجام میدادهاند، اظهارداشت: از آنجایی که کشورهای ترکیه و چین محصول را با قیمتی کمتر تولید میکنند، تولیدکنندگان ایرانی توان رقابت با آنها را ندارند؛ در حالی که از نظر کیفیت، تولیدات ما چیزی از محصولات اروپایی کم ندارد.
وی با بیان اینکه تولید در کشور جایگاه خوبی ندارد و به آن احجاف میشود، تصریح کرد: به تازگی حدود ۸۰ میلیون تومان هزینه مالیات بر ارزش افزوده ۹ درصدی را پرداخت کردیم که باعث افزایش قیمت تولیدات میشود؛ برای مثال این محصول زمانی که ۱۰هزار تومان بود، مالیات بر ارزش افزوده آن ۹۰۰ تومان میشد، ولی اکنون که قیمت آن ۱۰۰هزار تومان شده است، باید برای آن مالیاتی ۹هزار تومان پرداخت شود که در تناژ تولیدی بالا، هزینه مالیات به طور چشمگیری افزایش مییابد.
حاتمی به افزایش قیمت رنگ نیز به عنوان عامل دیگری در افزایش هزینهها و قیمت محصول نهایی اشاره و تصریح کرد: ۳ ماه قبل رنگ مورد نیاز خود را با قیمت ۲۰ تا ۲۵هزار تومان خریداری میکردیم، اما با افزایش قیمت دلار همان رنگ را باید با قیمت ۴۵هزار تومان بخریم.
وی با اظهار اینکه مشتریان توان پرداخت قیمت بالای سقف کاذب را ندارند، تشریح کرد: شرایط آنقدر سخت شده است که مشتریان هنوز برای دریافت ۴ مدل جنسی که سفارش ساخت آنها را داده بودند، نیامدهاند زیرا توان پرداخت مابقی هزینه آنها را ندارند.
مدیرعامل شرکت لمبهکاران زرین همچنین ورق آلومینیومی با ضخامت ۰٫۵ را مورد استفاده برای تولید دامپا عنوان کرد و افزود: برای تولید تایل نیز از ورق آلومینیومی با ضخامت ۰٫۵ تا ۰٫۸استفاده میشود که به ترتیب ۱٫۵ و ۲٫۵ کیلوگرم وزن دارند و از نظر قیمت نیز متفاوت هستند.
حاتمی با بیان اینکه هرکدام از هزینههای کارگری، برق، مالیات و… بر روی قیمتهای تولید ورق و در نهایت تولید سقف کاذب تاثیر گذارند، گفت: در این بین، مهمترین عامل، مواد اولیه است که مجبوریم ۵ تا ۶هزار تومان آن را گرانتر بخریم. وی درباره تاثیر نوع بستهبندی در قیمت ورق آلومینیوم نیز توضیح داد: بستهبندی کویل نسبت به ساده کمی گرانتر است ولی این اختلاف قیمت چندان زیاد نیست؛ مسئله اصلی این است که بستهبندی کویل سنگین است و وزنی حدود ۲ تن دارد که زمان خرید کل این مقدار باید خریداری شود در حالی که ورق را میتوان در تناژهای کمتری نیز خریداری کرد. در حال حاضر قیمت ورق آلومینیوم بین ۳۰ تا ۳۵هزار تومان است.