مانند نیکل که در معرکه ۲ صنعت باتری و صنایع فولاد قرار گرفته است، گرافیت نیز در سالهای اخیر شرایط مشابهای را تجربه میکند. کشش ۲ بازار آند باتریهای لیتیوم – یونی و الکترودهای گرافیتی کورههای قوس الکتریکی منجر به افزایش تقاضای جهانی گرافیت شده است.
قیمت الکترود گرافیت مصنوعی، طی ۳ ماهه اول سال ۲۰۱۷ تا بیش از ۹ برابر افزایش یافت؛ بهنحوی که قیمت این کالا از ۱،۷۴۸ دلار بر تن در ماه ژانویه سال ۲۰۱۷ به ۱۶ هزار و ۳۰۹ دلار بر تن در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ رسید.
علیرغم کاهش قیمتها در ماههای زمستانی، قیمتها تا ماههای فوریه و مارس سال ۲۰۱۸ در حدود ۱۵ هزار و ۶۰۰ دلار بر تن باقی ماند. ضمن آنکه قیمتهای نقدی نیز حتی تا ۳۵ هزار دلار بر تن نیز در اواخر سال ۲۰۱۷ گزارش شده بودند، این در حالی است که این محصول عمدتا بهصورت آتی «Future» به فروش میرسد.
گرافیت مصنوعی «graphite Synthetic» بیش از ۶۰ درصد از مصرف گرافیت را تشکیل میدهد و مابقی از گرافیت طبیعی تأمین میشود. نمودار ۱ سهم تولیدکنندگان جهان از تولید گرافیت پرک را نشان میدهد.
آند باتریهای لیتیون – یون که عمدتا از گرافیت مصنوعی «graphite Synthetic» و طبیعی تولید میشوند، در حال رقابت با الکترودهای گرافیتی برای افزایش سهم خود در مصرف گرافیت هستند. گرافیت طبیعی، علیرغم هزینههایی که برای فرآیند استخراج از معدن و انتقال به واحدهای تولیدی و تبدیل به مواد با عیار بالا برای باتریها دارد، هزینه کمتری را برای تولید آند باتریها نسبت به گرافیت مصنوعی شامل میشود.
گرافیت پرک «Flake» طبیعی ابتدا باید در دماهای بالا و اسیدهای قوی خالصسازی شود و سپس مورد کرویسازی «Sphericalizing» قرار بگیرد تا در صنعت تولید آند باتریها مورد استفاده قرار بگیرد. امروزه تنها کشور چین تمامی این فرآیند را انجام میدهد. پیشبینی میشود که تقاضای گرافیت برای صنعت باتریها تا سال ۲۰۲۷ بین ۵ تا ۸ درصد رشد کند که البته ناشی از رشد صنعت وسایل نقلیه الکتریکی و منابع ذخیره انرژی است. این ۲ صنعت بزرگترین مصرفکنندههای نهایی باتریهای لیتیوم – یون هستند.